aI airplane arrow-down-small arrow-down arrow-left-corner arrow-left-small arrow-left arrow-right-corner arrow-right-small arrow-right arrow-up-small arrow-up arrows availability awards badge-employee bag button-click-2 button-click calendar-check calendar carrot cart-clock check-box check circle clock close cloud-2 cloud-safe clouds-download clouds-upload code coffee compact compare computer connect-network contact-user contact conversation credit-card delivery-2 delivery desk diploma doc docs document-license download dustin-symbol-inner dustin-symbol-outer dustin-symbol easy-workplace education email-recieve email-send email equality event-micro fabric folder food gallery gaming gift globen graph hamburger headphones heart heart home idea image info-attention info it key kitchen knowledge label laptop leaf list location log-in log-out lounge-zone man-woman market meeting-2 meeting meetings microsoft-365 minus mouse network-wifi-2 network-wifi network office-2 office-3 office-4 office pen phone plus popover-arrow popover-edge-arrow presentation printer question report-doc report-numbers report-stats screen search security-2 security seminar-micro-2 seminar-micro server service services settings shopping-cart-2 shopping-cart-3 shopping-cart-4 shopping-cart-5 shopping-cart silent skip-left skip-right sound speech-bubble-2 speech-bubble star-black-gray star-black star-gray star statistic-2 statistic stop storage switch-account tea-1 tea-2 time-ongoing tomato trash-bin travel upload user-minus user-plus user video-elearnings video-play-button weather-activitet workplace zoom-in zoom-out

Lukemisen arvoisia uutisia tekniikan maailmasta

Tiedätkö, mitä NFT tarkoittaa? Ja mitkä yritykset ovat selvinneet parhaiten pandemian aikana? Tutustu uusimpiin uutisiimme, jotka koskevat tekniikkaa, innovaatioita ja digitalisointia.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Den pandemi­säkra staden

Pandemiankestävä kaupunki

Kiinaan aiotaan rakentaa älykäs ja covid-turvallinen kaupunki. Projektin suunnittelee espanjalainen arkkitehtitoimisto Guallart, ja se tulee vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Xiongissa sijaitsevaan yhteisöön tulee asuntoja, joissa on isot parvekkeet ja terassit lennokkikuljetuksia varten. Niissä on lisäksi työskentelytiloja, kasvimaita, kasvihuoneita ja ruokamarkkinat.

Ilmassa ei tarvitse huolehtia ruuhkasta. Toimitus vie vain 30 minuuttia.

Keller Rinaudo, Ziplinen toimitusjohtaja. Yrityksen lennokit toimittavat 4 500 koronarokoteannosta päivässä Ghanassa.

Lohkoketjut

Mikä ihmeen NFT?

NFT on lohkoketjuun perustuva teknologia, jonka avulla voidaan suojata ainutlaatuisia digitaalisia teoksia. Hiljattain verkossa myytiin videoklippi koripalloilija LeBron Jamesista yli 200 000 euron hintaan. Maaliskuussa Jack Dorsey, yksi Twitterin perustajista, myi ensimmäisen twiittinsä. NFT on lyhenne sanoista Non-Fungible Token, eli ei-korvattava poletti.

”NFT on perinteisten keräilykorttien lohkoketjuversio”, tiivisti toimittaja Petter Ottsjö Ny Teknik -lehdessä.

Top 10

Nämä yritykset toimivat innovatiivisimmin pandemian keskellä. Listauksen on tehnyt Fast Company

1. Moderna

Kehitti helpommin kuljetettavan covid-19-rokotteen.

1. Pfizer-BioNTech

Toi ensimmäisenä markkinoille tehokkaan covid-rokotteen.

3. Shopify

Heitti pienille myymälöille pelastusrenkaan.

4. SpaceX

Lensi kilpailijoiden ohi avaruusmittelössä.

5. SpringHill Company

Naittoi viihteen ja tasa-arvon Hollywoodissa.

6. Epic Games

Haastoi suurten teknologiayhtiöiden hegemoniaa rakentamalla jotakin parempaa.

7. Netflix

Nosti afroamerikkalaisen yleisön julkaisustrategiansa keskiöön.

8. Tock

Auttoi ravintoloita ja pieniä yrityksiä pandemian keskellä.

9. Microsoft

Pisti tuulemaan kaikilla rintamilla.

10. Graphika

Jäljitti disinformaatiokampanjoita ympäri maailmaa.

Lähde: fastcompany.com/90603436/the-worlds-most-innovative-companies-2021

63 %

Näin paljon enemmän turvallisuusaukkoja eettiset eli valkohattuhakkerit löysivät yritysten järjestelmistä vuonna 2020, kertoo vuosittainen ”Hacker report”.

Tutkittua

­Bertil Rolandsson, arbetslivsforskare på Göteborgs
                universitet

Digitalisaatio ei johda työpaikkojen vähenemiseen

Digitalisaatio ei ole johtanut työpaikkojen määrän vähenemiseen Pohjoismaissa viimeisten 30 vuoden aikana, kertoo Pohjoismaisen ministerineuvoston raportti ”Digital Transformations of Traditional Work in the Nordic Countries.”

Eri aloja digitalisaatio on kuitenkin kohdellut eri tavoin. Työpaikkoja on kadonnut tuotannosta, mutta ne ovat lisääntyneet palvelusektorilla.

– Palveluala on pelastanut meidät työllisyyden näkökulmasta, ja kehitys varmasti jatkuu, sanoo työllisyystutkija Bertil Rolandsson Göteborgin yliopistosta.

Palvelusektorin osuus Pohjoismaiden työllisyydestä on neljä viidesosaa. Etenkin naiset ovat hyötyneet sektorin kasvusta.

Joustavaa työtä

Dustin Business Suite på Clarion Hotel Sign. Fotograf Mattias Hamrén

Nyt avataan yhteisöllisiä työtiloja

Dustin ja hotelliketju Clarion tiivistävät yhteistyötään. Pian avataan yhteisölliset työtilat Clarionin hotelleihin Malmössä ja Tukholmassa. Suunnitelmissa on rakentaa työtiloja myös Helsinkiin, Osloon ja Kööpenhaminaan.

Viime syksynä Tukholman Clarion Hotel Signissa avattiin Dustinin ensimmäinen pop-up-työtila, joka koostui kymmenestä työpisteestä. Nyt avattavat tilat noudattavat samaa konseptia.

– Olemme iloisia, että voimme tarjota tuotteitamme hotellin asukkaiden käyttöön sekä niille, jotka eivät voi työskennellä kotona, sanoo Stephanie Forsblom, Dustinin EVP Marketing & Communication.

Täysin varustelluissa työpisteissä on Dustinin oman tuotemerkin laitteisto. Käytössä on esimerkiksi näyttö, hiiri ja ilmainen wifi. Tilojen ulkoasusta vastaa Götessons, joka on suunnittelussa painottanut ergonomiaa, mukavuutta ja viihtyisyyttä.

– Haluamme aina tehdä innovatiivista yhteistyötä, joten tämä on meille täysosuma. Tiloissa voi tehdä töitä rauhassa ja nauttia samalla hotellin palveluista, kertoo Clarion Hotel Signin toimitusjohtaja Henrik Berghult.

Gmail

126

Lähetettyjen ja vastaanotettujen sähköpostien määrä on lähes kolminkertaistunut viidessätoista vuodessa. Vuonna 2005 lähetettiin ja vastaanotettiin keskimäärin 50 viestiä päivässä. Nyt luku on 126. Sähköposti tarkistetaan keskimäärin joka seitsemäs minuutti.

Lähde: Cal Newport “A World Without Email: Reimagining Work in an Age of Communication Overload”

25 elokuuta 2021

Uusimpia teknologiauutisia

Lue lisää rattijuoppoutta torjuvasta ratkaisusta, ajastaan jälkeen jääneestä Pentagonista, IoT:hen liittyvistä turvallisuusriskeistä, robottien suorittamista leikkauksista, AI-sotilaslentokoneista, mobiililaitteiden lisääntyvästä käytöstä ja sormenjälkilukijalla varustetusta lompakosta.

3 tapaa, joilla kriisi voi muuttaa työtäsi

Kriisin vuoksi ihmiset suhtautuvat nyt uudella tavalla työskentelyyn ja asumiseen, sillä heidän ei enää odoteta työskentelevän ainoastaan toimistolla. Ja ehkä suurissa yrityksissä biologisesta turvallisuudesta tulee jatkossa yhtä tärkeää kuin fyysisestä ja digitaalisesta turvallisuudesta.

4 toimialaa, joita covid-19 voi muuttaa

Pandemia on muuttanut pelisääntöjä. Tietyillä toimialoilla kaupankäynti on sukeltanut voimakkaasti, kun taas toiset kukoistavat. Alasta riippumatta digitaalisen tekniikan merkitys on usein keskeinen sen kannalta, miten elämme, työskentelemme ja kulutamme. Seuraavassa käydään läpi joitakin toimialoja, jotka muuttuvat luultavasti eniten.

”Uusi normaali onkin sama kuin vanha”

Koronapandemian vaikutusten vuoksi yritykset tarvitsevat entistä vakaampia IT-ympäristöjä, jotta ne selviävät muutoksista paremmin. IT-johtajat ovat tienneet sen jo aiemmin, mutta pandemia on lisännyt tarvetta toimia. Ainakin, jos asiaa kysytään Natasha Friis Saxbergiltä.

Tervetuloa XR:ään!

Ennusteiden mukaan vuonna 2021 ihmiset käyttävät virtuaali- ja lisättyä todellisuutta 78,5 prosenttia aiempaa enemmän. 5G voi mahdollistaa virtuaalisen läpimurron ja lopettaa 14 vuotta kestäneen odotuksen.

Tulevaisuus tuli töihin

Etätyön äkillinen yleistyminen kasvatti valtavasti audio- ja videolaitteiden kysyntää. Jabra huolehtii, että jokaiseen tilanteeseen löytyy joustava ratkaisu – sekä nyt että jatkossa.