Asiakasreferenssi

Näin rakennettiin IT-ympäristö ennätysajassa

Synlab Medilab tarvitsi apua uuden IT-ympäristön rakentamisessa. Aikaa oli vain muutama kuukausi, ja oltiin keskellä pandemiaa. ”Asiantuntijoilta saatu apu oli uskomattoman arvokasta”, sanoo yrityksen IT-johtaja Anders Ekengren.

Veitsi ei ollut enää kurkulla. Se oli jo hyvän matkaa syvemmällä. Synlab Medilab, Ruotsin suurin laboratoriolääketieteellisiä palveluita tarjoava yritys, tarvitsi kokonaan uuden, itse hallinnoimansa IT-ympäristön – keskellä pandemiaa.

Projekti piti saada valmiiksi neljässä kuukaudessa, suunnittelu mukaan lukien. Epäonnistuminen tulisi kalliiksi. Synlabilla oli toinen palveluntoimittaja, ja pitkälti koronapandemiasta johtuvien toimitusvaikeuksien takia lopulta jäi vain muutama viikko aikaa siirtää koko IT-infrastruktuuri yrityksen omaan haltuun.

– Deadline oli uskomattoman tiukka. Teimme nuo kuukaudet töitä kellon ympäri, jotta suunnittelu, toimitus ja käyttöönotto saatiin toteutettua, kertoo Dustinilla Account Managerina työskentelevä Fredrik Jälminger.

Tarvittiin keskitetty ratkaisu

Synlab Medilabin IT-johtaja Anders Ekengren kertoo, että yritykselle tarvittiin keskitetty IT-ratkaisu, jossa tuotteet, palvelut ja lisenssit olisivat yhden katon alla. Valinta osui Dustiniin.

– Halusimme IT-ympäristön omaan hallintaamme, koska se on kustannustehokkaampaa. Dustin on kokonaisvaltainen palveluntarjoaja, ja sen tarjooma on laaja. Dustinin tiimin avulla meidän ei tarvitse enää etsiä haluamiamme tuotteita useammasta eri paikasta. Saan apua siihen, että valitsemme alusta alkaen oikeat tuotteet ja palvelut tarpeisiimme perustuen, hän kertoo.

Synlab

Asiantuntijat tuovat arvoa

Dustinin kautta Synlab Medilab hankki esimerkiksi varmuuskopioinnin, verkon, lisenssit ja asiakasohjelmat. Koko infrastruktuuri tuotiin pääkonttorille Täbyyn. Sinne Dustin suunnitteli ja rakensi aivan uudenlaisen verkon. Myös kaikki kaksitoista lähilaboratoriota tarvitsivat uudet koneet, verkot ja kytkimet.

Anders ja Fredrik pitivät lukuisia palavereja ja puhuivat paljon puhelimessa. Aina kun tarvittiin erityisosaamista esimerkiksi lisenssien, infrastruktuurin tai verkkojen suunnitteluun, Fredrik otti keskusteluun mukaan Dustinin asiantuntijoita.

– Asiantuntijoilta saatu apu oli uskomattoman arvokasta. Olemme voineet käydä keskusteluja ja hankkia oikeita laitteita ja lisenssejä. Monenlaiset lisenssit ovat muuten sekasotku, Anders kertoo ja jatkaa:

– Myös Dustinin sivut ovat valtavan hyvät. Siellä näkyvät kaikki valitsemamme tuotteet ja laskutukset. Sieltä näen myös, mitä ostimme viime kerralla, ja voin vain kopioida tilauksen ja laittaa sen uudestaan sisään.

Dustinin asiantuntijat ehdottivat erilaisia ratkaisuja Synlab Medilabin tarpeisiin perustuen.

– Sain kokonaisratkaisun, jonka ansiosta teemme asiat oikein alusta alkaen. Hinta on kohdallaan, ja saamme apua laitteiden ja lisenssien kanssa, Anders kertoo.

Synlab
Anders Ekengren

Dustin on kokonaisvaltainen palveluntarjoaja, ja sen tarjooma on laaja. Dustinin tiimin avulla meidän ei tarvitse enää etsiä haluamiamme tuotteita useammasta eri paikasta.

Anders Ekengren, Synlab Medilab.

Synlab

Synlab Medilab on Ruotsin suurimpia laboratoriolääketieteellisten palvelujen tuottajia. Sen toimialaa ovat etenkin kliininen kemia, immunologia, mikrobiologia, patologia ja sytologia. Sillä on 12 lähilaboratoriota Tukholman suuralueella sekä yksi Uppsalassa. Synlab Medilab kuuluu samaan saksalaiskonserniin kuin Synlab Suomessa.

Näin se tapahtui

Haaste

Synlab Medilabilla oli palveluntarjoaja, joka hallinnoi koko IT-ympäristöä laboratoriojärjestelmää lukuun ottamatta. Serverit sijaitsivat palveluntarjoajan luona. Synlab halusi ottaa koko IT-ympäristönsä omaan hallintaansa, rakentaa oman ratkaisun ja pyörittää toimintaa itse Täbystä. Muutos tehtiin kovan aikataulupaineen alla, kun silloinen IT-kumppani antoi tiukan deadlinen.

Ratkaisu

Dustin auttoi suunnittelemaan ja rakentamaan Synlab Medilabin koko verkon. Tämä sisälsi esimerkiksi palomuurit, kytkimet ja tukiasemat, laitteistot ja serverit. Yksityisestä pilvestä siirryttiin on-premise-pilviratkaisuun.

Vaikutus

Uusi kokonaisratkaisu on sekä aika- että kustannustehokas. Synlab Medilabille on erittäin tärkeää pystyä keskittymään yhteiskunnan kannalta kriittisten tehtävien hoitamiseen.

Teksti: Hanna Klumbies
Kuva: Samuel Unéus

7 toukokuuta 2021

Aihealue