Inspiraatiota

5 trendiä: Tekoäly ja koneoppiminen

Tekoäly ja koneoppiminen ovat hyvää vauhtia mullistamassa yhteiskuntaa. Tätä mieltä on Fredrik Heintz, joka tutkii tekoälyä Linköpingin yliopistossa. Hän esittelee tämän hetken voimakkaimmat trendit.

1. Joustavampi teollisuustuotanto

Automaatio on ollut korkean kustannustason maissa toimivien teollisuusyritysten ratkaiseva kilpailutekijä globaaleilla markkinoilla. Alhaisemmat tuotantokustannukset ja suurempi tuottavuus varmistetaan nyt pitkällä aikavälillä joustavien robottien avulla. Tällainen on esimerkiksi ABB:n YuMi, yhteistyöhön ja oppimiseen kykenevä teollisuusrobotti, joka uudistaa tuotannon yrityksen tarpeiden pohjalta.

2. Digitaaliset työntekijät

Hakukoneet ja konekääntäminen ovat esimerkkejä digitaalisista palveluista, joista on tullut osa ihmisten arkipäivää. Kehitys on nyt edennyt niin pitkälle, että yrityksiin on jopa mahdollista palkata digitaalisia työntekijöitä tai yhtiön hallitukseen digitaalisia jäseniä. Nykyajan älykkäät ohjelmistot toimivat vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa: esimerkiksi Watson voi diagnosoida potilaita ja Amelia huolehtia yrityksen asiakaspalvelusta.

3. Itseohjautuvat ajoneuvot

Teslan ja Googlen itseohjautuvat autot ovat koko ajoneuvoalan inspiraation lähteitä. Itseohjautuvilla ajoneuvoilla tieinfrastruktuuria voi hyödyntää paremmin – autot voivat ajaa lähempänä toisiaan sekä nopeammin kuin ihmisten ohjaamat ajoneuvot. Näin liikenne sujuisi paremmin. Mutta turvallisuus on edelleen haaste. Miten varmistetaan, että auto osaa tehdä oikeat päätökset, ja kuka kantaa vastuun onnettomuustilanteissa?

4. Dataloginen ajattelu

Automaatio merkitsee yhteiskunnan murrosta, ja ne työtehtävät, jotka eivät katoa, tulevat ainakin muuttumaan. Tehtaissa tapahtunut kehitys on nyt leviämässä toimihenkilötehtäviin, ja ihmisten on sopeuduttava datalogiseen ajatteluun. Tekemällä yhteistyötä älykkäiden koneiden kanssa parannamme tuottavuuttamme ja kilpailukykyämme.

5. Sosiaaliset robotit

Selkeä trendi on, että yhä kehittyneempiä robotteja käytetään myös pehmeitä arvoja edistävissä aloitteissa. Ympäristönsä tapahtumia ymmärtävillä, päätöksiä tekevillä ja ihmisten kanssa vuorovaikutukseen kykenevillä sosiaalisilla roboteilla on positiivisia vaikutuksia. Ne voivat auttaa esimerkiksi autistisia lapsia kommunikoimaan ja toimia sosiaalisena tukena vanhushuollossa.

Lue myös ”5 trendiä: myynti sosiaalisen median avulla”

Teksti: Moa Thorsell
Kuvitukset: Getty Images

24 toukokuuta 2017

Aihealue