Inspiraatiota

Lohkoketjutekniikka ja tekoäly mullistavat rekisterit

Ruotsin kiinteistörekisteristä vastaava virasto Lantmäteriet ei putoa digitalisaation kelkasta. Digitaalisia pilottihankkeita ja uusia palveluja on ollut käynnissä jo pari vuotta, ja Lantmäteriet on myös ottanut käyttöönsä lohkoketjutekniikan yhtenä ensimmäisistä viranomaisista maailmassa.

– Ryhdyimme vuonna 2016 pohtimaan, millaista liiketoiminnallista hyötyä lohkoketjuteknologia voisi tarjota meille. Pitää uskaltaa kokeilla ja olla edelläkävijä, jos haluaa löytää uusia ratkaisuja, Lantmäterietin CIO ja kehitysjohtaja Anna Eriksson kertoo.

Tekniikkaa käytetään Lantmäterietissä innovaatioprojektissa, jonka tarkoituksena on kaikkien kiinteistökaupan asiakirjojen digitoiminen ja turvaaminen. Prosessi käsittää kaikkiaan kolmisenkymmentä vaihetta myyjästä välittäjään, pankkiin ja uuteen omistajaan.

– Lohkoketjutekniikka takaa, että kauppa- ja osakekirjoja tai muita dokumentteja ei voi manipuloida tai muokata, mikä tekee käsittelystä tehokkaampaa ja entistäkin turvallisempaa, Eriksson sanoo.

Myös Lantmäterietin verkkosivuilla olevat asiakirjat on digitoitu, mikä vähentää käsittelyvaiheita. Lisäksi virasto testasi kevään aikana, voisiko IBM:n Watson-järjestelmään perustuvalla tekoälyllä korvata henkilöresursseja. Tekoäly pyrki vastaamaan kirjallisesti verkossa esitettyihin kysymyksiin etsimällä niihin oikeat vastaukset.

– Tekoäly oppi jatkuvasti paremmaksi. Tällä hetkellä arvioimme, miten jatkamme hanketta, Eriksson kertoo.

Mitä digitalisaatio tarkoittaa sinulle?

– Digitalisaatio on liiketoiminnan kehittämistä, jossa yhdistyvät teknologian mahdollisuudet ja asiakaslähtöisyys. Se voi myös ratkaista liiketoiminnan haasteita aivan uudella tavalla, Eriksson muotoilee.

Tulisiko asiakkaat osallistaa digitalisaatioprojekteissa?

– Joissain projekteissa siitä on hyötyä. Kun testasimme tekoälypalvelua, halusimme palautetta asiakkailta.

Varsinkin digipuolen IT-osaamisen määrä vähenee. Miten ratkaisette asian?

– Olemme huomanneet asian. Me Lantmäterietin IT-tehtävissä työskentelevät pyrimme hankkimaan kaiken mahdollisen osaamisen ja tiedon.

Mikä tehtävässäsi on haastavinta?

– Tasapainon löytäminen järjestelmien nykyaikaistamisen ja tarjoamiemme palvelujen välille. On tärkeää jatkaa digitalisoitumista, jotta voimme löytää uusia ratkaisuja ja toimintatapoja.

Lue lisää: Tietohallintojohtaja, muista nämä asiat

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue