Inspiraatiota

Näin 5G mullistaa arkesi

Uuden sukupolven mobiiliteknologia 5G on jo nurkan takana. Tällä kertaa se ei ole vain edeltäjäänsä nopeampi ja parempi, vaan sillä on myös potentiaalia mullistaa sekä maailmaa että arkeamme. Näillä viidellä tavalla 5G vaikuttaa jokapäiväiseen teknologiaan.

1. Nopeampi, parempi ja luotettavampi tietoliikenne

Ericssonin vuonna 2017 tekemän Mobility Report -selvityksen mukaan keskimääräisen mobiilikäyttäjän kuluttama datan määrä kasvaa nykyisestä 2,9 gigatavusta kuukaudessa 17 gigatavuun vuoteen 2023 mennessä. Myös laitteiden määrän odotetaan lähes kaksinkertaistuvan samassa ajassa. Nykyisellä mobiiliteknologialla tämä olisi mahdotonta.

5G:n odotetaan tarjoavan käytännössä 500–1000 megabitin ja teoriassa jopa 20 gigabitin nopeutta sekunnissa. Lisäksi tiedonsiirto 5G-verkossa on huomattavasti tehokkaampaa kuin nyt. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjät saavat enemmän ja nopeampaa tietoliikennettä edullisemmin ilman, että matkapuhelinoperaattorit ajautuvat konkurssiin.

2. Virtuaalitodellisuutta ja lisättyä todellisuutta pilvestä

Virtuaalisella ja lisätyllä todellisuudella (VR ja AR) on monenlaisia käyttötarkoituksia peleistä shoppailuun ja journalismista elokuviin. Toistaiseksi laajamittaisen käytön esteenä on ollut se, että markkinoilla olevat VR-laitteet ovat kalliita. Ne myös vaativat tietokoneelta todella paljon, jotta käyttökokemus olisi riittävän hyvä. Koska 5G mahdollistaa sekä suuren kaistanleveyden että vähäisen viiveen, sisällön voi syöttää pilvipalvelimelta suoraan VR-laseihin. Kalliin tietokoneviritelmän sijaan jatkossa riittää se, että päässä on 5G-yhteensopivat lasit. Näin uskovat ainakin Huawei ja Ericsson.

3. 5G antaa droneille nostetta

Pian näemme taivaalla droneja toimittamassa paketteja, toimimassa valvontakameroina, sammuttamassa tulipaloja, viemässä lääkintätarvikkeita hätätilanteessa ja jopa kuljettamassa ihmisiä ilmojen halki. Tämä visio vaatii sen, että dronet pystyvät kommunikoimaan ohjaajan, ilmailuvalvonnan ja toistensa kanssa sekä välttämään törmäämistä lentokoneisiin, taloihin tai muihin droneihin. 5G soveltuu minimaalisen viiveensä ansiosta täydellisesti itsenäisesti liikkuville ajoneuvoille sekä maalla että ilmassa.

Ericsson on yhdessä muun muassa Lontoon King’s Collegen kanssa toteuttanut kokeita itsenäisillä 5G-droneilla. Aiemmin tänä vuonna tehdyissä kokeissa laitteilla toimitettiin paketteja ja niitä käytettiin reaaliaikaiseen videovalvontaan.

4. Esineiden internet etenee harppauksin

Toistensa kanssa kommunikoivat, pienet älysensorit ovat puhuttaneet jo pitkään. 5G-teknologia antaa esineiden internetille (IoT) tuuppauksen eteenpäin.

5G tarjoaa mahdollisuuden siirtää suuria tietomääriä pienellä viiveellä, ja sen käyttämä lähetysteknologia soveltuu hyvin pienille, lyhyille datavirroille. Nykyisissä IoT-tuotteissa käytetään muun muassa bluetooth-, wifi-, NFC- ja Zigbee-teknologiota, jotka on tarkoitettu lyhyille etäisyyksille. 5G:n avulla IoT-tuotteet saavat huomattavasti laajemman kantavuuden, ja voimme alkaa puhua tosissamme älykaupungeista ja -ajoneuvoista.

5. Kiinteä langaton laajakaista

5G:n suuren nopeuden ja vähäisen viiveen ansiosta monet yritykset ja kotitaloudet eivät enää tarvitse kiinteää laajakaistayhteyttä. Vaikka kuituverkoissa on teoriassa suurempi kapasiteetti ja niissä käytettävä tekniikka on kestävää, siirtyvät monet käyttämään niin sanottua kiinteää langatonta yhteyttä. 5G-palikkaa voi pitää sopivassa paikassa kotona, mutta sen saa tarvittaessa otettua mukaan. Maaseutualueilla, joilla kuituverkkoa ei ole rakennettu, voidaan käyttää 5G-solmua, joka tarjoaa kotitalouksille ja yrityksille riittävän yhteyden esimerkiksi etätöitä, nettishoppailua ja videopalavereja varten.

Lue lisää: Sara Mazurin tekniikkavalinnat määrittävät tulevaisuutta

5G antaa droneille nostetta.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue