IT-turvallisuus

”Yrittäjä on kuin taiteilija”

Perustettuaan ja myytyään useita yhtiöitä Martin Thorborg on nykyään yksi Tanskan tunnetuimmista IT-alan yrittäjistä. Hän kertoo Solutionsille uuden yrityksen perustamisen tuottamasta ilosta, tekniikan kehittymisen tuomista ongelmista ja tulevaisuuden siirtymisestä pilveen.

1990-luvun puolivälissä Martin Thorborg oli mukana perustamassa tanskalaista hakukonetta Jubiita, joka sittemmin myytiin miljoonilla. Nykyään hän on tunnettu kasvo Tanskan IT- ja yrittäjäpiireissä. Martin Thorborg on toiminut monessa menestyksekkäässä IT-yrityksessä ja lukuisissa merkittävissä johtotehtävissä, minkä lisäksi hän esitelmöi usein innovaatioista, yrittäjyydestä ja hajaannuksesta.

Viimeisin luku miehen menestystarinassa on Dinero, verkkopohjainen kirjanpito-ohjelma, joka myytiin norjalaiselle IT-yritykselle Vismalle viime vuoden lopussa.

Martin Thorborgin mukaan sarjayrittäjä on kuin taiteilija.

– Saan suunnatonta iloa luodessani jotain uutta, joka on merkityksellistä asiakkaille. Tuntuu mahtavalta saada idea, kehittää tuote ja tehdä siitä taloudellinen menestys.

IT-yrittäjäksi ryhtymiseen vaaditaan nykyään kuitenkin paljon muutakin kuin hyvä idea ja luomisintoa.

– Yrittäjä tarvitsee ympärilleen oikeanlaisen tiimin. Olen itse hyvä strategioissa, PR:ssä ja markkinoinnissa, mutta huonompi ohjelmoinnissa, suunnittelussa ja taloushallinnossa. Siksi minulla on kumppaneita, jotka huolehtivat niistä osa-alueista. On kyse siitä, että ymmärtää mitkä ovat omat vahvuudet ja missä tarvitsee muiden apua, Martin Thorborg sanoo.

Voiko kenestä tahansa tulla yrittäjä?

– Kyllä, mutta kaikkien ei pidä silti ryhtyä yrittäjiksi. Kaikki eivät viihdy yrittäjän kengissä, ja kun raha on tiukoilla, sitä ei voi vain pyytää lisää esimieheltä. Yrittäjän työ voi joskus olla kuin nyrkkeilyottelu, jossa iskuja tulee joka suunnasta – eikä se sovi kaikille, hän toteaa.

Martin Thorborg seuraa tekniikan kehittymistä suurella mielenkiinnolla.

– Olen vakuuttunut siitä, että olemme käännekohdassa, joka tulee mullistamaan sekä arvomme että arkemme. Tekoäly ja koneoppiminen ovat hyvää vauhtia muuttamassa kaiken, mihin olemme tottuneet, hän sanoo ja jatkaa:

– Koneet oppivat rutiinimme tiedonkeruun avulla ja helpottavat monien valintojen tekemistä. Samalla se tarkoittaa, että joistakin työtehtävistä tulee tarpeettomia. Laskentatoimen konsultit ja tilintarkastajat ovat jo vähenemässä, ja asianajajat voivat hyvinkin olla seuraavana vuorossa.

Uusi tekniikka luo myös uusia ongelmia, joihin ei ole aikaisemmin törmätty.

– Otetaan esimerkiksi vaikkapa itseohjautuvat ajoneuvot. Jos itseohjautuva auto on törmäämässä joukkoon pyöräilijöitä, keneen törmäys kohdistetaan? Vanhaan mieheen, joka on muutenkin elämänsä ehtoopuolella, vai nuoreen kypärää käyttävään tyttöön, joka on paremmin suojautunut ja jolla on siksi paremmat mahdollisuudet selviytyä? Kuulostaa ehkä absurdilta nyt, mutta tällaisista valinnoista tulee todellisuutta jo muutamassa vuodessa. Olen luonteeltani optimisti, mutta tällainen kehitys saa minut kuitenkin mietteliääksi.

Martin Thorborg johtaa edelleen Dineroa yrityksen toimitusjohtajana. Hän on aikaisemmin kertonut seuraavan oman projektinsa liittyvän pilvipohjaisiin palveluihin.

Mitkä ovat pilviratkaisujen suurimmat hyödyt?

– Liiketoiminta pysyy aina ajan tasalla, ja yritys säästää kustannuksissa, kun sen ei tarvitse hankkia omia palvelimia. Turvallisuus on huippuluokkaa, toimintoja voi koko ajan skaalata omiin tarpeisiin, ja palvelutarjonta laajenee jatkuvasti.

Miksi osa yrittäjistä on edelleen skeptisiä?

– Usein kyse on IT-alan ihmisistä, jotka oikeutetusti pelkäävät työnsä puolesta. IT-osastot pienenevät entisestään, mutta muutos tuo samalla mukanaan myös mahdollisuuden. IT-osastot voivat käyttää enemmän aikaa hyvien IT-käytäntöjen opettamiseen työntekijöille, jotta nämä tiedostavat turvallisuuden paremmin arjessa.

Kuinka turvallinen pilvi nykyään on?

– Mikään maailmassa ei ole sataprosenttisen turvallista, mutta pilvi on ehdottomasti turvallisempi kuin useimpien yritysten nykyiset IT-ratkaisut. Pilvessä hakkerit joutuvat aina kamppailemaan uusimpien turvallisuuspäivitysten kanssa.

Martin Thorborg on taloudellisesti riippumaton, mutta hänellä ei ole aikomustakaan lopettaa uusien ideoiden kehittämistä.

– Kyse ei ole koskaan rahasta, vaan jonkin pysyvän luomisesta. Olen tehnyt niin useaan otteeseen ja aion jatkaa samalla tavalla – olen sarjayrittäjä hautaan asti!

Lyhyesti Martin Thorborgista

Ikä: 47.

Perhe: Vaimo Camilla ja 10- ja 13-vuotiaat lapset.

Asuinpaikka: Skodsborg Kööpenhaminan pohjoispuolella.

Pahat IT-tavat: ”Viivyttelen usein liikaa sähköposteihin vastaamisessa, eikä viruksentorjuntani ole aina ajan tasalla. Minun on vaikea laskea puhelinta kädestäni, ja istun sohvalla kannettava sylissäni, mikä saisi ergonomia-asiantuntijat kirkumaan kauhusta.”

Martin Thorborgin tie sarjayrittäjäksi

Perusti hakukone Jubiin vuonna 1995 yhdessä Henrik Sørensenin ja Kasper Larsenin kanssa. Jubii myytiin ruotsalaiselle Spraylle, josta tuli myöhemmin osa Lycos Europe -yhtiötä. Tämän jälkeen Martin Thorborg on ollut mukana perustamassa SPAMfighter-, Ageras-, Amino-, Saxis- ja Dinero-yrityksiä. Marraskuussa 2016 Dinero myytiin norjalaiselle Vismalle ja maaliskuussa 2017 Bahrainissa toimiva sijoitusyhtiö Investcorp osti Agerasin osake-enemmistön. Martin Thorborg toimii edelleen Dineron toimitusjohtajana.

Teksti: Per Gregersen
Kuva: Peter Westrup

31 lokakuuta 2017

Aihealue