Inspiraatiota

Trendiraportti IFA 2017 -messuilta

Tai älykäs toimisto? IFA 2017 -messuilla esiteltiin monia jännittäviä tuotteita. Vaikka suuri osa tuotteista on suunnattu ennen kaikkea kuluttajille, messuilla esiteltiin myös monia yrityksille tarkoitettuja tuotteita, jotka avaavat aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Ainakin niille yrityksille, jotka uskaltavat panostaa uuteen tekniikkaan, kuten 360-kameroihin, mixed realityyn ja älykkääseen kotiin/toimistoon.

8K – kohta ihan oikeasti täällä

Vaikka viihdeteollisuus joutuu yhä ponnistelemaan UltraHD- ja 4K-tarkkuuksisen sisällön tuottamiseksi, seuraavan sukupolven näytöt ovat jo kulman takana. Suurin osa televisioiden ja näyttöjen valmistajista on esitellyt 8K-näyttöjä, joiden 7 680 x 4 320 pikselin tarkkuus luo lähes 3D-mäisen tunteen. Valmistajista Sharp näyttää panostavan vahvimmin 8K-tekniikkaan, ja yritys suoratoisti messuilla 8K-videota, mikä sopi hyvin markkinoiden ensimmäiselle 70-tuumaiselle 8K HDR -näytölle.

Lisäksi yrityksen suunnitelmissa on aloittaa vastaavan 70-tuumaisen paneelin myynti perinteisemmissä televisio-/näyttökuorissa toisen vuosineljänneksen aikana. Mallin hinta tulee liikkumaan noin 10 000 eurossa, ja se sopii erityisen hyvin pörssianalyytikoille ja graafikoille sekä muihin sovelluksiin, joissa suuri tila ja yksityiskohtaisuus ovat ratkaisevan tärkeitä.

Maailman ensimmäisen 70-tuumaisen 8K HDR -TV:n/-näytön myynti aloitetaan Euroopassa vuoden 2018 toisella neljänneksellä.

VR ja mixed reality laajalti esillä

Virtuaalitodellisuus on ollut esillä jo useamman vuoden ajan, ja se on vahvasti mukana myös IFA 2017 -messuilla. Yritykset käyttävät VR:ää monesti upeiden demojen ja tuotekonsepien esittelyyn, ja Microsoft panostaa kovasti ”Windows Mixed reality” -alustaansa. Yrityksen PC-vetoinen VR-/AR-alusta sai paljon huomiota IFA-messuilla, ja se sai tukea Asusin ja Lenovon kaltaisten PC-jättien tuotelanseerauksista. Kumpikin valmistaja esitteli omat Mixed Reality -lasinsa, jotka vievät sekä kuluttajat että työntekijät digitaaliseen maailmaan. Lasien perusominaisuudet ovat samat – 2 880 x 1 440 pikselin tarkkuus ja integroidut kamerat, joiden avulla digitaalinen maailma voidaan sekoittaa todelliseen maailmaan.

Suuri edistysaskel on yhtenäinen ja viimeisen päälle viilattu ohjelmistoalusta sekä suhteellisen aggressiivinen hinnoittelu. Lasit tulevat maksamaan noin 350 euroa arvonlisäveroineen. VR ja AR tulevat olemaan paljon helpommin saavutettavissa vuoden loppuvaiheilla, ja käytännössä ainoastaan mielikuvitus asettaa rajat sille, miten yritykset ja kehittäjät päättävät tekniikkaa hyödyntää.

Intelin 8. sukupolven mobiilikäyttöön tarkoitetut Core-suorittimet

AMD on lisännyt painetta suoritinmarkkinoilla, minkä vuoksi myös Intel päätti esitellä uutuuksia IFA-messuilla. Intel esitteli yhteistyössä Asusin, Acerin ja Lenovon kaltaisten valmistajien kanssa kannettavia tietokoneita, joiden tehonlähteenä toimii 8. sukupolven Core-suoritin. Suorittimessa on hyödynnetty uutta 14 nm++ -valmistusprosessia, joka vähentää virrankulutusta ja pidentää akkukestoa. Intel on tuplannut ytimien määrän Core-suorittimien uudessa mobiilikäyttöön tarkoitetussa U-sarjassa, ja yritys lupaa jopa 40 prosenttia suurempaa suorituskykyä Kaby Lakeen verrattuna. Tarjolla on muun muassa neliytimisiä Core i7 -malleja hyperthreading-tuella yhteensä 8 säikeelle.

Toshiban Protoge X30 on tavallista tyylikkäämpi ja kestävämpi.

Esittelyssä oli sekä perinteisiä kannettavia että hybridimäisempiä tietokoneita, kuten Asus ZenBook Flip ja Lenovo Yoga 920. Vaikuttavin yritystietokone oli kuitenkin ultraohut Toshiba Portege X30, jonka magnesiumkotelo kesti kahden henkilön painon ilman naarmuja. Portege X30 ei saa Intelin uusia suorittimia ennen ensi vuoden alkua, mutta kyseessä on joka tapauksessa yksi harvoista tyylikkäistä yrityskannettavista, jotka kestävät 200 kilon painon.

Kaikki 360-asteisena

Viime vuonna 360-kameroita pidettiin lähinnä markkinointikikkana, mutta sittemmin on huomattu, että mahdollisuudella kuvata kaikkiin suuntiin on paljon kysyntää. IFA 2017 -messuilla monet isot ja pienet yritykset esittelivät omia 360-kameroitaan. Acer on panostanut itsenäisiin Holo360- ja Vision360-malleihin, kun taas Motorola ja Alcatel esittelivät Moto 360:n sekä Alcatel 360:n, jotka yhdistetään älypuhelimeen.

Kuluttajat käyttävät 360-videoita ennen kaikkea lomakuvien näyttämiseen kaikista kulmista, mutta 360-kamerat ovat mielenkiintoisia työkaluja myös yrityksille. VR-lasien avulla voi lähteä 360-kierrokselle myymälään , ja suurten tapahtumien ikuistaminen 360-asteisina mahdollistaa sen, että myös he, jotka eivät päässeet paikalle, voivat nauttia kokemuksesta täysin rinnoin.

Älykäs koti/toimisto

Suuret kodinelektroniikkavalmistajat, kuten Samsung ja LG, puhuvat mielellään älykkäästä kodista. LG Smart ThinQin avulla kaikki laitteet aina robotti-imurista ja ruohonleikkurista jääkaappiin ovat yhteydessä älypuhelimeen, jonka kautta niitä voi ohjata. Vaikka älykästä kotia pidetään usein pelkästään älykkäänä ratkaisuna kotiin, se on mielenkiintoinen ratkaisu myös työympäristöissä. Miksei robotti-imuria voisi jättää puhdistamaan toimistoa illalla? Tai mikseivät termostaattien ja puhaltimien lähellä työskentelevät voisi myös ohjata niitä? Ainakin kahvinkeittimen pitäisi pystyä ilmoittamaan, milloin kahvipavut ovat loppumaisillaan, ja ohjelmoitavien LED-kattovalojen avulla After Work -illat nousevat uudelle tasolle. Älykkään kodin ongelmana tällä hetkellä on se, että vaihtoehtoja on niin paljon, että sopivan vaihtoehdon löytäminen on vaikeaa. Lisäksi eri valmistajien tuotteiden saaminen yhteistyöhön on vielä hankalaa. Mutta valmistajilla on kyllä paljon innovaatioita ja halua.

LG Airport Cleaning Robot -robotti-imurista on tarjolla monta eri kokoa, ja LG:n viimeisimmälle tuotokselle monikaan paikka ei ole liian iso.

7 syyskuuta 2017

Aihealue