Inspiraatiota

Robotti voi helpottaa hoitoa

Se muistuttaa vanhuksia ottamaan lääkkeensä, auttaa terveyskeskuksen odotushuoneessa sekä toimii opetuksen tukena. Tohtori Pepper on 1,5 metriä pitkä robotti, joka voi mullistaa sairaanhoidon.

Tarkoituksena on, että robotti keventää hoitohenkilökunnan työtaakkaa sekä edistää laadukkaampaa hoitoa tekoälyn ja uuden edistyksellisen analysoinnin avulla. Terveyden ja sairaanhoitoon liittyvän liiketoiminnan kehittäjä Mathias Ekman Microsoftilta uskoo, että robotti voi mullistaa tulevaisuudessa annettavan hoidon. Nyt hän yrittää saada ruotsalaiset sairaanhoitoalan toimijat havaitsemaan robotin edut.

Ensimmäinen askel on saada hoitoalalla ja sen ulkopuolella toimivat innovaattorit pohtimaan, miten robottia voidaan käyttää sairaanhoidossa. Yrityksille tarjotaan mahdollisuutta päästä testaamaan miten robotti toimii eri käyttöyhteyksissä.

Useita mahdollisia käyttöalueita

Japanissa vuonna 2014 kehitetty Pepper-robotti antaa sympaattisen vaikutelman pitkine käsivarsineen ja suurine silmineen. Mathias Ekman luettelee sille monia mahdollisia käyttökohteita: se voi mm. muistuttaa vanhuksia ottamaan lääkkeensä, auttaa terveyskeskuksen odotushuoneessa sekä toimia opetustarkoituksessa.

Robotti esiteltiin Ruotsissa sopivaan aikaan. Maan hallitus ja Ruotsin kuntaliitto (SKL) ovat asettaneet yhteiseksi tavoitteeksi tehdä Ruotsista maailman kärkimaa e-terveydessä vuoteen 2025 mennessä.

– Uskomme, että se on täysin mahdollista, sillä tekniikka on jo valtavan kehittynyttä Ruotsissa. Nyt on vain hyödynnettävä tämä etumatka ja mahdollistettava e-terveyden nousu tulevaisuuden alaksi Ruotsissa, Mathias Ekman sanoo.

Vuorovaikuta muilla verkkoon yhdistetyillä tuotteilla

Microsoft tekee jo yhteistyötä muutamien yritysten kanssa selvittääkseen, miten robottia voidaan käyttää. Yksi näistä yrityksistä on Sigma IT Consulting.

– Tarkastelemme, miten Pepper voi omaksua tietoa sitä ympäröivistä kohteista ja miten tämä tieto voi tehdä siitä älykkäämmän. Robotti voisi esimerkiksi sulkea avoimen jääkaapin oven, havaita jos lääkekaappia ei ole avattu päivän aikana, valvoa ettei henkilö jää WC:hen liian pitkäksi aikaa, tai asettaa liukuesteet kenkiin liukkailla keleillä.

Näin Pepper toimii

Pepper-robotissa on neljä mikrofonia, kaksi HD-kameraa (yksi suussa ja toinen otsassa) sekä 3D-syvyysanturi silmien takana. Robotin vatsassa on gyroskooppi, joka pystyy tekemään tarkkoja mittauksia, ja päässä ja käsissä sillä on kosketus­anturit. Liikkuvassa alustassa on muun muassa kaksi kaikuluotainta. Dustin jälleenmyy Pepper-robottia Pohjoismaissa.

Teksti: Nina Schmieder

23 toukokuuta 2017

Aihealue