Inspiraatiota

Yksi nappi kaikkeen

Shortcut Labs -yrityksen perustaja ja osaomistaja Joacim Westlund ryhtyi kehittämään leikillään sovellusta, joka auttaisi häntä pitämään kirjaa siitä, kuinka paljon nuuskaa hän käyttää. Hän halusi sovelluksen olevan mahdollisimman yksinkertainen ja toimivan mieluiten napin painalluksella. Ideasta keskusteltiin kollegoiden kesken, ja lopulta konsepti oli valmis.

– Älypuhelimissa on valtavasti käteviä toimintoja ja sovelluksia, mutta tapa, jolla ohjaamme niitä, ei sovellu arkeemme parhaiten. Halusimme kehittää yksinkertaisen ratkaisun, joka helpottaisi toimintojen käyttämistä, kertoo Pranav Kosuri, yksi Shortcut Labsin perustajista.

Lopputuloksena oli silikonista valmistettu nappi, jota pidetään kotona tai kannetaan mukana. Nappi on yhteydessä sovellukseen, jonka käyttäjä voi ladata.

– Sovelluksessa valitaan, mitä toimintoja napille halutaan. Sitten käyttäjä päättää yhdellä tai kahdella lyhyellä painalluksella tai yhdellä pidemmällä painalluksella, mitä toimintoja nappi suorittaa. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi kodin valaistuksen säätäminen tai kuvien ottaminen puhelimen kameralla sekä GPS-sijainnin ilmoittaminen tekstiviestillä hätätilanteessa, Pranav Kosuri selittää.

Idea matkapuhelimen tärkeiden toimintojen ohjaamisesta napin painalluksella osoittautui nopeasti menestykseksi, ja Flic-napin lanseeraus onkin yksi Euroopan menestyneimmistä joukkorahoitushankkeista. Tavoitteena oli kerätä ennakkotilauksia 80 000 dollarin arvosta, minkä jälkeen Shortcut Labs voisi aloittaa napin tuotannon. Tavoite saavutettiin 30 tunnissa.

– Jo ensimmäisenä kuukautena saimme ennakkotilauksia reilun 950 000 dollarin edestä. Monet ostavat useamman napin ja suosittelevat sitä ystävilleen. Tähän mennessä olemme toimittaneet yli 100 000 nappia, Pranav Kosuri sanoo.

Shortcut Labs

  • Perustettu: 2013.
  • Työntekijöitä: Aluksi 6, vuonna 2015 jo 26.
  • Liikevaihto 2015: Reilut 15 miljoonaa Ruotsin kruunua.
  • Flic oli yksi viidestä vuoden 2016 Stora Designpriset -palkintokilpailun finalistista. Flic valittiin Best IoT Startup -kategorian voittajaksi vuoden 2016 Nordic Startup Awards -palkintokilpailussa. Flic sijoittui myös Wired-lehden arvostetulle 100 Hottest European Startups -listalle.

Teksti: Petra Malm

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue