Inspiraatiota

Tekniikkatrendit – Tammikuu

Pysy selvillä vuoden suurimmista tekniikkatrendeistä. CES-messut ovat joka tammikuussa pidettävät vuoden tärkeimmät tekniikkamessut. Olimme tietenkin itse paikalla pysyäksemme ajan tasalla viimeisimmistä tuotteista, mielenkiintoisimmista startup-yrityksistä sekä suurimmista trendeistä. Tässä yhteenveto vuoden tärkeimpien messujen tarjonnasta.

Tekniikkalaitteet

Kuten arvata saattaa, VR oli messujen keskiössä ja saimmekin nähdä messuilla paljon uusia VR-tuotteita. Lenovo esitteli muun muassa prototyypin tulevasta VR-headsetistään, joka tulee tukemaan Microsoftin uutta Windows Holographic-alustaa. Se on lisäksi varustettu kahdella OLED-näytöllä, joissa on korkeampi resoluutio kuin useimmissa suosituissa headseteissä kuten Oculus Riftissä ja HTC Vivessä.

Tämän lisäksi Asus esitteli myös Zenfone AR puhelimen, jossa on sekä VR-tuki että Google Tango AR-alusta. Tämä teki siitä markkinoiden ensimmäisen puhelimen, jossa on VR ja AR (Augmented Reality), mutta vuonna 2017 on odotettavissa huomattavasti useampia AR-puhelimia.

Yksi suurimmista tuotekategorioista viime vuoden messuilla olivat kuvauskopterit. Näin kävi myös tänä vuonna eikä ihme sillä kuvauskopterien markkinat kasvoivat tuntuvasti koko vuoden 2016 ajan. Kyseiselle alueelle ilmestyi toki uusiakin trendejä. Uusinta uutta oli kuvauskoptereiden älykkyys ja niiden kyky ajatella itse. Tämän saimme todistaa muun muassa selfie-koptereiden muodossa, jotka seuraavat ja kuvaavat sinua ilman kaukosäätimellä ohjaamista.

Viimeisenä mutta ei vähimmäisenä tahdomme kertoa messuilla esitellyistä TV:istä, sillä TV:t ovat vuodesta toiseen messujen keskiössä. LG esitteli uuden OLED-TV:n, joka on ainoastaan 2,57 mm ohut. Olemme nähneet messuilla yhtä ohuita OLED-näyttöjä aikaisemminkin, mutta aikasemmin on ollut kyse prototyypeistä. Tämä on kuitenkin oikea tuote, joka on pian saatavilla kaupoissa.

Toinen suuri uutuus oli Sonyn lähteminen mukaan OLED-markkinoille lanseeraamalla 4K OLED-TV:n. Samsung valitsi quantom dot-teknologiansa kehittelyn jatkamista lanseeraamalla sille teknologiapäivityksen, jota kutsutaan QLED:iksi.

Tulevaisuus

Nyt suurempiin trendeihin. Yksi messujen suurimmista aiheista oli artificial intelligence (AI). Joka puolella oli nähtävillä tuotteita, jotka perustuivat juuri tekoälyyn. Suurinta messuilla ja luultavasti kaikkein mielenkiintoisinta olivat kaikki laitteet, joissa oli joko Google Assistant tai Amazon Alexa. Nämä kaksi ratkaisua olivat sisäänrakennettuna kaikkeen TV:istä kaiuttimiin ja ne tarjoavat assistenttiin ympärivuorokautisen tavoitettavuuden.

Myös niitä laitteita, joita ei ollut varustettu tekoälyllä, kutsuttiin älykkäiksi, sillä verkkoon liitettävyys oli tänä vuonna yhtä vahva trendi kuin viimekin vuonna. Jo hiukan kulunut termi Internet of Things luki messuilla kaikkialla ja tänä vuonna oli nähtävillä kaikkea älyleivänpaahtimista älypeileihin.

Toinen asia, josta messuilla puhuttiin paljon, oli 5G ja tästä tulemme varmasti lukemaan paljon tulevan vuoden aikana. Yksi tämän alueen suurimmista toimijoista Qualcomm, vertasi 5G:n lanseeraamista jopa sähkön käyttämiseen ja auton keksimiseen. 5G ei tule ainoastaan merkitsemään nopeampaa puhelimen internetyhteyttä 4G:hen verrattuna. Kyseessä on nimittäin äärimmäisen paljon nopeammat nopeudet ja jopa mitättömät 1 millisekunnin viiveet. Tämä tulee olemaan tärkeä osa tulevaisuuden infrastruktuuria ajatellen yleistyvää kehityssuuntaa, jonka myötä kaikki on siirtymässä verkkoyhteyden piiriin. Varsinkin mitä tulee messuilla esiteltyyn älyautotrendiin.

CES-messut eivät ole koskaan olleet automessut, mutta yhä useampi auto- ja lisätarvikevalmistaja on jo muutaman vuoden ajan alkanut esitellä tuotteitaan messuilla. Tämä johtuu siitä, että digitaalisen tekniikan tärkeys autoissa kasvaa vuosi vuodelta. Tulevaisuuden autojen verkkoyhteys on itsestään selvyys ja yritykset kuten Samsung sekä Nvidia ovat lähteneet mukaan näille markkinoille. Messuilla esiteltiin jopa yksi autouutuus, joka olikin messujen kohokohta. Faraday Future esitteli nimittäin tulevan itseohjaavan FF91 sähköautonsa.

Muuta kiinnostavaa

Lopuksi tahdomme kertoa eräästä mielenkiintoisesta faktasta liittyen messuilla esiintyviin yrityksiin. 20% kaikista yrityksistä, jotka esittelivät tuotteitaan tämän vuoden messuilla ei oltu vielä perustettu kolme vuotta sitten. Tämän vuoden messuilla oli toisin sanoen paljon erilaisia uusia startup-yrityksiä eikä ole ihme, että monet messujen mielenkiintoisimmista uutuuksista eivät olleet IT-alan jättiläisten esittelemiä.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue