Työpiste

Näin valitset parhaan näytön kuhunkin tarkoitukseen

Näyttö ratkaisee, miten mukavaa tietokoneen ääressä on työskennellä. Viime vuosina markkinoille on tullut paljon uutuuksia, jotka tekevät näyttöpäätetyöstä hauskempaa ja miellyttävämpää.

Kun edessä on uuden näytön hankkiminen omaan tai yrityksen käyttöön, on ensin mietittävä näytön käyttötarkoitusta. Siitä on nimittäin kiinni, millainen näyttö kannattaa hankkia. Dustinin Nordic Product Manager Björn Rönnlund jakaa näytöt kolmeen segmenttiin: yleis-, peli- ja graafikon näyttöihin.

Graafikon näyttöjen värintoisto voidaan kalibroida siten, että näytöllä näkyvät värit vastaavat tarkasti painotuotteiden värejä. Pelinäyttöjen tärkein ominaisuus on suuri virkistystaajuus, ja yleisnäyttöihin voidaan lukea muut näytöt.

– Lisäksi haluan mainita konferenssitiloissa ja julkisissa tiloissa käytettävät infonäytöt. Moni pihistelee ja ostaa tavallisen television, mutta ne eivät sovellu tähän tarkoitukseen. Infonäytöt kestävät televisioita pidempään, ne ovat lujempaa tekoa ja ne käynnistyvät signaalin saatuaan eikä kaukosäätimiä tarvitse etsiä, Rönnlund selittää.

Paljon uutuuksia näyttörintamalla

Jos et ole hetkeen ostanut näyttöä, huomaat taatusti, että markkinoilla on tapahtunut paljon sitten viime kerran. Siinä missä tietokone- ja älylaitevalmistajat pääasiassa viilaavat olemassa olevaa tekniikkaa, näyttöihin on tullut koko joukko uusia toimintoja, standardeja ja malleja.

– Viime aikoina markkinoille on tullut muun muassa USB-C, 4K-, 5K- ja jopa 6K-näyttöjä, kaarevia näyttöjä ja ultraleveitä (ultrawide) näyttöjä, Rönnlund sanoo.

Niin sanottua tulevaisuusvarmaa näyttöä kaipaavalle hän suosittelee erityisesti USB-C-näyttöjä, jotka ovat käteviä päivittäisessä työssä:

– USB-C-liitäntä helpottaa tietokoneen liittämistä näyttöön ja muihin oheislaitteisiin. Enää ei tarvita telakoita ja kaapeleita, vaan näyttö liitetään tietokoneeseen USB-C-kaapelilla, joka siirtää kuvaa, ääntä, virtaa ja tietoa, jos näyttöön on liitetty oheislaitteita, kuten ulkoinen kiintolevy, näppäimistö ja hiiri, Rönnlund kuvailee.

Jos et vielä ole valmis hyppäämään USB-C-junan kyytiin tai tietokoneessasi ei ole USB-C-liitäntää, sinun on otettava kantaa lukuisiin muihin liitäntämahdollisuuksiin. Parhaan äänenlaadun, virkistystaajuuden ja tulevaisuuden vaatimukset täyttävän tekniikan takaamiseksi kannattaa valita näyttö, jossa on Displayport. Seuraavaksi paras on HDMI, kun taas vanhat standardit, kuten DVI ja VGA ovat jo museotavaraa.

Yksi leveä näyttö kahden tavallisen sijasta

Kahden näytön kokoonpano on jo pitkään ollut suosittu, jolloin työpöydälle on saanut enemmän ikkunoita auki samanaikaisesti. Nyt markkinoille on tullut ultraleveitä näyttöjä, joiden kuvasuhde on leveämpi kuin perinteinen 16:9.

– Sen sijaan, että ostaisit kaksi 24 tuuman näyttöä, joiden väliin jää kaksi reunaa, kannattaa ilman muuta valita 34 tuuman ultraleveä näyttö, jonka kuva-ala on yhtä suuri ja jossa ei ole reunoja keskellä, Rönnlund neuvoo.

Kaarevat televisiot eivät lyöneet markkinoilla läpi, mutta ultraleveissä näytöissä kaarevuudesta on selkeästi hyötyä, Rönnlund huomauttaa:

– Koska tietokoneella työskenneltäessä ollaan lähempänä näyttöä kuin televisiota katsottaessa, kaareva näyttö tuottaa immersiivisemmän tunteen. Katselukulmakin on parempi, hän toteaa.

Hän itse käyttää päivittäin työssään 49-tuumaista ultraleveää näyttöä eikä olisi valmis vaihtamaan sitä pienempään.

– 49 tuumaa tuntui aluksi liioitellulta, muta nyt kun olen tottunut siihen, se tuntuu loistavalta enkä palaisi takaisin entiseen millään. Minusta 34 tuumaa on kuitenkin varsin näppärä koko. Työskentelytilaa on riittävästi useiden ikkunoiden ja ohjelmien samanaikaiseen käyttöön.

Jos iso ultraleveä näyttö ei mahdu budjettiin tai työpöydälle, siirtyminen full HD -resoluutiosta (1920x1080) QHD-resoluutioon (2560x1440) tuntuu useimmista jo suurelta muutokselta. Siinäkin pystyy käyttämään useita ikkunoita ilman, että näyttö tuntuu ahtaalta. Ja Excelissä työskenneltäessä näytöllä näkyy enemmän soluja. Jotta resoluutiosta saa parhaan hyödyn, Rönnlund suosittelee valitsemaan 27-tuumaisen tai isomman QHD-näytön.

Lue lisää:Työasemat Dellin mukaan

16 maaliskuuta 2020

Aihealue