Inspiraatiota

Tulevaisuus tuli töihin

Etätyön äkillinen yleistyminen kasvatti valtavasti audio- ja videolaitteiden kysyntää. Jabra huolehtii, että jokaiseen tilanteeseen löytyy joustava ratkaisu – sekä nyt että jatkossa.

Kun koronaviruspandemia sai tietotyöläiset pystyttämään työpisteitä milloin minnekin, palveluiden tuottajille tuli kiire. Yhtäkkiä nekin yritykset, joissa oli vallinnut etätyökielto, tarvitsivat välineitä videokokouksiin ja etäkonferensseihin.

Jabran tuotejohtaja Tero Tolosen mukaan tilanteeseen liittyi monenlaisia haasteita. Hyvin lyhyessä ajassa välineitä alkoivat käyttää aivan kaikki, eivät vain ne, joille teknologian hyödyntäminen oli luontevaa ja tuttua. Käyttöönoton oli oltava sujuvaa, sillä kotona hommasta oli selvittävä itse.

Nyt kun akuuteimmat tarpeet on saatu täytettyä, tilannetta on katsottu laajemmasta näkökulmasta.

”Nyt etätyötä pohditaan strategisemmin ja systemaattisemmin. Miten organisoidutaan? Missä roolissa toimistot ovat? Miten mahdollistetaan joustava työnteko?”

Etuna valmiit välineet

Vaikka pandemia pakotti kaikki kynnelle kykenevät etätöihin, Tolonen uskoo trendin tehneen tuloaan muutenkin. Hän huomauttaa, että matkakulujen karsiminen ja ilmastonmuutokseen reagoiminen ovat jo saaneet monet yritykset esimerkiksi vähentämään lentämistä.

Kun suuriakin konferensseja ja tilaisuuksia järjestetään etäyhteyksien varassa, audio- ja videotyökalujen on oltava priimalaatua. Jabran strategiana on aina ollut tarjota asiakkaille oleellinen teknologia, joka mahdollistaa entistä paremman työntekokokemuksen. Tolonen kertoo, että viime vuonna Jabra osti kalifornialaisen videoteknologiayrityksen, ja nyt investointeja on kiihdytetty.

”Muutos on osunut meidän pitkäaikaiseen visioomme siitä, että työ muuttuu joustavammaksi ja etätyö mahdollistuu”, Tolonen sanoo. ”Jotkut ovat alusta asti rakentaneet operaatioitaan etätyöhön sopiviksi, kun taas toisilla on ollut tähän asti etätyökielto, josta on poikettu vain erityistilanteissa.”

Myöhäisheränneiden etuna on se, että välineet ovat jo valmiiksi olemassa. Tolonen huomauttaa, että tilanne olisi ollut paljon vaikeampi, jos työkaluja olisi alettu kehittää vasta nyt.

Joustavuus tuli jäädäkseen

Jabran tavoitteena on tarjota vaihtoehto kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Etätyötä on pandemian aikana tehty milloin terassilla ja milloin saunan lauteilla, mutta Tolonen painottaa työergonomian ja -hyvinvoinnin tärkeyttä.

”Etätöissä voi olla vaikeaa löytää rauhallista tilaa, jos koko perhe on kotona”, hän sanoo. ”Siksi Jabralla on tarjota kuulokeratkaisuja, joissa mikrofoniteknologia toimii niin, että toiseen päähän kuuluu vain puhuja eikä esimerkiksi koiran ääniä tai muuta kodin hälinää. Lisäksi tarjolla on vastamelukuulokkeita, jotka auttavat keskittymään.”

Vastaavasti joillakuilla on kotona rauhallista, jolloin kuulokkeet voidaan korvata konferenssikaiuttimilla. Tolonen sanoo itsekin mieluummin käyttävänsä yksin ollessaan kaiutinta, jotta kuulokkeita ei tarvitse pitää päässä koko päivää.

”Ideana on se, että oli tilanne mikä tahansa, siihen löytyy joustavia ratkaisuja.”

Jabran välineet on helppo yhdistää läppäriin, ja käyttöliittymäintegrointien ansiosta ne toimivat yhdessä yleisimpien viestintäohjelmistojen kanssa. Jos siis hiljentää mikrofoninsa konferenssikaiuttimesta, viesti menee perille myös palveluun.

Tolonen uskoo, että vaikka pandemia saadaankin lopulta hallintaan, työn paikkasidonnaisuus ei enää palaa ennalleen.

”Työ on sitä, mitä teet, ei sitä, minne menet”, hän kuvailee. ”Me panostamme siihen, miten käyttäjäkokemus saadaan mahdollisimman hyväksi missä vain.”

23 marraskuuta 2020

Aihealue