Strategia ja johtajuus

Tämän vuoksi CIO:n on oltava utelias

Digitalisaatio etenee vauhdilla, ja siksi työsi CIO:na ei tule koskaan valmiiksi. Mitä pikemmin tunnustat tämän tosiasian, sitä nopeammin opit hyväksymään sen.

Mitä vastaisit, jos esimiehesi tai turhautunut kollegasi koputtaisi ovellesi ja kysyisi, eikö digitalisaatiota ole jo viety loppuun?

Joitakin vuosikymmeniä sitten kysymys ei olisi tuntunut yhtä yllättävältä kuin nyt. Silloin olimme edelleen matkalla kohti tietoyhteiskuntaa – vaikka termi ei vielä silloin ollut yleisessä käytössä – ja oli helppo kuvitella, että digitalisaatiolla olisi projektina selkeä alku ja loppu.

Sittemmin olemme kuitenkin ymmärtäneet, ettei tekniikka jämähtänyt paikalleen, kun digitalisaation ensimmäinen aalto pyyhkäisi ylitsemme. Nyt juna kulkee yhä nopeammin, ja meidän on itse lisättävä vauhtia, jotta emme jäisi jälkeen. Tämä pätee moniin työtehtäviin, mutta asia on tietysti erityisen merkityksellinen kaikille IT-alalla työskenteleville. IT-alallahan pysyvää on vain se, ettei mikään ole pysyvää.

IT-alan ratkaisevin valmius

Harvard Business Review’n artikkelissa kirjailija, tutkija ja MIT:n luennoitsija George Westerman suuntaa nykypäivän CIO:ille seuraavan viestin:

– Kaikkein ratkaisevin valmius IT-alalla tulevan vuosikymmenen aikana on kyky oppia jatkuvasti uutta ja mukautua muuttuvaan tilanteeseen. Tekniikan parissa työskentelevien on pysyttävä ajan tasalla työkalujen ja teknologioiden muuttuessa jatkuvasti. Kaikkien on sopeuduttava muutoksiin omassa työssään ja pidemmällä aikavälillä opittava uusia taitoja. Uran aikana myös uuteen rooliin siirtyminen saattaa tulla ajankohtaiseksi.

Westerman saa tukea Volkswagen Financial Servicesin CIO:lta / Head of IT:ltä Carl Frankelta. Yhtiö tarjoaa rahoitusratkaisuja ja lisäpalveluja kaikille Volkswagen Groupin automerkeille.

– Nopea muutostahti on uusi normaali, ja ennustan nykypäivän työelämässä vaikeuksia roolista riippumatta niille, jotka eivät tunnusta tätä tosiasiaa – ja hyväksyä sitä. Itse hän ei kuitenkaan pidä tilannetta pahana.

– Juuri muutostahti ja roolin monipuolisuus tekevät työstä jännittävää ja kehittävää. En ole varma, viihtyisinkö roolissa, jossa oman riittävyyden tunne kasvaa liian vahvaksi.

Uteliaisuus sokeuden tilalle

Jatkuva pysyttely uusimman digitaalisen kehityksen mukana on tietenkin työlästä.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin joustavuudesta, uteliaisuudesta ja mukautumiskyvystä – siitä, että ei jäädä tuijottamaan sokeina teknisiä ratkaisuja, jotka ovat huomenna kenties jo vanhentuneet, vaan ollaan valmiita kohtaamaan kehitys, jonka tulevaisuus tuo tullessaan. Tällainen joustavuus on mahdollistanut Facebookin– joka oli alun perin pelkkä opiskelijoiden keskustelualusta – nousun maailman suurimmaksi mediayhtiöksi ja tehnyt Googlesta mainonnan kiistattoman kuninkaan.

”Kestävyys on liiketoimintastrategiamme kulmakivi”

Franken mielessä kangastaa car as a service -konsepti, joka voi merkitä paradigman muutosta koko autoalalle.

– Toivottavasti saan olla mukana kehittämässä tarjontaamme tilanteeseen, jossa yksityishenkilö pitää täysin luonnollisena sitä, ettei enää omista autoaan vaan että auton käyttö tapahtuu kehittyneiden palvelujen kautta. Tällöin auton käyttö on kestävää ja tehokasta pitkälle tulevaisuuteen.

Volkswagen Financial Servicesin silmissä tämä kulkee käsi kädessä yhtiön johtoajatuksen kanssa.

– Kestävyys on yksi liiketoimintastrategiamme neljästä kulmakivestä, ja pyrimme määrätietoisesti tarjoamaan asiakkaillemme kestäviä ratkaisuja.

Puhuminen innovaatioiden arvostamisesta on kuitenkin eri asia kuin niiden vieminen käytäntöön. Tältä osin Franke toivoo vähemmän puhetta ja enemmän toimintaa.

– Jotta digitalisaation avulla voidaan luoda liiketoiminnallista lisäarvoa, tarvitaan innovaatioita, ja innovaatiot edellyttävät sekä investointitahtoa että rohkeutta kokeilla uusia asioita. Koen, että tässä on monella yrityksellä valtavasti parannettavaa. Useimpien mukaan siihen halutaan pyrkiä, mutta totuttujen mallien murtaminen onkin vaikeampaa.

Jos Westerman on oikeassa siinä, että muutostahti on tulevan vuosikymmenen aikana entistäkin kovempi, tästä voi tulla elämän ja kuoleman kysymys. CIO:iden, jotka haluavat edetä digitalisaatiossa ja kestävän tulevaisuuden varmistamisessa tasaisin askelin, on parasta sopeutua pikavauhtia, sillä muutoksen juna liikkuu jo.

Otimme selvää, mikä on tulevaisuuden IT-johtajan tärkein työtehtävä

Katso video täällä
Carl Franke, CIO/Head of IT på Volkswagen Financial Services

Nopea muutostahti on uusi normaali

Carl Franke, CIO/Head of IT, Volkswagen Financial Services.

Miten digitalisoit yrityksen muuttuvassa maailmassa?

Lataa Whitepaper ja lue lisää.

Lue whitepaper

Teksti: Alfred Holmberg

12 tammikuuta 2021

Aihealue