Inspiraatiota

Kasvojentunnistus - enemmän kuin sormenjälki

Kasvojentunnistusteknologia ja -sovellukset ovat lyömässä toden teolla läpi, ja niillä on runsaasti muitakin potentiaalisia käyttötarkoituksia kuin kännykän lukituksen avaaminen - sekä paljon kaupallisia mahdollisuuksia.

Applen uusimmassa iPhone-mallissa, iPhone X:ssä, käytetään kasvojentunnistusteknologiaa, mikä kertoo siitä, että ominaisuus on todellakin tekemässä läpimurtoa. Myös Samsungin Galaxy Note 8 -puhelimesta löytyy kasvojentunnistusominaisuus.

Siitä, onko sormenjälki- vai kasvojentunnistus parempi, on keskusteltu jo kauan, mutta keskustelu on pyörinyt lähinnä eri teknologioiden vaatimien tunnistautumistapojen ympärillä. Kasvojentunnistuksesta on kuitenkin paljon muuhunkin kuin tunnistautumiseen, joten paremmuusväittelyyn jumittuminen kapeuttaa näkökulmaa. Kasvot ilmaisevat enemmän kuin sormenjälki, joten kasvojentunnistusteknologian potentiaaliset käyttötarkoitukset ovat laajemmat.

Teknologian alan markkina-analyysiin erikoistuneen Tractican mukaan kasvojen tunnistamiseen perustuvien teknologioiden markkinat voivat kaksinkertaistua kahdessa vuodessa, lähes 400 miljoonaan dollariin vuoteen 2018 mennessä. Vuoteen 2020 mennessä kasvojen tunnistusteknologian markkinoiden arvon uskotaan olevan lähes 500 miljoonaa dollaria. Huomionarvoista on, että Aasia hallitsee noin 70 prosenttia markkinoista.

Kiinalaiset yritykset ovat edelläkävijöitä kasvojentunnistuksessa, mutta myös amerikkalaiset it-alan suuryritykset, kuten Amazon, IBM, Facebook, Google ja Microsoft, tekevät kehitystyötä. Kasvojentunnistusteknologian kehittäminen vaatii digitaalisten kuvien hyödyntämistä, joten Facebook on etulyöntiasemassa. Myös Google käyttää käyttäjien lataamia kuvia analysointi- ja kehitystarkoituksiin.

Hymyile ja maksa!

Kiinalaisen Megviin Face++ -maksupalvelua käyttää jo 300 000 yritystä ja henkilöasiakasta. Megvii on startup, jonka arvo on nykyisin 2 miljardia dollaria, mikä tekee siitä yhden suurimmista kasvojentunnistusalan yrityksistä. Jo miljoonat kiinalaiset käyttävät Face++ -palvelua, jolla he voivat varmentaa maksuja kasvoillaan, myös pimeässä.

Kiinalaisen verkkokauppa Alibaban kehittämä “maksa hymyllä”-sovellus on nykyisin käytössä esimerkiksi kiinalaisissa pikaruokaketjuissa. Maksusuoritus hoituu väläyttämällä hymy kuvaruudulle. Myös useat kiinalaiset pankkiautomaatit käyttävät kasvojentunnistusta.

Jatkossa tunnistusteknologiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi asiakkaan kasvoilta heijastuvien reaktioiden mukaan räätälöityihin mainoksiin.

Entä turvallisuus?

Kasvojentunnistusteknologian kehittyminen herättää tietenkin kysymyksiä turvallisuudesta ja yksityisyydensuojasta. Stanfordin yliopistossa kehitetty ohjelma pystyi tunnistamaan henkilön seksuaalisen suuntautumisen tämän kasvokuvasta 81 prosentin todennäköisyydellä. Pystymmekö seuraavaksi selvittämään henkilön älykkyysosamäärän tai poliittiset näkemykset pelkästä kuvasta? Bostonilainen startup-yritys FDNA menee vielä pidemmälle, ja väittää, että he ovat pystyneet tunnistamaan teknologian avulla henkilön geneettisesti määriytyvät sairaudet.

Kasvojentunnistus mullistaa markkinat

Kasvojentunnistusteknologiat kehittyvät voimakkaasti juuri nyt. Tätä on odotettavissa:

  1. Kasvojentunnistus ei jää tunnistautumisen tasolle, vaan sen kaupallinen potentiaali on paljon suurempi.
  2. Kasvojentunnistus on jo maksukäytössä esimerkiksi pikaruokaravintoloissa Kiinassa, ja maksutapa tulee leviämään nopeasti.
  3. Jatkossa saat tarjouksia pärstäkertoimella. Ilmeiden tulkintaan perustuvat räätälöidyt mainokset vievät kohdentamisen huippuunsa.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue