Inspiraatiota

Uudet rajapinnat toimivat kuin ajatus

Hiirikäsi ja kännykkäniska jäävät pian historiaan. Uudenlaiset tavat käyttää ja ohjata laitteita yleistyvät jatkuvasti. Tulevaisuudessa käytämme niin puhe- kuin eleohjaustakin – ja kenties jopa ajatuksen voimaa.

1. Puheohjaus

Kännykkää voi jo käyttää puheohjauksen avulla, mutta tekniikka on vielä alkutekijöissään. Tulevaisuudessa puheohjaukseen voi käyttää normaalia puhekieltä, ja silloin laitteiden käyttö on entistä helpompi opetella. Kun meidän ei enää tarvitse käyttää laitteita käsin, tapamme käyttää tekniikkaa muuttuu. Saatamme esimerkiksi hyödyntää teknologiaa ajaessamme autoa, treenatessamme tai tehdessämme fyysistä työtä samalla.

Ehkä tulevaisuudessa suhtaudumme puheohjattaviin laitteisiimme kuten aina käytettävissä olevaan assistenttiin sen sijaan, että pitäisimme sitä vain työkaluna. Kenties saamme laitteilta vinkkejä pohjautuen siihen, mitä puhumme, eikä meidän tarvitse käyttää monimutkaiset graafisia rajapintoja.

2. Eleohjaus

Vuonna 2002 julkaistussa Minority Report -elokuvassa Tom Cruise ohjaa tietokonetta heiluttamalla kättään näytön edessä. Käsityksemme eleohjauksesta on edelleen sama – mutta haluaisimmeko todella pitää käsiä suorana edessämme ja huitoa niillä kahdeksan tunnin työpäivän ajan? Siksi ei ole järkevää, että koko käyttöliittymä pohjautuu eleohjaukseen, vaan laitteisiin on fiksumpaa toteuttaa eleillä ohjattavia ominaisuuksia. Esimerkiksi Androidin viimeisimmässä versiossa voi siirtyä selfiekameraan kääntämällä puhelimen ilmassa.

Toinen esimerkki on Microsoftin pre-touch sensing -näyttö, joka tuntee käyttäjän sormen ennen kuin se laskeutuu näytölle. Yksi Googlen kehitysprojekteista on pienikokoinen tutka Soli, joka tunnistaa sormen liikkeet tarkasti.

3. Kasvojentunnistus

iPhone X:n lanseeraaminen nosti kasvojentunnistustekniikan päivän puheenaiheeksi. Vaikka Apple ei ollut ensimmäinen kasvontunnistuksen lanseerannut yritys, onnistui se jälleen kerran tekemään teknologian tutuksi suurelle yleisölle.

Kasvojentunnistustekniikkaa on jo koekäytössä useissa paikoissa, kuten lentoasemilla ja ravintoloissa.

Nvidia on kehittänyt autonvalmistajille järjestelmän, joka analysoi kuljettajan kasvoja ja selvittää, onko tämä on liian väsynyt ja tauon tarpeessa.

Kasvojentunnistus ei ole kovin kaukana tunteiden analysoinnista. Niin kutsuttu emotional tracking eli emotionaalinen seuranta mahdollistaa sen, että musiikki mukautuu mielialaan sopivaksi tai opetus opiskelijoiden ilmeiden mukaan.

4. Virtuaalitodellisuus

Näytöt saattavat olla poistuneet kokonaan käytöstä muutamassa vuodessa. Sen sijaan saatamme käyttää erilaisia virtuaalisia ja lisätyn todellisuuden tekniikoita. Miltä tuntuisi käyttää virtuaalista työpöytää, jossa ei tarvita edes työtasoa tietokoneelle? Perinteinen näppäimistö voi silti olla tarpeellinen esimerkiksi silloin, kun pitää lähettää arkaluontoista sähköpostia eikä voi käyttää puheohjausta.

Lisätty todellisuus tarkoittaa virtuaalista informaatiota päällekkäin todellisuuden kanssa. Se voi mahdollistaa esimerkiksi sen, että mekaanikko saa ohjeita moottorin korjaamisen suoraan näkökenttäänsä. Samalla tavalla kirurgia voidaan ohjata vaativan leikkauksen suorittamisessa.

5. Ohjaaminen ajatuksilla

Voisiko tekniikkaa ohjata ajatuksen voimalla? Google tekee haun pelkän ajatuksen perusteella; viesti sekä kirjoittaa itse itsensä että lähtee vastaanottajalle ajatuksen varassa; lamppu sammuu pelkästään ajatuksissa esitetystä käskystä. Tällaisia scifi-haaveita on ollut jo pitkään, mutta kyse ei enää ole pelkästä mielikuvituksesta: monella alalla ollaan jo läpimurron äärellä.

Melissa Loomis menetti kätensä onnettomuudessa. Hänellä on robottikäsivarsi, jota voi ohjata ajatuksella ja joka kykenee tuntemaan keinotekoisten sormenpäiden kautta.

Elon Musk uskoo, että jos haluamme pysyä tekoälyn kehityksen vauhdissa, meidän on päivitettävä myös ihmisiä. Hän on perustanut Neuralink-yrityksen, jonka tarkoituksena on luoda neuraalisia rajapintoja, laajentaa aivojen tallennuskapasiteettia ja luoda mahdollisuuksia kommunikoida ajatuksen voimalla meitä ympäröivän tekniikan kanssa.

Toistaiseksi on vain näppäimistö ja hiiri, jotka ohjaavat. Eikö kuitenkin ole hyvä, että meillä on paljon ergonomisia sellaisia siksi aikaa, kun enää käsiä ei tarvita tietokoneen ohjaamiseen.

Joitain asioita voidaan ohjata äänellä jo nyt, esimerkiksi Google Homea.

Ääniohjaus muuttaa tapojamme käyttää teknologiaa.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue