Työpiste

Valitse oikea kannettava tietokone

Kannettavien- sekä hybriditietokoneiden malleja on valtavasti tänä päivänä. Mallien määrän vuoksi voi tänä päivänä olla vaikea tietää, mitkä mallit sopivat eri käyttäjille. Olemme jakaneet tämän oppaan kolmeen osaan, jonka avulla haluamme helpottaa oikeiden ratkaisuiden ja palveluiden löytymistä juuri sinun organisaatiollesi.

Ensin käymme läpi peruskysymykset, joita sinun tulee kysyä itseltäsi ennen ostosta. Eikä sinun tarvitse huolestua, jos sinulla ei ole täysin oikeita vastauksia niihin heti alussa, sillä myöhemmin oppaassamme autamme sinua löytämään vastaukset kysymyksiin tietokoneen käyttöön liittyvissä lähtökohdissa. Lopuksi menemme hieman syvemmälle sisään tietokoneen eri komponentteihin.

Osa 1

Peruskysymykset

Käyttö

He, jotka pohtivat tämän hetkistä tarjontaa kannettavien tietokoneiden yritysmalleissa huomaavat nopeasti, että markkinoilla on olemassa useita tietokoneita monissa eri hintaluokissa. Ne muistuttavat toisiaan prosessoreissa, muistissa ja kovalevyn koossa. Teknisten komponenttien ei tarvitse erota toisistaan niin hirveästi, vaikka hinnat eroavatkin. Tänä päivänä ne toiminnot ja ominaisuudet joista maksetaan ovat enemmän premium-toimintoja, kuten ultrakeveys, hienompi ja kestävämpi materiaali ja design, parempi näyttö, kosketustoiminnot, ohuemmat näytön reunat, pidempi akun kesto, paremmin testatut komponentit, sekä tietokoneen pidennetty takuuaika.

Luonnollisesti pitää myös tietää, kuinka tehokkaan tietokoneen tietyn tyyppinen käyttäjä tarvitsee. Ennen kaikkea juuri tämän takia sinun tulee tietää, kuinka ja mihin tietokonetta tullaan käyttämään, sillä se ratkaisee, minkälaisen laitteen sinun tulisi hankkia. Kuinka paljon premium-ominaisuuksia tietty käyttäjä tarvitsee?

Budjetti

Luonnollisesti budjetti on erittäin tärkeä huomioon otettava tekijä. Kuinka paljon eri tyyppisten käyttäjien tietokoneisiin kannattaa panostaa? Mihin ominaisuuksiin kannattaa panostaa, jotta käyttäjien tarpeet täyttyvät. Kannattaako esimerkiksi maksaa lisää kosketusnäyttötoiminnosta tai kevytmetallikuoresta?

Yksi tärkeä huomioitava seikka on se, että kalliimmissa premium-laitteissa on usein pidempi käyttöikä yrityksissä ja koska laite ei kulu niin nopeasti, niin se säilyy usein tehokkaampana myös pidempään. Lisäksi niissä on usein parempi takuuaika ja huoltopalvelu kuuluu hintaan.

Tallennus

Toinen tärkeä kysymys on se, kuinka paljon tallennustilaa tarvitaan. Tarvitseeko käyttäjän asentaa paljon tilaa vaativia ohjelmia ja tallentaa suuria tiedostoja paikallisesti tietokoneeseen? Tallennetaanko suurin osa kuitenkin pilveen tai keskitetysti? Kovalevyn koon tarvetta arvioidessa ei tule unohtaa myöskään, että käyttöjärjestelmä ja muut tietokoneen käyttöön, sekä sen suojaamiseen tarvittavat järjestelmät vievät suhteellisen suuren osan laitteen tallennustilasta.

Muotoilu/liikkuvuus

Laitteen muotoilu ja ulkonäkö voivat olla tärkeitä laitteen valinnassa eri käyttäjille. Kuinka paljon laitteen käyttäjät oikeastaan liikkuvat? Keskivertokäyttäjällä saattaa olla muita tarpeita, kuin heillä, jotka ovat koko ajan matkoilla ja joilla ei välttämättä ole edes mitään kiinteää työpistettä toimistolla. Joillekin käyttäjille myös itse laitteen ulkonäkö voi olla ratkaiseva tekijä.

Olemme tottuneet toimiviin ja hyvälle näyttäviin kannettaviin tietokoneisiin. Niiden lisäksi tänä päivänä on myös eri laatuisia hybridimalleja. Nämä voivat olla sopivia tietyn tyyppisille käyttäjille, jotka haluavat käyttää yhtä ja samaa laitetta sekä kannettavana tietokoneena, että tablettina. Joidenkin 2-in-1-tietokoneiden näyttöä voidaan kääntää 360 astetta, jotta sen muuntaminen tietokoneesta tabletiksi olisi helpompaa. Sen sijaan hybrideistä, kuten esimerkiksi Microsoft Surface Prosta näyttö voidaan irrottaa, joka sitten toimii itsenäisesti tablettina.

Osa 2

Käyttäjätyypit

Eri kannettavat tietokoneet (tai hybridit) sopivat eri tyyppisille käyttäjille. Mallin valinnan tulee kuten sanottua lähteä siitä, mihin tarkoitukseen laitetta tullaan käyttämään. Tämän vuoksi sinun tulee miettiä, minkä tyyppisiä käyttäjiä yrityksessäsi on.

Tavallinen käyttäjä

Kannettavat tietokoneet ovat tänä päivänä standardimalli monissa yrityksissä. Keskimääräinen tietokonekäyttäjä ottaa ehkä kannettavan tietokoneensa kotiin muutamina iltoina viikossa ja hän on työmatkalla muutaman kerran kuukaudessa, jos sitäkään. Tällöin kannettavan tietokoneen tulee olla tarpeeksi kevyt, jotta sitä jaksaa kantaa kokouksiin ja edestakaisin töistä kotiin. Kannettavan pitää kestää jonkun verran kulumista ja siinä tulee olla tarpeeksi pitkä akun kesto, mutta vaatimukset eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Jos työskennellään mobiilisti paikassa, jossa ei ole WiFi-yhteyttä, niin tarvitaan myös 4G- yhteyden mahdollisuus.

Tämän kategorian käyttäjille on olemassa laaja valikoima tuotteita. Usein katsellaan suhteellisen käteviä tietokoneita 12,5 ja 14 tuuman välillä. Vaikka akun kesto ei olekaan yhtä tärkeää koko ajan kiinteässä toimistossa istuvalle kuin mobiilikäyttäjälle, niin on se edelleen tärkeä seikka ottaa huomioon mallia valittaessa. Tietokoneen akun pitää riittää kokouksiin, sekä vastaaviin tilanteisiin koko työpäivän ajan.

Todellinen mobiilikäyttäjä

Käyttäjät, jotka ovat usein matkoilla ja joilta saattaa puuttua jopa kiinteä työpiste toimistolla tarvitsevat ultrakevyen kannettavan tietokoneen (tai hybridin), joka on räätälöity päivittäiseen käyttämiseen liikkeellä ollessa.

Pitkä akun kesto on tärkeää, sekä mahdollisuus kytkeä itsensä verkkoon missä tahansa 4G:n avulla. Hyvät tietoturvaratkaisut tulevat tällöin myös keskeiseksi tekijäksi. Ne voivat käsittää esimerkiksi sisäänrakennetun tietoturvasuodattimen, turvallisen sisäänkirjautumisen ja pilvipalveluiden hyödyntämisen, jotta arkaluontaista tietoa ei tarvitse tallentaa paikallisesti.

Riippuen laitteen käytöstä, monille saattaa olla hyödyllistä saada kosketusnäyttötoiminto ja/tai muita näppäriä mahdollisuuksia hyödyntää näyttöä esitelmien aikana. Joillekin käyttäjille saattaa olla hyödyllistä käyttää 2-in-1- laitteita tai muita hybrideitä tablettien ja kannettavien tietokoneiden välillä.

Suorituskykyä vaativa käyttäjä

Tällöin puhumme käyttäjistä, jotka työskentelevät todella vaativien sovellusten kanssa, esim. videomuokkausten, graafisen suunnittelun, CAD-ohjelman tai eri laskentaohjelmien parissa, ja jotka joskus työskentelevät toimiston ulkopuolella. Nämä käyttäjät tarvitsevat kannettavia tehotyöasema-tietokoneita, jotka tarjoavat tehokkaampaa suorituskykyä, sekä paremman luotettavuuden kuin tavalliset kannettavat. Myös Applen kehittyneemmät MacBook-kannettavat tietokoneet voivat sopia tämän tyyppisille käyttäjille.

Tehotyöasema-tietokone on rakennettu täysin käytettävien sovellusten pohjalta. Jokainen komponentti ja ajuri on optimoitu tuottamaan vakaata ja tehokasta suorituskykyä. Kannettavan työaseman avulla käyttäjä voi tulla tuottavaksi ja luovaksi missä tahansa he istuvatkin ja työskentelivät. Samalla työasemien ja kannettavien tietokoneiden ero tehossa ja ulkonäössä on pienentynyt aiempaan verrattuna.

Edustava käyttäjä

Osalle käyttäjistä on tärkeää antaa hyvä vaikutus esimerkiksi asiakastapaamisissa, kokouksissa ja muissa edustustilaisuuksissa. Tällöin premium-ominaisuudet ovat erittäin tärkeitä varsinkin, kun tietokoneen tulee olla kevyt, tyylikäs ja sen tulee olla valmistettu kestävästä ja kevyestä materiaalista. Applen kannettavat tietokoneet ovat usein esillä monissa eri tilaisuuksissa, mutta myös kaikilla perinteisillä PC-valmistajilla, kuten Microsoftilla, on monia mielenkiintoisia tuotteita tarjota tästä kategoriasta.

Osa 3

Tuotetiedot & komponentit

Kannettavia tietokoneita tai hybrideitä tutkiessasi huomaat, että on olemassa monia eri osia, joita pitää huolella vertailla. Sinun tai muiden ei niin teknisesti valveutuneiden saattaa olla ehkä hankalaa ymmärtää, mikä on esimerkiksi hyvä prosessori tai RAM-muistin määrä juuri tiettyihin tarpeisiin. Selvitämme alla paremmin eri komponenttien ominaisuuksia, sekä tuotetietoja ja näin autamme sinua ymmärtämään eri osien ja tuotteiden määrityksiä.

Prosessori

RAM-muisti

Tallennus

Näytönohjain

Liitännät

Akun kesto

Näyttö

Muotoilu

Käyttöjärjestelmä

Prosessori

Prosessori on tietokoneen ”aivot” ja se vaikuttaa suorituskykyyn eniten yksittäin. Mitä nopeampi prosessori on, sitä nopeammin se pystyy suoriutumaan eri laskennoista eri ohjelmistoja ajettaessa. Näin ohjelmat sekä käynnistyvät, että toimivat käytettäessä nopeammin.

Mikä on nopea?

Prosessorin nopeus mitataan kellotaajuuksissa ja ne ilmoitetaan laitteissa gigahertzeinä (GHz). Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä esimerkiksi myös prosessorin ytimien määrä vaikuttaa sen nopeuteen. Useiden ytimien prosessori on parempi, kuin prosessori vähemmillä ytimillä. Lisäksi eri ytimet on rakennettu eri tavalla ja niissä on myös eri toimintoja, jotka vaikuttavat prosessorin nopeuteen.

Kellotaajuutta ja ytimien määrää kannattaa katsoa, jotta saisit hyvän näppituntuman prosessorin nopeuteen. Prosessoritekniikan kehittyessä jatkuvasti huimaa vauhtia on hankalaa antaa mitään tarkkoja lukuja siitä, mitkä prosessorit luokitellaan nopeiksi tai vastaavasti hitaiksi. Saat paremman kuvan eri prosessoreista katselemalla tietokoneita eri hintaluokissa.

Eri prosessorityypit

Mitä tulee eri prosessorityyppeihin ja niiden eroavaisuuksiin, niin voidaan ottaa esimerkiksi vaikka Intelin kolme prosessorisarjaa i3, i5 ja i7. On mahdollista löytää sekä i5- että i3-prosessoreita, joissa on sama kellotaajuus ja sama määrä ytimiä, mutta kuitenkin niiden hinta ja suorituskyky eroaa huomattavasti. Tämä johtuu siitä, että i5-prosessori on paljon kehittyneempi kuin i3-prosessori ja se tarjoaa näin muita etuja.

Jos tietokonetta tai laitetta tullaan käyttämään melko tavalliseen tapaan, niin silloin voidaan todennäköisesti sulkea pois i7- prosessori. Kehittyneempää prosessoria valitessa tietokone toisaalta pysyy tehokkaampana ja samalla myös käytössä pidempään, kun ohjelmistoja päivitettäessä tai uusiessa niistä tulee samalla myös enemmän tehoa vaativia. Huomioi myös, että on olemassa edullisia prosessoreita, joiden kellotaajuus voi näyttää hyvältä mutta silti niiden nopeudet eivät yllä kehittyneimpien prosessoreiden nopeuksiin.

RAM-muisti

RAM-muisti, jota kutsutaan myös sisäiseksi- tai työmuistiksi on yksi tärkeimpiä tietokoneen osia. Tämän muistin kanssa prosessori työskentelee tietokonetta käytettäessä. Riippuen siitä, kuinka tietokonetta tullaan käyttämään, niin ero RAM-muistin määrässä voi oikeasti vaikuttaa enemmän, kuin prosessorin valinta. Käyttäjät, jotka käyttävät kehittyneempiä ohjelmia, kuten esim. kuvien- ja videoiden käsittelyssä, graafisissa ohjelmissa tai CAD-ohjelmissa tarvitsevat paljon RAM-muistia. Lisäksi he, jotka käyttävät monia ohjelmia samanaikaisesti tarvitsevat riittävästi muistia.

Kannettavissa tietokoneissa 8 GB:n RAM-muistista on tullut jonkinlainen standardi. Se riittää useimpiin tehtäviin kaikkein useimmille käyttäjätyypeille. Jos sinulla on suuria vaatimuksia ja haluat hyödyntää tietokonetta useimmissa käyttöalueissa ja ajaa joskus raskaita sovelluksia, niin silloin kannattaa satsata 16 tai 32 GB:n RAM-muistiin.

Päivitysmahdollisuudet

Joissain tapauksissa on mahdollista pidentää tietokoneen elinikää päivittämällä lisää RAM-muistia, kun tarve ilmenee. Tällöin pitää katsoa huolella, kuinka monta muistipaikkaa löytyy ja kuinka moni niistä on vapaana. Useimmiten löydät nämä tiedot tuotteen tuotetiedoista.

Tallennus

Kannettavissa tietokoneissa, tableteissa ja hybrideissä käytetään nykyisin pääosin niin kutsuttuja SSD-levyjä (SSD tarkoittaa Solid State Drive) tallentamiseen. Ne eroavat perinteisiin kovalevyihin siinä, että SSD-levyt eivät ole fyysisiä levyjä liikkuvilla osilla, vaan niiden sijaan käytetään USB-muistia ja muistikorttia muistuttavaa tekniikkaa. Se tekee tallentamisesta kompaktimpaa, nopeampaa, hiljaisempaa ja vähemmän kuluttavaa, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, että tietokone voidaan käynnistää ja sillä voidaan työskennellä nopeammin.

Kuinka paljon tarvitaan?

Kuinka paljon tallennustilaa tarvitaan kannettavassa tietokoneessa (tai hybridissä) riippuu pitkälti siitä, kuinka sitä käytetään ja miltä yrityksen järjestelmä näyttää muuten. Jos tiedostoja tallennetaan ja tiedostoja ajetaan yksityisessä tai julkisessa pilvessä, niin silloin ei vaadita niin paljoa tallennuskapasiteettia verrattuna siihen, mitä paikallisesti datan, sovellukset ja ohjelmistot tallentavat tarvitsevat.

Muistin määrää arvioidessa käyttäjän pitää huomioida esimerkiksi käyttöjärjestelmä, joka vie todella suuren tallennustilan – Windows- asennus voi vaatia jopa 40-50 GB. Microsoft Office- pakettia asennettaessa se voi viedä jopa 10 GB. Lisäksi kovalevyltä saattaa löytyä piilotettuja tiedostoja järjestelmätiedostojen varmuuskopioista, joiden avulla voidaan palauttaa tiedostoja ja ohjelmia.

Näytönohjain

Mallin valinnassa yleensä prosessorin ja muistin kapasiteetti on ratkaiseva, kun taas toisaalta joillekin käyttöalueille näytönohjain on se ratkaisevin valinta. Tällöin puhutaan yrityksistä, jotka toimivat todellisen erikoisosaamisen parissa, kuten graafisen suunnittelun, CAD-laskemisen, videoiden muokkaamisen tai vastaavan parissa. Näitä näkökulmia pitää huomioida näytönohjainta valittaessa, jotta se olisi tarpeeksi tehokas ja siinä on tarpeeksi muistia.

Liitännät

Kannettavissa tietokoneissa ja hybrideissä halutaan liitäntämahdollisuuksien määrä pitää mahdollisimman vähäisenä, jotta laite olisi mahdollisimman kevyt, ohut ja kompakti. Vaikka tämän päivän SSD-levyt eivät vie enempää tilaa kuin edeltäjänsäkään ja samanaikaisesti optisten laitteiden vanhentuessa, niin muotoseikkoja ollaan voitu tiivistää entisestään. Näin porttien ja korttipaikkojen poistaminen on tullut ohuissa tietokoneissa vieläkin houkuttelevammaksi ja kone saadaan pidettyä optimaalisen ohuena. Universaalin USB-C-tekniikan läpimurron avulla tulee vieläkin tavallisemmaksi lisätä portteja ja kortinlukijoita telakointiasemaan sen sijaan, että ne olisi sisäänrakennettu tietokoneeseen.

Vaikka USB-C-tekniikka onkin olemassa, niin on vieläkin olemassa paljon oheistarvikkeita, jotka pitää liittää vanhemman USB-tekniikan avulla. Hiiri tai näppäimistö ei välttämättä tarvitse niitä tiedonsiirtonopeuksia, mitä USB-C tarjoaa. Jos kameraa käytetään töissä, niin silloin saattaa olla kätevää, että on sisäänrakennettu kortinlukija, jotta kuvien siirto olisi aina yhtä vaivatonta.

Mitä tarvitaan liikkuvaan työn tekemiseen?

Tässä pitää ajatella pitkäjänteisesti, miltä päivittäinen työpiste näyttää ja mitä liitäntämahdollisuuksia, USB-portteja jne. tarvitaan, kun työtä tehdään paljon liikkeellä ollessa – verrattuna esimerkiksi kotoa työskentelyyn. Mitä portteja käyttäjä tarvitsee tietokoneessaan? Vaikka nykyään usein voidaan liittää laite langattomasti verkkoon, niin silti on hyvä olla varalla Ethernetportti, jos joskus päätyisit hotellihuoneeseen ilman WiFia. Saattaa myös olla tärkeää, että on näytöille oma liitäntä, johon tietokone on helppo liittää. HDMI on tällöin tavallinen standardi, mutta on olemassa myös muita vaihtoehtoja.

USB-C- tekniikka kehittyy ja leviää juuri nyt valtavalla vauhdilla ja samalla myös ongelmat porttien ja korttipaikkojen ympärillä vähenee. Ja tällöin kaikkein helpoin on ratkaista ongelma erilaatuisilla adaptereilla ja telakoilla.

4G tai ei?

Yksi ylimääräinen pohdittava kysymys on se, että tuleeko käyttäjä liittymään Internettiin 4G mobiiliverkon kautta? Tämä ei ole välttämättä ole huono idea, sillä avoimet WiFi-verkot tuppaavat olemaan riskialttiita eri hyökkäyksille. Kannettavien tietokoneiden ratkaisu voi olla sisäänrakennettu SIM-kortti tai SIM-korttipaikka, mutta yhteysongelmat voidaan ratkaista myös ulkopuolisella mobiiliverkkolaitteella. Jos sinulla on lisäksi hyvä mobiiliyhteys, niin voit myös helposti jakaa älypuhelimesi Internetyhteyden USB-portin tai Bluetoothin kautta.

Akun kesto

Yksi ratkaiseva tekijä, joka voi erota paljonkin premium- ja edullisten mallien tuotteissa on akun kesto. Tämän vuoksi on tärkeä tietää, kuinka paljon käyttäjä tarvitsee tietokonetta ollessaan matkoilla. Onko kyseessä tällöin lyhyemmät ajat, esimerkiksi toimiston kokoushuoneissa? Riittääkö halvempien mallien 4-6 tuntia, vai tarvitseeko käyttäjän työskennellä koko työpäivä ilman latauspiuhoja? Tällöin pitää katsoa vähän paremmin kehittyneempiä malleja, joissa akun kesto on 8-12 tuntia. Akun kestoon vaikuttaa tietenkin tietokoneen näytön koko. Eniten akun kestoon vaikuttaa se, että kuinka vaativaa tietokoneen käyttö on ollut.

Näyttö

Jos katsotaan ainoastaan itse näyttöä, niin ensimmäiseksi tulee mieleen ajatus, että kuinka paljon käyttäjä tulee käyttämään tietokonetta kytkettynä ulkoisiin näyttöihin työpisteellään ja kuinka paljon sisäänrakennettua näyttöä voidaan hyödyntää. Monissa malleissa on olemassa myös kosketusnäyttö, mikä voi olla erittäin käytännöllistä tietyille käyttäjille esimerkiksi kokousten aikana.

Liikkuvuus vs mukavuus

Näytön koko rasittaa akun kestoa, mutta samalla käyttäjä joka työskentelee paljon kannettavallaan saattaa ajatella, että on mukavampaa työskennellä vähän isomman sisäänrakennetun näytön kanssa. Premium-mallien kehykset ovat usein ohuempia, jonka avulla näytöstä voidaan tehdä mahdollisimman suuri. Pienemmällä premium-kannettavalla työskentely voi siksi tulla suuremmaksi talouskysymykseksi. Käytännössä yritystietokoneiden koko vaihtelee 12 tuumasta 15 tuumaan.

Mitä tulee näytön taustalla olevaan tekniikkaan niin he, joilla on tarve loistavaan värimaailmaan ja joilla on tarve nähdä kuvakulma myös sivulta tarvitsevat IPS-näytön. Tämä pätee kaikkiin luoviin ammatteihin, kuten valokuvaajiin, videomuokkaajiin ja suunnittelijoihin. Jos tietokonetta käytetään ulkoilmassa, niin myös näytön kirkkaus on ratkaiseva tekijä. Halvemmissa tietokoneissa on usein huonommat TN-näytöt. Lisäksi jos halutaan estää jonkun asiattoman katsominen näyttöön, niin kannettavissa tietokoneissa on myös sisäänrakennettu tietoturvasuoja, joka estää kaikkien muiden kuin ruudun edessä istuvan näkemisen.

Näyttöratkaisu tarpeiden mukaan

Yksi tärkeä tekijä näytössä on toki se, että millaista resoluutiota ja tarkkuutta käyttäjä tarvitsee. Resoluutio tarkoittaa sitä, että kuinka monta kuvapikseliä muodostaa kuvan näytölle. Mitä enemmän pikseleitä on olemassa korkeus- ja leveyssuunnassa, niin sitä tarkempi kuva muodostuu kuvaruudulle. Tämä puolestaan tarkoittaa tekstin pienenemistä. Useimmissa kannettavissa yritystietokoneissa Full HD (1920 x 1080 pikseliä) on tullut jonkinlaiseksi standardiksi, vaikka edelleen on mahdollista ostaa malleja, joissa on pienempi resoluutio.

Full HD riittää useimmille käyttäjille, mutta kannettavissa, joissa on korkeampi resoluutio voi olla järkeä käyttäjille, jotka työskentelevät esim. kuva-/videomuokkauksen tai graafisen muotoilun parissa. Myös suurten Excel-taulukoiden parissa työskentelevät voivat haluta nähdä koko sisällön samalla näytöllä. Tämän päivän valikoimista voidaan mainita esim. Applen kannettavat MacBook-tietokoneet niin kutsutuilla Retina-näytöillä (2304 x 1440, 2560 x 1600 sekä 2880 x 1800 riippuen koosta). On olemassa myös muita kannettavia tietokoneita, joissa on näytöt jotka riittävät QHD (2560 x 1440), QHD+ (3200 x 1800) tai 4K Ultra HD (3840 x 2560 sekä 3840 x 2160)- tarkkuuden näyttämiseen.

Muotoilu

Kannettavien tietokoneiden perusulkomuoto, joissa on näppäimistö ja ylöspäin taivutettava näyttö on ollut enemmän ja vähemmän sama sen jälkeen, kun koneet julkaistiin. Nykyajan kannettavat ovat kuitenkin tulleet huomattavasti aiempia ohuemmiksi myös halvemmissakin malleissa. Se mikä erottaa halvemmat ja premium-mallit tänä päivänä ei välttämättä käsittele enää niin paljoa kokoa ja paksuutta vaan painoa, materiaalilaatua, komponentteja ja toiminnallisuutta noin yleisesti.

Hyvin tunnetun standardimuotoilun lisäksi tänä päivänä löytyy erilaisia hybridimalleja kannettavien ja tablettien välillä. Osa valmistajista tarjoaa 2-in-1-laitteita, jossa sama laite voi toimia sekä perinteisenä kannettavana, että myös tablettina johtuen siitä, että näytössä on kosketustoiminto ja sitä voidaan kääntää ympäri, jotta sitä voidaan käyttää ilman näppäimistöä.

Käyttöjärjestelmä

Yrityskäyttäjille on ainakin tällä hetkellä olemassa pääasiassa kaksi käyttöjärjestelmää, joista valita, Microsoft Windows ja Applen macOS. Windows on ylivoimaisesti tavallisin yritysmaailmassa, mutta Macia käytetään paljon muun muassa graafisella ja muilla luovilla aloilla. Yritykset panostavat usein näihin kahteen käyttöjärjestelmään asiakasympäristöissään. Jos olet jo Windowsiin tottunut käyttäjä, niin todennäköisesti jatkat myös Windowsilla uutta konetta hankkiessa, jos et halua vaihtaa koko ympäristöä.

Microsoftin toimittaessa vain käyttöjärjestelmäänsä monille PC-käyttäjille, niin Apple toimittaa sekä laitteita, että käyttöjärjestelmän. Nykyisin myös Microsoft on esitellyt oman Surface-laitteistosarjansa, johon kuuluu sekä perinteiset kannettavat, että hybridi-mallit. MacBook-, kuin myös Surface-tuotteita löytyy niin keski- ja premium-luokan malleissa ja ne soveltuvat parhaiten käyttäjille, joilla on erityisiä tarpeita ja vaatimuksia. Kannettavia Windowsin käyttöjärjestelmällä olevia PC-tietokoneita löytyy kaikista valikoimista ja kaikissa hintaluokissa. Huomion arvoista on myös se, että Apple ei ole tähän asti sisällyttänyt kosketusnäyttötoimintoa omiin kannettaviin tietokoneisiinsa.

26 lokakuuta 2018

Aihealue