Strategia ja johtajuus

Näin vähennät stressiä tehokkaasti

Stressinhallinta on vaikea mutta välttämätön taito työelämässä. Näillä tutkituilla tavoilla lievität stressiä.

1. Suhtaudu stressiin positiivisesti

Stressi liitetään usein kielteisiin asioihin, kuten burnoutiin ja sairauksiin. Monet tutkijat korostavat kuitenkin sitä, että sopivassa määrin annosteltuna stressi on hyväksi, sillä se virittää meidät parhaimmillemme. Stressiin kannattaakin suhtautua luonnollisena reaktiona, joka auttaa selviytymään haasteista. Tähän lopputulokseen on päädytty muun muassa Harvardin yliopiston tutkimuksessa.

2. Hengitä

Useissa viime vuosina tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että syvään hengittäminen voi lievittää stressin fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia, kuten korkeaa sykettä ja verenpainetta, lihasjännitystä sekä ahdistuneisuutta ja levottomuutta. Stanfordin yliopiston tutkimusryhmän mukaan hengitystä ohjaava osa aivoistamme saattaa myös hallita mielialaamme.

Tämä havainto selittää, miksi hengitykseen keskittyminen auttaa rentoutumaan. Stressaantuneena hengitys muuttuu nopeaksi ja pinnalliseksi. Syvät ja hitaat hengenvedot saattavat huijata elimistöä rentoutumaan. Stressinhallintaan on monia erilaisia hengitystekniikoita, mutta jo muutama syvä ja keskittynyt hengenveto voi riittää.

Lisää hengitysohjeita.

3. Liiku

Liikunta on hyväksi niin kropalle kuin aivoille, mutta stressaantuneena ja kiireessä liikunnasta tulee usein tingittyä. Se ei kannattaisi, sillä tutkimusten mukaan liikkuminen auttaa sekä stressinhallinnassa että ehkäisemään stressiin liittyviä sairauksia. Näin ollen kuormittavissa tilanteissa ja elämänvaiheissa liikunnasta pitäisi tehdä prioriteetti. Hiki päässä ei tarvitse huhkia: jo parinkymmenen minuutin kävely auttaa.

4. Ta en pause

Palautuminen ehkäisee stressin haitallisia vaikutuksia. Kun tehtävää on paljon, taukojen pitäminen voi tuntua täysin mahdottomalta ajatukselta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jo lyhyestä tauosta saattaa olla paljon apua. Parinkymmenen minuutin tauko voi antaa uusia näkökulmia ja laskea stressitasoa.

5. Jauha purkkaa

Stressaantuneena elimistön kortisolitasot nousevat. Tutkimuksissa on todettu, että purkan jauhaminen voi auttaa laskemaan kortisolitasoja ja siten vähentää stressiä. Laita siis purkka suuhun, kun tilanne käy tukalaksi.

Lue lisää:
Stressforskningsinstitutet – Tips från forskaren
American Psychological Association – Five tips to help manage stress
New York Times – How to deal with stress

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue