Strategia ja johtajuus

2020 – tulevaisuuden vuosi

Tammikuussa ihmiset havahtuivat pandemiaan. Tilanne oli kriittinen. Kuulostaako tutulta? Tuttua se onkin, mutta ei ehkä sitä mitä luulet.

Kelataan muutama kuukausi eteenpäin. Yrityksen johto on keittiössä täynnä kannettavia tietokoneita ja kahvinporoja. Kulman takana odottava jättilanseeraus oli matkalla kohti unohduksen syövereitä. Tilanne oli kriittinen. Puhumme vuodesta 2003. Pandemian aiheuttaja oli SARS. Yritys Alibaba.

Yrityksen henkilöstö joutui karanteeniin juuri, kun tarkoituksena oli lanseerata Taobao, Kiinan ase Ebayta vastaan. Myöhemmin legendaksi noussut perustaja Jack Ma kannusti kaikkia työntekijöitä jatkamaan nuoren yrityksen toimintaa ja kehittämistä kotoaan käsin, kun puoli tusinaa johtajaa ja kehittäjää ahtautui Man asuntoon Hangzhoussa. Lanseeraukseen oli aikaa viikko. Kofeiinia saatiin enemmän kuin unta, mutta Taobao lanseerattiin ajallaan 10.5.2003.

Maailma digitalisoitui erittäin nopeasti

SARS toki vaikutti Alibaban toimituksiin ja infrastruktuuriin, mutta pandemia muutti lopulta koko kaupankäyntiä ja käyttäytymistä Kiinassa. Kaikesta tuli digitaalisempaa, ja tämä tapahtui valtavan nopeasti. Aivan kuten on käynyt tämänvuotisessa koronapandemiassa. Senhän jo tiedämmekin, miten Alibaban ja Taobaon kävi.

”Monet yritykset epäonnistuvat siksi, että ne keskittyvät vain seuraavaan vuosineljännekseen ja voittoon. Ne unohtavat unelmoinnin. Juuri unelmat saavat meidät tekemään kovasti töitä ja olemaan pelkäämättä epäonnistumista. Toivon, että kaikki muistavat tämän asunnon vielä 80 vuoden kuluttua. Emme saa koskaan unohtaa unelmaa, joka meillä oli tässä asunnossa”, Ma sanoo Alibaba Groupin videolla.

Tulevaisuus – etätyön ja toimistotyön sekoitus?

Unelmat voivat tuntua pandemian keskellä kaukaisilta. On kuitenkin tosiasia, että kriisit ovat historiallisesti toimineet asennemuutosten katalysaattoreina yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Koronakriisin kenties selkein vaikutus on ollut toistaiseksi suhteemme etätyöhön. Muutokset, jotka olisivat tapahtuneet ehkä viidessä vuodessa, toteutuivat muutamassa kuukaudessa. Jo nyt johtavat yritykset, kuten Facebook, Twitter ja Google, ovat ilmoittaneet tekevänsä etätyöstä pikemminkin säännön kuin poikkeuksen.

– Covid-19 tuo mukanaan sen, että aiemmin etätyöhön epäilevästi suhtautuneet organisaatiot siirtyvät yhä enemmän tähän työskentelymuotoon nyt, kun ne ovat joutuneet olosuhteiden pakosta kokeilemaan ja hyödyntämään sitä. Uskon vahvasti, että jatkossa nähdään etätyön ja toimistotyön yhdistelmä. Mahdollisuus työskentelyyn kotoa käsin on nähty pitkään kilpailuvalttina, jolla on voitu houkutella uusia työntekijöitä. Tulevaisuudessa se voi kuitenkin olla enemmän sääntö kuin poikkeus, toteaa Gävlen korkeakoulun terveys- ja työelämäakatemian tohtoriopiskelija Linda Widar, joka on erikoistunut terveyden ja etätyön suhteeseen.

Teksti: Sofia Edgren, Johan Larsson, Robert Långström

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue