Inspiraatiota

Isojen opetukset: 4 parasta vinkkiä suuryrityksiltä

Maailman suurimmilla yrityksillä on valtava vaikutus elämäämme. “The Big Four” eli Apple, Google, Facebook ja Amazon ovat kaikki kasvaneet nopeasti startupeista alansa hallitseviksi toimijoiksi. Mitä yrittäjä voi niiltä oppia? Tässä neljä parasta vinkkiä:

1. Apple: Ota oppia muilta

Apple on kerta toisensa jälkeen onnistunut kehittämään innovatiivisia tuotteita, jotka ovat muuttaneet sekä alaa että kuluttajien käyttäytymistä. Onnistumisen salaisuus on se, että Applella inspiraatiota on haettu muilta aloilta. Ensimmäistä Mac-tietokonetta kehittäessä Steve Jobs haki innoitusta Porschen autoista ja Cuisinartin monitoimikoneista. Kun taas Applen myymälöiden konseptia suunniteltiin, otettiin oppia Ritz-Carlton-hotelliketjulta. Kyky katsoa asioita oman alan ulkopuolelta ja inspiroitua niistä on kilpailuetu, sillä useimmat kilpailijat pitävät silmänsä tiukasti totutussa.

2. Amazon: Nopeus on valttia

Nopeus määrittelee Amazonin liiketoimintaa. Amazonin johtaja Jeff Bezos on sanonut, että kekseliäisyys tuplaantuu sillä, että kokeilujen määrä tuplataan. Amazonilla kokeiltiin, miten sivuston latautumisnopeus vaikuttaisi ostojen määrään. Yrityksessä huomattiin, että jokainen 100 millisekuntia, joka saatiin pois latausajasta, nosti myyntiä yhdellä prosentilla. Amazonin kokoisen yrityksen mittakaavassa sillä oli valtava vaikutus. Tästä voivat kaikki digitaalisten järjestelmien kanssa työskentelevät ottaa oppia: kuinka nopeasti teidän sivustonne latautuu? Testaa osoitteessa WebPageTest.org!

3. Facebook: Parempi tehty kuin täydellinen

Parempi tehty kuin täydellinen, lukee Facebookin pääkonttorin seinällä. Tarkoitus on muistuttaa, että on tärkeämpää saada asioita aikaiseksi kuin tehdä kaikki täydellisesti. Mark Zuckerberg on kuvaillut ajatusta hakkerimeiningiksi: hakkeri tekee ja kokeilee sen sijaan että istuisi jaarittelemassa siitä, mikä toimintatapa mahdollisesti saattaisi olla paras. Harvat asiat ovat alkujaan täydellisiä, tärkeintä on aina pyrkiä kohti parempaa.

4. Google: Yritys on kuin perhe

Ihmiset suoriutuvat paremmin silloin, kun he kokevat olevansa tärkeä ja merkityksellinen osa jotakin. Google on alusta asti pyrkinyt toimimaan niin, että työntekijät tuntisivat itsensä osallisiksi. Googlen perustajajäsen Larry Page sanonut, että työntekijöistä tulee tuottavampia silloin, kun he tuntevat olevansa osa yritystä ja yritys on kuin perhe. Tämä tarkoittaa, että yritys mukautuu työntekijöiden tarpeisiin, eikä vain toisin päin. Google tarjoaa paljon etuja ja tukea työntekijöille, kuten ohjattua liikuntaa ja meditaatiota, ilmaiset lounaat sekä pesulapalveluja. Kaikissa yrityksissä on mahdollista löytää tapoja työntekijöiden tukemiseen.

Lue myös:
Tasa-arvoa it-alalle
Näin lohkoketjuteknologia muuttaa maailmaa

15 tammikuuta 2018

Aihealue