Inspiraatiota

5 keksintöä, jotka kehitettiin alun perin sotilaskäyttöön

Monen arkea mullistaneen keksinnön taustalla on asevoimien tutkimustyö. Esimerkiksi internet ja GPS-tekniikka kehitettiin alun perin sotilaskäyttöön. Listasimme viisi teknistä innovaatioita, jotka näkivät päivänvalon ensin armeijassa, ennen kuin ne tulivat siviilikäyttöön.

Tutkateknologia

Brittiarmeija onnistui ensimmäisenä kehittämään käyttökelpoista tekniikkaa perustuen ajatukseen, että esineitä voisi nähdä pitkän matkan päästä niistä kimpoavien radioaaltojen avulla. Vuonna 1935 luotiin ensimmäinen tutkajärjestelmä, joka pystyi havaitsemaan ja sijoittamaan lentokoneen kartalle pitkän matkan päästä.

Fyysikko Robert Watson-Watt johti järjestelmän kehitystyötä. Tositoimiin järjestelmä otettiin Britannian armeijassa vuonna 1938, ja Chain Homeksi nimettyä tutkaverkkoa käytettiin toisen maailmansodan aikana suojaamaan Iso-Britanniaa Saksan ilmapommituksilta.

Digitaalinen valokuva

Digivalokuvauksen siemen kylvettiin, kun Kodakilla työskennellyt Steven Sasson Eastman keksi vuonna 1975, että valon vangitsemiseen voisi käyttää sensoria filmin sijaan. Sensori tallentaisi informaation valosta ykkösinä ja nollina.

Tästä eteenpäin tekniikkaa kehitettiin lähinnä sotilaspuolella. Jo vuotta myöhemmin Yhdysvallat laukaisi digikuvaustekniikkaa hyödyntävän vakoilusatelliitti KH-11 Kennanin. Satelliitin digikameraa käytettiin ottamaan ilmakuvia Neuvostoliiton sotilastukikohdista.

Teknologiaa kehitettiin edelleen sotilaspuolella, ennen kuin se päätyi siviilikäyttöön.

Virtuaalitodellisuus

1970-luvulla toteutettu Aspen Movie Map -projekti oli eräänlainen Google Street Viewin edeltäjä. Hanketta johtivat MIT:n tutkijat, ja sitä rahoitti Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA.

Kuvausauto ajoi Aspenin kaupungissa Coloradossa vuoden ajan ja otti stabiloidulla kameralla kuvia kolmen metrin välein. Kuvia otettiin joka suuntaan, jotta tutkijat pystyisivät luomaan kaupungista 3D-mallin, jota voitaisiin tutkia kuten videopelissä. Tarkoituksena oli luoda sotilaille keino tutustua sotatoimialueisiin ennen siirtymistä paikan päälle. Aspen Movie Map -projektia pidetään virtuaalitodellisuuden kehittämisen ensiaskeleena.

Mikroaaltouuni

Esineiden lämmittäminen radioaalloilla on sotateollisuusyritys Raytheonin keksintö. Insinööri Percy Spencer kehitti tutkateknologiaa sotilaskäyttöön toisen maailmansodan aikana. Eräänä päivänä Spencer huomasi, että hänen taskussaan ollut suklaa oli sulanut.

Hän oivalsi, että sulamisen olivat aiheuttaneet hänen töissä tutkimansa radioaallot. Tästä oivalluksesta ei ollut pitkä matka mikroaaltojen käyttämiseen ruuan lämmittämisessä.

Ensimmäinen mikroaaltouuni Radarange lanseerattiin jo vuonna 1947. Mutta vasta 1960-luvun puolivälissä tekniikka oli sen verran edullista, että useilla kotitalouksilla oli varaa hankkia mikroaaltouuneja.

Dronet

Nykyään miehittämättömiä lentokoneita on sekä siviili- että sotilaskäytössä. Dronen historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin Itävallan armeija yritti pommittaa Venetsiaa ilmapalloihin kiinnitetyillä pommeilla. Motorisoitujen dronien kehitystyö alkoi 1900-luvun alussa. Tiedemies Nikola Tesla hahmotteli jo vuonna 1915 miehittämättömiä sotakonelaivueita. Ensimmäiset miehittämättömät ilma-alukset kehitettiin kuljettamaan pommeja, ja ne vastasivat enemmänkin nykypäivän risteilyohjuksia.

Sen jälkeen miehittämättömiä ilma-aluksia pyrittiin kehittämään tarkasti ohjattaviksi myös pitkien etäisyyksien päästä. Yhdysvallat alkoi käyttää salaa nykyisiä sotilasdroneja muistuttavia droneja sotatoimiin Vietnamin sodan aikana. Israelin armeija alkoi käyttää ensimmäisenä valvontakameroilla varustettuja droneja 1970-luvulla. Sittemmin teknologia on kehittynyt monin tavoin, ja markkinoille on tullut esimerkiksi halpoja yksityiskäyttöön tarkoitettuja kuvausdroneja.

Lue lisää:
Näin lohkoketjuteknologia muuttaa maailmaa
Kvanttitietokone on tietotekniikan seuraava jätti

Militära innovationer

21 maaliskuuta 2019

Aihealue