Inspiraatiota

Tyyni kuukausi tekniikka-alalla

Helmikuu on ”tylsä” kuukausi tekniikan alalla. CES-messut ovat ohi ja Mobile World Congress messujen vuoro on vasta maaliskuussa. Uudet tuotelanseeraukset ovat siis harvinaista herkkua helmikuussa. Siksi omistammekin tämän kuukauden IT-tuotekronikan tuleville uutuuksille.

Tuoteuutuudet

Kuten sanottu, ei maininnan arvoisia tuotteita viime aikoina ole juuri esitelty, joten katsaus tutkijoiden aikaansaannoksiin ja tuleviin uutuuksiin ympäri maailmaa on sen sijaan paikoillaan. MIT älykello on yksi odotettavissa oleva uutuus, joka erottuu tavallisten markkinoilta löytyvien mallien joukosta. Tässä uudessa älykellossa on ominaisuus, joka havaitsee keskustelukumppanisi mielenalan. Tekniikka perustuu siihen, että kello analysoi puhekumppanin äänen ja ilmoittaa kellon omistajalle kuinka kyseinen henkilö vaikuttaa voivan. Tämän kellon on ajateltu olevan loistava apuväline jonkin tyyppisten autismidiagnoosien omaavalle.

Kvanttitietokoneiden aikakausi on nähtävästi täällä. Kvanttitietokonetta ennustetaan tulevaisuuden tietokoneeksi, sillä sen laskelmakyky on perinteisiä tietokoneita huomattavasti suurempi. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan kyetty rakentamaan toimivaa kaupallista kvanttitietokonetta. D-Wave 2000Q tietokone, jonka takana on D-Wave, ei vielä kuluttajamarkkinoille kelpaa, sillä siinä on 15 miljoonan dollarin hintalappu.

Kaksi piakkoin kaupoista saatavilla olevaa tuotetta, nimittäin LG:n uudet älykellot, Watch Sport sekä Watch Style-kello ovat mielenkiintoa herättäviä. Näiden kellojen suurin uutuus ei ole itse niiden laitteisto vaan se, että näistä tulee ensimmäiset kellot, joissa on uusi Android War 2.0, mikä mahdollistaa muun muassa itsenäisten sovellusten lataamisen kelloihin. Sport-mallissa on myös erittäin mielenkiintoiset speksit, kuten pyöreä 1,38 tuuman LED-näyttö, 768 MB RAM-muisti, 4GB tallennus sekä 430 mAh akku. Kellossa on lisäksi sisäänrakennettu GPS, 4g-antenni ja NFC.

Tulevaisuus

Kuten kirjoitimme viimekin kuussa, ovat älylaitteet ja artificiell intelligens viimeistä huutoa. Amerikan tielaitos (DMV) on julkistanut raportin Kalifornian itse ajavien autojen tilanteesta, josta selviää muun muassa, että Googlen itse ajavien autojen projektilla Waymolla menee hyvin. Tilastojen mukaan kuljettajan tarvitsi puuttua ajamiseen ainoastaan 0,12 kertaa 1000 kilomeriä kohti, mikä on valtava parannus vuoteen 2015 verrattuna, jolloin vastaava luku oli 0,5 kertaa 1000 kilometriä kohti.

Toinen AI-uutuus on, että Facebook on lanseerannut uuden ominaisuuden, joka perustuu palveluun ladattavat valokuvat analysoivaan AI:hin. AI analysoi kuvien aiheet ja mahdollistaa haun kuvauskohteen, eikä ainoastaan kuvatekstin perusteella.

Muuta kiinnostavaa

Tämän kuukauden kiinnostava lisäuutinen on kauan odotettu roaming-maksujen käytöstä poistumispäivämäärän julkistaminen EU:n sisällä. Tämä maaginen päivämäärä on ilmoitettu olevan 15. kesäkuuta. Tämä on iloinen uutinen työn merkeissä EU:n sisällä matkustelevalle.

17 helmikuuta 2017

Aihealue