Työpiste

Miksi kuvan koolla on väliä?

Meillä Epsonilla on missio parantaa työtekijöiden hyvinvointia työ- ja opiskelupaikkojen kokousympäristöissä”, sanoo Epsonin Jorma Lempinen.

Nykyään jokaisen työpöydällä on yleensä vähintään 24-tuumainen näyttö ja emme voisi kuvitella tekevämme töitä tätä pienemmällä. Liian pieni näyttö aiheuttaa sekä silmien että yleistä väsymistä, eikä sisältö myöskään erotu yhtä hyvin kuin riittävän isolla näytöllä. Samoista syistä tarvitset kuvan, jonka koko on oikea kokoustilaasi. Silti monissa kokous- ja luokkahuoneissa tyydytään edelleen aivan liian pieniin näyttöihin.

Talous vs. geometria

Esitystekniikan valinnassa kyse on usein puhtaasti taloudellisesta logiikasta. Monilla työpaikoilla on ajateltu kookkaan lcd-näytön olevan paras ratkaisu. Silti keskikokoiseenkin neuvottelutilaan tarvittava, riittävän kokoinen näyttö tarkoittaisi noin sadan tuuman ruutua. Nämä ovat edelleen harvinaisia ja todella kalliita, kun murto-osalla 100-tuumaisen hinnasta voidaan hankkia 60-tuumainen näyttö. Siispä päädytään pienempään näyttöön. Näytöissä kuvan koolla ja hinnalla on suora yhteys.

Kun asiaa tarkastellaan hieman toisesta vinkkelistä, on loppupäätelmä erilainen. Kun työpöytänäytön suosituskoko 70 senttimetrin katseluetäisyydelle on 21 tuumaa tarkoittaa tämä pienen kokoustilan vajaan kolmen metrin katseluetäisyydellä 84 tuuman kuvakokoa. Toisinpäin ajatellen – 60 tuuman ruutu vastaisi siis työpöydällä 14 tuumaista ruutua. Näyttöjen resoluutio on kasvanut ja teksti on pienempää kuin ennen ja kuvat yksityiskohtineen tarkempia. Jotta tarkkuudesta saataisiin kaikki irti, on kuvan oltava riittävän suuri ja tarkka.

Kuvakoko kohdalleen

Näytön kuvan kokoa ei voi säätää. Hyvälaatuisen projektorin kuva on vapaasti säädettävissä. Kun kuvan halkaisija tuplaantuu, kuva-ala nelinkertaistuu. Toisin sanoen 100-tuumaisessa on 56 prosenttia suurempi kuva-ala kuin 80-tuumaisesssa, ja 178 prosenttia suurempi kuin 60-tuumaisessa.

Helposti skaalattavalla kuvalla ja projektorien toimintojen ansiosta on helppoa varmistaa, että näytettävä sisältö ei ole liian pientä, vaan korkealaatuista ja kaikille selkeästi näkyvää katseluetäisyyteen katsomatta. Näin kaikilla on samat mahdollisuudet osallistua.

Epsonilla on työkalu kuvakoon valintaan. Se löytyy osoitteesta https://www.epson.fi/display-size-matters#ideal-sreen

Lisää hyvinvointia

Projektoreissa on myös se etu, että niiden kuvan katseleminen läheltä ei rasita silmää samoin kuin näytön. Heijastunut valo on ystävällisempää silmälle kuin suora. No entäs se projektorin kirkkaus ylipäänsä? Jo pienimmissäkin malleissa on tyypillisesti yli 3000 lumenin valoteho. Lumenit eivät maksa enää niin paljoa kuin ennen, eikä kuvan näkyvyys jää kiinni kirkkaudesta.

Kun hankit esitystekniikka yrityksellesi, muista työntekijöiden hyvinvointi. Projektoreilla saat säädettyä omiin tarpeisiisi oikeankokoisen eli riittävän suuren kuvan – eikä hinta ei skaalaudu koon mukaan. Esimerkiksi Helsingin kaupunki vakuuttui projektorien eduista verrattuna kiinteisiin näyttöihin.

Lue lisää:

Helpota yhteistyötä
Fläppitaulu on saanut kilpailijan
Osallistu videoneuvotteluihin ja työskentele sujuvasti kotoa
Työtehoa paremmilla näytöillä ja telakointiratkaisulla

Fokus

Jorma Lempinen

Epson

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue