Työpiste

Koulu valmiina tulevaisuuteen

Konneveden kunta tarvitsi joustavan ja nykyaikaisen tietotekniikkaratkaisun uusiin koulutiloihin. Kunta on mukana KL-Kuntahankintojen puitesopimuksessa, jonka ansiosta laitteiden hankinta sujui perinteistä kilpailutusprosessia sujuvammin.

Konneveden uuden koulun tekniikka on suunniteltu kestämään pitkälle tulevaisuuteen. Liikkuvuus ja muunneltavuus sekä päätelaitteiden että esityslaitteiden ja niitä tukevan infrastruktuurin osalta ovat avainasemassa. Koulun kannalta päätelaite on kriittisin komponentti. Sen ominaisuuksien pitää taipua moneksi.

Konneveden lukion rehtori Lauri Pirkkalainen on digitalisoinnin edelläkävijä suomalaisessa koulumaailmassa.

– Hankintaan lähtiessämme mietimme, pitäisikö oppilaiden päätelaitteen olla puhdas kannettava vai tabletti vai näiden yhdistelmä. Olemme käyttäneet Windowsia käyttöjärjestelmänä ja se on meille tuttu. Halusimme kokeilla erilaisia laitteita ennen lopullista valintaa. Microsoft Surface yllätti monipuolisuudella ja kätevyydellä. Se sisältää kaiken mitä tarvitsemme ja on aidosti sekä tabletti että tietokone. Se on nopea ja siinä riittää latausta koko koulupäiväksi. Mielestäni parhaaseen päädyttiin, sanoo Pirkkalainen.

Konnevesi tilasi 140 Microsoft Surface –päätelaitetta latausvaunuilla.

– Surface on nyt oppilaskäytössä. Oppilaat voivat ottaa tabletin mukaan kenttätöihin ilman näppäimistöä ja sitten taas palata näppäimistön käyttöön luokissa. Laitteet säilytetään ja ladataan kätevästi latausvaunussa. Uusien laitteiden myötä otettiin käyttöön myös Microsoftin Azure – pilvipalvelu ja yhden kirjautumisen systeemi, joka helpottaa laitteiden turvallista käyttöä opiskeluympäristössä. Myös laitteiden etähallittavuus ja mahdollisimman laaja yhteensopivuus olivat kriittisiä tekijöitä valinnassa samoin kuin tuore Windows 10 –käyttöjärjestelmä, Pirkkalainen sanoo.

Surface sisältää kaiken mitä tarvitsemme ja on aidosti sekä tabletti että tietokone.

–Tavoitteena meillä on ollut koulun suunnittelussa niin kutsuttu 2030-luvun koulu. Uudessa koulussamme luokat ovat langattomia ja kaikki materiaalit ovat pilvessä ja laitteet aina saatavilla. Kaikissa opetustiloissa on isot 82 tuuman kosketusnäytöt. Käytämme Surface-laitteita, joilla oppilaat ja opettajat kirjautuvat Office 365-tunnuksella Windows 10:n, jolloin samalla kirjautumisella aukeaa myös Office 365, kouluverkko Pedanet, henkilökohtaiset oppimateriaalit ja digitaalisen oppimisympäristön Sanoma Pro:n materiaalit, Pirkkalainen kertoo.

– Dustin on ollut tukenamme koko prosessin ajan. Tieto ja palvelu on ollut meille arvokasta. Asiakkaina olemme tyytyväisiä, että saimme mitä tilasimme. Kaikki on tehty nopeasti ja asiallisesti, Pirkkalainen toteaa.

– Tämä yhteistyö on esimerkki siitä, kuinka prosessi voi olla nopea ja kaikkia osapuolia tyydyttävä, kun puitesopimus, myyjän toimialatuntemus ja laitevalikoima ja ostajan asiantuntemus kohtaavat. Esittelimme vaihtoehdot maaliskuussa, jonka jälkeen konneveteläiset testasivat ne. Tilaus Surfaceista tehtiin huhtikuun alussa ja laitteet toimitettiin asiakkaalle käyttövalmiina kevään aikana, sanoo Dustinin Pertti Laamanen.

Konnevesi

Konneveden kunta sijaitsee Keski-Suomessa. Vireässä ja luontoon suuntautuneessa kunnassa on noin 2800 asukasta. Kunnan pinta-alasta lähes 25% on vesistöjä, joihin kuuluu muun muassa 7 koskea. Siellä sijaitsee myös Etelä-Konneveden kansallispuisto. Konneveden ylä- ja alakouluissa sekä lukiossa opiskelee yhteensä noin 270 oppilasta. Pienestä koostaan huolimatta kunta ja sen opetustoimi ovat edelläkävijöitä Suomen koulujen digitalisaatiossa.

Microsoft Surface

Microsof Surface on kannettava tietokone ja tabletti samoissa kuorissa. Surface on niin kevyt, että sen voi ottaa mukaan minne tahansa, mutta se on silti riittävän tehokas käytettäväksi normaalina pöytäkoneena. Sen suunnittelussa on huomioitu käyttäjien tarpeet ja se antaa mahdollisuuden tehdä asiat uudella tavalla. Sillä voi käyttää kosketussovelluksia ja kaikkia työpöytäohjelmia kuten uusimpaa Microsoft Officea. Sen käyttöjärjestelmä on Windows 10. Laitteen akkukesto on jopa 10 tuntia. Sen monipuoliset liitännät, anturit ja kamerat tekevät siitä varsinaisen monitoimilaitteen.

Teksti: Otto Aalto
Kuvat: Lauri Pirkkalainen