Inspiraatiota

4 toimialaa, joita covid-19 voi muuttaa

Pandemia on muuttanut pelisääntöjä. Tietyillä toimialoilla kaupankäynti on sukeltanut voimakkaasti, kun taas toiset kukoistavat. Alasta riippumatta digitaalisen tekniikan merkitys on usein keskeinen sen kannalta, miten elämme, työskentelemme ja kulutamme. Seuraavassa käydään läpi joitakin toimialoja, jotka muuttuvat luultavasti eniten.

Utbildning

Koulutus

Monet maailman huippuyliopistoista eivät päästä uusia opiskelijoita kampuksilleen syksyllä 2020, vaan opetus jatkuu verkossa. Kun koulutuksesta tulee periaatteessa kirjautumista digitaaliseen palveluun, yliopistot ja koulut kilpailevat aivan uusilla markkinoilla. Miksi ottaisit kaikki kurssisi samasta yliopistosta, kun voit poimia parhaat kurssit eri puolilta maailmaa?

Oppilaitoksia puolestaan eivät rajoita enää fyysiset tilat, vaan ne voivat ottaa sisään teoriassa niin paljon opiskelijoita kuin haluavat. Tästä voi seurata, että tavaramerkiltään vahvat yliopistot menestyvät entistäkin paremmin, kun taas tuntemattomien opinahjojen voi olla vaikeampi pärjätä kilpailussa. Ei ole myöskään poissuljettua, että tulevina vuosina nähdään uusia kumppanuuksia Googlen ja Applen kaltaisten teknologiajättien sekä Harvardin ja Stanfordin kaltaisten yliopistojen välillä.

Dustin toteaa:

Tukholman itäpuolella sijaitsevalla Saltsjö-Boon alueella toimiva Björknäsin koulu on testannut opetuksessa virtuaalitodellisuutta Dustinin avulla. Laitteistoalustana on ollut HTC Vitr. Oppilaat ovat muun muassa sukeltaneet maailman meriin virtuaalisessa Ocean Rift -vesieläinpuistossa, tutustuneet kaukaisten kaupunkien katuympäristöihin Google Earth VR:ssä ja matkanneet Yhdysvaltain Apollo 11 -avaruusohjelman mukana avaruuteen.

Handel

Kauppa

Ne kaupat, jotka ovat onnistuneet luomaan kokemuksen ja tavaramerkin, joka on vahva kaikissa kanavissa, voivat olla entistä vahvempia kilpailun vähentyessä. Ruoan ja päivittäistavaroiden verkkokauppa on saanut kunnon sysäyksen, ja sen kasvun odotetaan jatkuvan nyt, kun ihmiset ovat omaksuneet uusia kulutustottumuksia.

Dustin toteaa:

Viisivuotissuunnittelu on kuollut, sanoo Dustinin CIO Alexandra Fürst. Tänä päivänä on luotava yritys, joka selviää nopeista muutoksista.

– Yrityksellä on oltava selkeä miksi--näkökulma ja kestävä, luottamukseen perustuva yrityskulttuuri, joka kannustaa luovuuteen.

Fastigheter

Kiinteistöt

Monet yritykset tuntuvat pohtivan, paljonko ne oikeastaan tarvitsevat neliöitä. Jos toimistot pienenevät ja vähenevät, kiinteistöille on löydettävä uusia käyttöalueita. Kenties toimistot muutetaan tulevaisuudessa asunnoiksi, kun ihmiset kääntävät katseensa entistä enemmän kotiin.

Dustin toteaa:

– Käynnissä on ollut jo pitkään toimistojen ”kuluttajistuminen”, toteaa Fredrik Berg, Dustinin Service Product Manager Digital Workplace. Ne toisin sanoen kasvavat yhteen digitaalisen yksityiselämämme kanssa. Esimerkkeinä hän mainitsee iPhonen ja Facebookin, joista on tullut nyttemmin myös tärkeitä työelämän työkaluja.

Hälsa och sjukvård

Terveys ja terveydenhuolto

Pandemia on tuonut esiin digitaalisten ratkaisujen sovelluskohteita kaikkialla testauksesta lääkärikäynteihin. ”Uskon, että Apple ja Amazon siirtyvät Yhdysvalloissa myös terveydenhuoltoon. Veikkaukseni on, että vuonna 2025 Amazon on maailman nopeimmin kasvava terveydenhuoltoyritys”, New York Universityn professori Scott Galloway sanoo Business Insiderissa.

Dustin toteaa:

PatientSky on yksi Norjan johtavista sähköisen terveydenhuollon IT-alustoista. Alustan kautta klinikat pääsevät muun muassa potilaskertomusjärjestelmään, ajanvaraukseen ja sähköisten reseptien käsittelyyn. Potilaat voivat puolestaan seurata sovelluksen kautta ajanvarauksiaan, lääkitystään ja kuntoutusohjelmiaan sekä soittaa videopuheluja hoitohenkilökunnan kanssa. Dustin auttaa strategisessa neuvonnassa ja infrastruktuurissa, ja alusta mahdollistaa terveydenhuoltoalan yhteistyön ja innovaatiot.

12 huhtikuuta 2021

Aihealue