Inspiraatiota

Laitteet kiertoon!

Tietokoneita päätyy roskiin valtavat määrät. Pois heittämisen sijaan teknologiaa kannattaa kierrättää. Inrego on yritys, joka on keskittynyt IT-laitteiden myymiseen uudelleen käytettäviksi.

Tekniikan kehitys huimaa päätä: 15 vuoden takainen huipputeknologia nostattaa huulille nostalgisen hymyn. Tekniikasta on tullut lyhytikäistä ja kertakäyttöistä, ja vain noin kolmasosa elektroniikasta kierrätetään. On laskettu, että maailmanlaajuisesti nurkissamme pyörii yli 400 miljoonaa toimivaa matkapuhelinta käyttämättöminä.

Inrego on ruotsalaisyritys, joka on jo vuodesta 1995 alkaen ostanut, kunnostanut ja jälleenmyynyt IT-laitteita. Yrityksen Sustainability Manager Erik Pettersson uskoo, että elektroniikan uudelleenkäyttö tulee lisääntymään.

– Mitä enemmän on herätty siihen, että nykyinen kertakäyttökulttuuri on kestämätöntä, sitä suuremmaksi on kasvanut tietoisuus siitä, että IT-tuotteiden käyttöiän pitäisi olla mahdollisimman pitkä. Se on kaikkien etu. Tämä kehitys on vasta alussa ja tulee jatkumaan.

Uudelleenkäyttöä kierrättämisen sijaan

Petterssonin mukaan uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta parempi kuin pelkkä vanhan laitteen toimittaminen elektroniikkakeräykseen.

– Me testaamme laitteiden toimivuuden ja tarvittaessa korjaamme ja päivitämme niitä. Uudelleen käyttöön päätyvän tuotteen elinkaari on pidempi, mikä säästää enemmän luonnonvaroja kuin se, että vanhat tietokoneet päätyisivät elektroniikkaromun keräykseen.

Valmistaminen vaatii resursseja

Elektroniikan valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja. Jokaisen uuden tietokoneen valmistamiseen tarvitaan 240 kiloa fossiilisia polttoaineita, 22 kiloa kemikaaleja ja 1 500 litraa vettä. Pettersson uskoo, että tietoisuuden lisääntyminen ympäristökysymyksistä lisää kiinnostusta IT-laitteiden uudelleenkäyttöön.

– Meidän täytyy ottaa ympäristökysymykset huomioon pitkällä tähtäimellä ja kierrätettävä tuotteita eri tavoin kuin aiemmin. Meille on haaste saada yritykset ymmärtämään, että on vielä parempi käyttää laitteet uudelleen kuin kierrättää ne. Prosessi on ihan yhtä helppo, mutta se on sekä ympäristön kannalta että taloudellisesti parempi vaihtoehto, Pettersson toteaa.

Turvallisuus on tärkeintä

Inrego poistaa hankkimistaan laitteista kaikki tallennetut tiedot joko käyttämällä Blancco-ohjelmaa tai tuhoamalla tallennustilaa. Asiakas saa raportin, jossa on sekä sertifikaatti tietojen poistamisesta että laskelma siitä, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä laitteen uudelleenkäyttäminen säästi.

– Kun EU:n uusi tietosuoja-asetus GDPR astuu voimaan toukokuussa, on erittäin tärkeää, että henkilötiedot poistetaan. Autamme yrityksiä huolehtimaan tästä asiaankuuluvasti ja varmistamme, että asiakasportaalimme on helppokäyttöinen.

Pettersson huomauttaa, että on tärkeää kierrättää tarpeeton elektroniikka mahdollisimman nopeasti.

– Älä anna tietokoneiden turhaan kerätä pölyä varastossa. Laitteet vanhenevat nopeasti. Asiakkaamme saavat hyvän korvauksen niistä tuotteista, jotka voimme myydä eteenpäin. Tällä hetkellä voimme myydä 95 prosenttia laitteista, joita saamme. Ne tuotteet, joita ei voi käyttää uudelleen, toimitamme kierrätykseen, Pettersson kertoo.

Inrego

Perustettu: 1995 Lundissa.

Mitä tekee: Ostaa ja kierrättää käytettyjä IT-laitteita uudelleen myytäväksi.

Työntekijöitä: 130.

Asiakkaita muun muassa: Skanska, Telia Finance, Tukholman yliopisto.

Liikevaihto: Yli 29 miljoonaa euroa.

Lue lisää, kuinka voit tehdä kestävän valinnan »

10 huhtikuuta 2018

Aihealue