Inspiraatiota

Mitä IT-alalla tapahtuu maailmanlaajuisesti?

Suomi kouluttaa maailmaa tekoälyn alueella, Vatikaani lanseeraa digitaalisen rukousnauhan ”click to pray”-ominaisuudella ja Apple Watch on suurempi kuin kaikki kellojen valmistajat yhteensä. Tässä joitakin ajankohtaisista IT-uutisista juuri nyt.

Puolet IT-alalla työskentelevistä naisista tyytymättömiä palkkaansa

Ruotsalaisen Tjejer kodar -järjestön jäsentensä keskuudessa teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että puolet vastaajista oli tyytymättömiä palkkaansa. Kyselyyn vastasi 700 ruotsalaista naista ja muunsukupuolista henkilöä, jotka työskentelivät IT-alalla tai teknisellä alalla tai olivat näiden alojen opiskelijoita. Palkkatyytymättömyyden lisäksi 38 prosenttia koki, että ei ansaitse yhtä paljon kuin vastakkainen sukupuoli vastaavassa asemassa tai tehtävässä.

Vaikka Pohjoismaita pidetään maailman tasa-arvoisimpina, IT-alaa opiskelevien naisten osuus on edelleen matala. Telenorin ja Plan International Norwayn tekemän tutkimuksen mukaan naisten osuus on Norjassa ja Ruotsissa 26 prosenttia ja Tanskassa 27 prosenttia.

80

Teratavujen määrä, jonka japanilaisyritys Showa Denko laskee pystyvänsä pian mahduttamaan samalle kiintolevylle. Tämä vastaa noin 800 tuntia pakkaamatonta 4K-videota tai 1066 666 667 (1,06 miljardia) kooltaan keskimääräistä sähköpostiviestiä.

Suomalaista tekoälykoulutusta koko maailmalle

Helsingin yliopisto on julkaissut ilmaisen, tekoälyn perusteita opettavan verkkokurssin, joka on suomen lisäksi saatavilla useilla muilla kielillä. Elements of AI -kurssi kertoo, mitä tekoäly on, miten sitä käytetään ja mitä eroa on tekoälyllä, koneoppimisella ja neuroverkoilla. Suomen tavoite on tulla tekoälyn johtavaksi maaksi maailmassa.

robot hand

EU latautuu

Euroopan parlamentin taannoisen äänestyksen perusteella vaikuttaa siltä, että EU aikoo vaatia yhteistä standardia matkapuhelinten latausliitännöille. Varteenotettavin vaihtoehto on USB-C, josta on jo lähes tullut standardi monissa moderneissa älypuhelimissa. Tavoitteena on muun muassa vähentää elektroniikkajätteen määrää.

Pelissä häviäisi Apple, joka joutuisi luopumaan Lightning-liitännästään. Toisaalta kehitys on jo kulkenut tähän suuntaan, koska Apple on siirtynyt kannettavissaan ja kalliimmissa iPad-malleissaan USB-C-liitäntään.

Motto:

Aikansa käyttäminen hyvin on itsensä kunnioittamista.

Ruotsin kuningatar Kristiina (1628–1689)

Klikkejä Jumalalle

Jopa katolinen kirkko seuraa aikaansa, kun Vatikaani lanseeraa ensimmäisen puettavan laitteensa – digitaalisen rukousnauhan. Siinä on ”click to pray” -toiminto, joka liitetään Bluetoothin avulla älypuhelimen rukoussovellukseen. Vatikaani kirjoittaa lehdistötiedotteessa, että rukousnauhassa yhdistyvät hengellisten perinteiden ja tekniikan maailman parhaat puolet.

Robot AV1

No Isolation torjuu yksinäisyyttä

No Isolationin liikeidea on vähentää yksinäisyyttä älykkäiden viestintätyökalujen avulla. Kymmenet tuhannet lapset ovat nykypäivänä liian sairaita osallistuakseen luokkahuoneopetukseen. AV1-robotti on näiden lasten linkki yhteisöön. Robotti istuu lapsen paikalle koulussa ja antaa pitkäaikaissairaalle mahdollisuuden nähdä koulukaverinsa ja jutella heidän kanssaan älypuhelinsovelluksen kautta.

Tuulivoimaa mereltä

Tuulivoimaa mereltä

Doggermatalikolla 120 kilometriä Yorkshiren rannikolta seisoo ja pyörii 174 tuuliturbiinia, jotka yhdessä muodostavat Hornsea Onen. Se on maailman suurin merituulipuisto ja toimittaa sähköä miljoonaan britti- talouteen. Turbiinit on valmistanut Tanskan Siemens Gamesa, ja suurjännitekaapelit on toimittanut ruotsalainen NKT.

Hiekkasärkät, joilla tuulipuisto seisoo, ovat jäänteitä viime jääkauden aikaisesta Doggerlandin maa-alueesta, ja ne ovat 20 metriä matalammalla kuin ympäröivä alue.

robot hand

Odensesta cobottikeskus

H. C. Andersenin kotikaupungista Odensesta on tulossa maailman cobotti- eli yhteistyörobottipääkaupunki. Tanskan kaksi suurinta teollisuusrobottiyritystä, Mobile Industrial Robots ja Universal Robots, sijoittavat 33 miljoonaa euroa yhteiseen keskukseen. Sijoituksen taustalla on yhdysvaltalainen emoyhtiö Teradyne, joka on tähän asti sijoittanut yli puoli miljardia Yhdysvaltain dollaria näihin kahteen valmistajaan. ABI Researchin mukaan cobottimarkkinat kasvavat 11 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2030 mennessä. Tanska on johtoasemassa robottiteollisuudessa, joka työllistää maassa 8 500 henkeä.

Saab lanseeraa pilven

Puolustus- ja turvallisuusyritys Saab lanseeraa oman on-premise-pilviratkaisun. Se on suunnattu yrityksille, joilla on tiukat turvallisuus- ja käytettävyysvaatimukset. Egira-ratkaisu hyödyntää sertifioituja laitteistoja ja ohjelmistoja ja monikerroksista tietoturva-autentikointijärjestelmää, jotta tiedot eivät päädy vääriin käsiin.

Suuri osuus naisia

Pohjoismaissa 74 prosenttia naisista on työmarkkinoilla, mikä on reilusti OECD:n keskiarvoa eli 66 prosenttia enemmän. Pohjoismaiden neuvoston mukaan tätä selittävät kaikille saatavilla oleva lasten- ja vanhustenhoito, naisten hyvä koulutustaso sekä molempien vanhempien oikeus vanhempainvapaaseen. Islannissa naisista on töissä 82 prosenttia, minkä jälkeen tulevat Sveitsi, Ruotsi, Norja ja Tanska.

Tiesitkö tämän?

... Apple Watch on ohittanut kaikki sveitsiläiset kellonvalmistajat huikealla marginaalilla. Vuonna 2019 myytiin 31 miljoonaa Apple-kelloa, kun taas Swatchin, Tissotin ja TAG Heuerin kaltaiset sveitsiläisyritykset myivät ”vain” 21 miljoonaa kelloa.

taxi

Pohjoismainen taksijätti huristelee kohti pörssiä

Cabonline-taksikonserni, jolla on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, on todennäköisesti matkalla kohti pörssiä. Konsernin on vuodesta 2015 lähtien omistanut HIG Capital -pääomasijoitusyhtiö, joka on lisännyt yrityksen myyntilistalle. Cabonlineen kuuluvat muun muassa TaxiKurir, Umeå Taxi, Sverigetaxi ja TOPCAB Ruotsissa, Norgestaxi Norjassa, Kovanen Suomessa ja Taxi 4x27 Tanskassa.

Sanasto

Hyperautomaatio

Hyperautomaatio yhdistää koneoppimisen, tekoälyn ja automaation helpottaakseen päätöksentekoa, tiedonkeruuta, mittausprosesseja ja paljon muuta. Hyperautomaatio on sijalla yksi Gartnerin strategisten tekniikkatrendien 2020 listalla.

Technology acceptance model (TAM)

Teknologian hyväksymismalli kertoo miten – ja kuinka nopeasti – käyttäjät omaksuvat tietyn teknologian. Ratkaisevia tekijöitä ovat esimerkiksi se, miten käyttökelpoiseksi ja helppokäyttöiseksi tekniikka koetaan. Tätä käsitettä ei saa sekoittaa seuraavaan termiin:

Total addressable market (TAM)

Kuinka suuret potentiaaliset kokonaismarkkinat tuotteella tai palvelulla on? TAM on tärkeä käsite, jos olet perustamassa yritystä tai sijoittamassa uuteen yritykseen.

Voice-as-User Interface (VUI)

On arvioitu, että tänä vuonna noin puolet verkkohauista tehdään äänen avulla ja näistä 30 prosenttia tehdään näytöttömillä laitteilla, kuten älykaiuttimella. Puheohjattavan käyttöliittymän pitää siis olla älykäs, helppokäyttöiseksi muotoiltu ja sopiva inhimilliseen viestintään.

Multiexperience

Multiexperience tarjoaa käyttäjälle kokemuksen, joka ulottuu samaan aikaan useiden käyttöliittymien yli. Yksi esimerkki on amerikkalainen Domino’s pizza, joka sisällytti kokeiluunsa itseajavia autoja, pizzajäljittimen ja älykkäitä kaiuttimia.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue