Työpiste

Chromebookit soveltuvat kouluihin erinomaisesti

Turvallisuus ja hallittavuus ovat huippuluokkaa Chromebookeissa, jotka ovat yleistyneet vauhdilla kouluissa. Kaikkiin käyttötarkoituksiin laitteet eivät kuitenkaan sovellu.

Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmillä varustetut läppärit ovat hallinneet kannettavien tietokoneiden markkinoita koko 2000-luvun. Googlen kehittämää Chrome OS -käyttöjärjestelmää hyödyntävät Chromebookit ovat kuitenkin tulleet viime vuosina varteenotettavaksi vaihtoehdoksi erityisesti koulumaailmassa. ”Chromebookit soveltuvat kouluihin erinomaisesti. Ne ovat yleistyneet vauhdilla viime aikoina”, Lenovon tuotepäällikkö Ismo Lokka kertoo.

Chromebookin suosiolle on Lokan mukaan kaksi selkeää syytä: turvallisuus ja hallittavuus ovat huippuluokkaa. ”Sisäänrakennettu virustorjunta ja automaattisesti latautuvat päivitykset helpottavat IT-tuen arkea kouluissa”, Lokka pohtii. Hyvät puolet eivät kuitenkaan jää tähän. Google Chrome OS -käyttöjärjestelmä on kehitetty virtaa säästäväksi, joten akku kestää helposti koko koulupäivän. Nopeista ja helppokäyttöisistä Chromebookeista onkin kantautunut Lokan korviin paljon hyvää palautetta. ”Chromebook on erittäin pidetty laite koulumaailmassa. Tästä kielii se, että yhä enemmän halutaan hankkia nimenomaan Chromebookeja.”

Chromebookin on sanottu muistuttavan enemmän puhelinta kuin tietokonetta. Syynä tähän on se, että Chromebookissa sovelluksia hallitaan kuin puhelimessa, ja ne ladataan Google Play -kaupasta. ”Useat sovellukset toimivat myös silloin, kun kone ei ole yhteydessä verkkoon.” Chromebookin sisäinen muisti on pieni, joten esimerkiksi kuvat, videot ja tiedostot tallennetaan Google Drive -pilvipalveluun. ”Koska kaikki tiedostot tallennettaan pilveen, koneita on helppo kierrättää oppilaalta toiselle ilman, että konetta täytyisi ensin tyhjentää.” Kevyt käyttöjärjestelmä takaa sen, että kone voidaan tarvittaessa palauttaa nopeasti alkuperäisiin asetuksiinsa.

Lenovolla on kiinnitetty paljon huomiota Chromebookien kestävyyteen, joka on etu myös koulumaailmassa. Lenovon Chromebookit kestävät pudotuksen 75 senttimetristä, ja näppäimistöt ovat vedenkestäviä. ”Meillä on tarjolla monenlaisia takuita, kuten takuu, joka kattaa laitteen korjaamisen myös silloin, kun se on pudotettu”, Lokka kertoo. Perinteisten 11-tuumaisten Chromebookien lisäksi Lenovo valmistaa 14-tuumaisia läppäreitä Chrome-käyttöjärjestelmällä, jotka soveltuvat hyvin opettajien käyttöön.

Vaikka Chromebookeissa on paljon hyviä puolia, Chromebook ei sovellu aivan kaikkiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi videoiden editoiminen on haasteellisempaa kuin perinteisillä kannettavilla, ja Minecraftin kaltaisia pelejä ei voi pelata. ”Jos koneella on kuitenkin tarkoitus esimerkiksi etsiä tietoa internetistä ja kirjoittaa esseitä, Chromebook on täydellinen hankinta”, Lokka painottaa.

Lue lisää:
Kaupunki teki iPadista opetusvälineen
Onko tullut aika laittaa yrityksen matkapuhelinasiat kuntoon?

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue