Inspiraatiota

Tekniikkatrendit – marraskuu 2016

Tämä aika on yleensä kohtuullisen rauhallista tekniikkamarkkinoilla, sillä monet odottavat suuria tammikuussa pidettäviä CES messuja. Tämä vuosi vaikuttaa tosin olevan poikkeus, sillä olemme saaneet nähdä monia mielenkiintoisia tekniikkauutuuksia. Tässä tärkeimpiä tapahtumia.

Tekniikkalaitteet

Aloitamme kertomalla lyhyesti kahdesta suuresta uutuudesta mikäli ne eivät ole vielä kantautuneet korviisi. Apple on ensinnäkin päivittänyt MacBook Pro-sarjansa. Uudet tietokoneet ovat luonnollisesti litteämpiä ja tehokkaampia kuin edeltävät mallit mutta suurin uutuus on koneen uusi Touch Bar, joka on pieni kosketusnäyttö, josta ohjataan tietokoneen eri toimintoja. Koneessa on nyt myös sormenjäljenlukija, joka helpottaa tietokoneelle kirjautumista.

Toinen suuri uutuus on, että Microsoft on lanseerannut kaikkien aikojen ensimmäisen pöytätietokoneensa, Surface Studion. Tämä on luonnollisesti iso asia, sillä Microsoft näyttää nyt tahtovansa panostaa enemmän omaan laitteistoon. Uusi Surface Studio on totinen täynnä tehoa oleva premium-tietokone, jonka uusi kosketusnäyttö on keskiössä. On selvää, että Microsoftin Surface Studio suuntautuu luovissa ammateissa työskenteleville, markkina-alue, josta Apple on aiemmin pitänyt kovasti kiinni.

Viimeinen laite, josta ajattelimme tässä kuussa kertoa on Lenovo Phab2 – sen uutuus ei liity niinkään puhelinominaisuuksiin, vaan itse teknologiaan, jolla se on varustettu. Tämä on nimittäin maailman ensimmäinen puhelin, joka tukee Googlen Tango-alustaa. Tämä tarkoittaa, että puhelin on varustettu 3D-mapping teknologialla ja että kamera tunnistaa kuvan syvyyden. Tämä on Augmented Realityn tulevaisuutta ja voimmekin odottaa saavamme nähdä yhä enemmän tällä teknologialla varustettuja puhelimia tulevana vuonna.  

Tulevaisuus

Nyt jotakin, mikä tulee vaikuttamaan lähitulevaisuuteemme mutta myös pitkällä tähtäimellä. Adobe esitteli Adobe MAX konferenssissa ohjelman, joka on saanut lempinimen ääni-Photoshop ja tämä on herättänyt kauhua monissa kuulijoissa. Ohjelman työnimi on VoCo ja se mahdollistaa äänitiedostojen nopean editoimisen niin, että tietyn henkilön ääni saadaan kuulostamaan siltä, että hän sanoisi jotain, jota hän ei oikeasti ole koskaan sanonut. Tarvitaan nähtävästi vain 20 minuutin pituinen puheääninäyte kyseiseltä henkilöltä. Sen perusteella voidaan muuttaa sanotun sisältöä kirjoittamalla uusia sanoja ja ohjelma saa lopputuloksen kuulostamaan siltä kuin henkilö puhuisi kirjoittamasi tekstin.  

Tarkoituksena on tarjota loistava työkalu podcastien tuottajille, äänikirjojen äänittäjille tai elokuvien kertojaäänien lisäämiseen, mutta teknologia avaa samalla ovet pelottavillekin käyttötarkoituksille. Adobe ei ole vielä kommentoinut milloin VoCo mahdollisesti lanseerataan kunnolla.

Ilmoitus

Tämän kuukauden varteenotettava ilmoitus on, että Samsung on ilmoittanut ostavansa Harman International Industries yrityksen kahdeksalla miljardilla dollarilla. Harman on yksi maailman suurimmista autojen audio-laitteiden valmistajista ja yksi suurimmista syistä yritysostoon on, että Samsung tahtoo astua autojen älyteknologian markkinoille, joiden tulevaisuus näyttää äärimmäisen valoisalta. Mutta ei tule unohtaa, että Harman on myös monen maailman tunnetuimman audio-laitetuotemerkin takana, kuten esimerkiksi Harman/Kardon, JBL ja AKG.

Viimeksi päivitetty: 2 joulukuuta 2022

Aihealue