Inspiraatiota

5 Trendiä: Älyohjelmia ja botteja

Älyohjelmista ja boteista* on tullut erottamaton osa digitaalista maailmaamme. Ne voivat olla aina puhelimissa toimivista henkilökohtaisista avustajista osakkeita ostaviin ja myyviin huippuälykkäisiin järjestelmiin. Avanaden tekniikka- ja innovaatiopäällikkö Patrik Löwendahl luettelee viisi kuuminta trendiä.

Botit hoitavat työn alusta loppuun

Yhä useammat rahoitus- ja vakuutusalan yritykset käyttävät botteja IT-järjestelmissään. Pörssijätti Nasdaqilla on botteja, jotka tekevät muutamassa mikrosekunnissa miljoonia pörssikauppoja samassa ajassa kuin ihminen ehtii yhden. Yhdysvaltalaiset vakuutusyhtiöt antavat puolestaan bottien automatisoida asiakkaiden vakuutus­hakemukset.

Henkilökohtaiset avustajat

Seuraava askel ovat henkilökohtaiset avustajat, joista tulee huomattavasti kehittyneempiä ja jotka ovat ajan tasalla kaikista arjen asioistasi. Ne voivat esimerkiksi ehdottaa menemään töihin tuntia aikaisemmin liikenneruuhkien takia tai muistuttaa sinua ottamaan sateenvarjon mukaan, jos sääennuste lupaa sadetta.

Puoliautomaattiset botit

Kun botti hylkäsi amerikkalaisen vakuutusyhtiön saaman asiakashakemuksen, asiakas haastoi yhtiön oikeuteen. Heräsi kysymys, kuka oikeastaan oli vastuussa: botin kehittänyt yritys vai vakuutusyhtiö. Tämänkaltaiset tapaukset ovat johtaneet siihen, että nyt kehitetään puoliautomaattisia botteja. Puoliautomaattinen botti voi esimerkiksi tehdä kaiken selvitystyön, mutta ihminen käy läpi ehdotuksen ja tekee lopullisen päätöksen.

Omien bottien kehittäminen

Aikaisemmin älyohjelmien ja bottien kehittäminen oli vain harvojen hyppysissä. Nyt yksinkertaisen botin ohjelmoiminen onnistuu perustaidoilla. Tekniikka on kypsynyt, ja kehitysalustoja on saatavilla esimerkiksi Microsoftin Azure-pilvipalvelussa. Myös Google tarjoaa vastaavia toimintoja.

Yksityishenkilöiden älyohjelmat

Älyohjelmat ja botit olivat vuosia ainoastaan yritysten käytössä, mutta nyt ne ovat yleistyneet myös yksityishenkilöiden keskuudessa. Kaikkein suosituimpia ovat puheohjatut apuohjelmat: iPhone-käyttäjille on Siri ja Windows-puhelimen käyttäjille Cortana. Googlen vastine on puolestaan Google Now. Äänikomentojen avulla ohjelmaa voidaan ohjata soittamaan puhelu, lähettämään tekstiviesti tai vaikkapa avaamaan sovellus. Älyohjelmia ja botteja on tarjolla myös matkailuun, musiikin kuunteluun ja chattailuun.

* Älyohjelma on automatisoitu palvelu, joka suorittaa itsenäisesti tehtäviä kerättyjen tietojen pohjalta. Botti on tekoälyyn (Artificial Intelligence, AI) perustuva tekniikka, jota käytetään palveluiden tai sovellusten kehittämiseen.

27 syyskuuta 2016

Aihealue