Inspiraatiota

Sara Mazurin tekniikkavalinnat määrittävät tulevaisuutta

Tutkimusorganisaatio Ericsson Researchin johtaja Sara Mazurilla on yksi verkkojätin haastavimmista tehtävistä. Hänen työnsä on varmistaa, että Ericsson hyödyntää oikeaa tekniikkaa ja tarjoaa oikeita palveluita 3–7 vuoden aikajanalla. Kaikkein kuumimmillaan käy nyt seuraavan sukupolven mobiiliverkon eli 5G:n kehittäminen.

Eteeni tuodaan kuppi kahvia Ericsson Studiolla, verkkojätin huippumodernissa näyttelytilassa Kistan IT-keskittymässä. Minua vastapäätä istuu Sara Mazur, joka on valmistunut tohtoriksi Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta ja työskennellyt Ericssonilla vuodesta 1995. Vuodesta 2012 lähtien hän on toiminut yhtiön tutkimusjohtajana.

Saran tiimiin kuuluu 650 tutkijaa kymmenessä maassa. Monet tutkijoiden yhteisistä työprosesseista hoituvat videoneuvottelujen avulla. Yhdessä he kehittävät uutta tekniikkaa, uusia innovaatioita ja uudenlaisia konsepteja seitsemällä eri tutkimusalueella aina radioliitynnästä pilvitekniikkaan. Tutkimustulosten pohjalta Ericssonin liiketoimintapuolella päätetään, tuodaanko markkinoille uusia tuotteita tai palveluita.

Parhaillaan Ericssonilla tehdään kuumeisesti töitä kaikilla seitsemällä tutkimusalueella 5G-verkon testaamiseksi ja 5G-tuotteiden kehittämiseksi. Kyse on älykkäästä superverkosta, joka kannattelee koko digitalisoitunutta yhteiskuntaa.

5G-verkko tulee olemaan saatavilla vuonna 2020, ja sen sanotaan olevan huippunopea. Mitä se tarkoittaa?

– 5G-verkko selviytyy jopa 20 gigatavusta sekunnissa, eli se on noin sata kertaa nopeampi kuin 4G. Lisäksi 5G selviytyy tuhatkertaisesta verkkoliikennemäärästä. Sen kuuluvuus ja peittoalue ovat myös huomattavasti 4G:tä paremmat. Verkkoon voi yhdistää sata kertaa enemmän laitteita kuin aikaisemmin. Eikä siinä vielä kaikki: 5G-verkossa viiveet ovat huomattavasti lyhyempiä esimerkiksi kahden laitteen välisessä tai tukiaseman kautta tapahtuvassa viestinnässä.

Verkon tarkoituksena on siis tukea koneiden välistä sekä ihmisten ja koneiden välistä vuorovaikutusta?

– 5G tarjoaa käyttäjille kokonaan uusia mahdollisuuksia 4G-verkkoon verrattuna. Sen tarkoituksena on kannatella digitalisoituvaa yhteiskuntaa ja teollisuutta. Verkon on selviydyttävä niinsanotusta kriittisestä viestinnästä, esimerkiksi lääketieteellisten laitteiden etäluennasta, sekä itseohjautuvien autojen ja kauko-ohjattavien robottien kanssa käytävästä vuorovaikutuksesta. Nämä sovellukset vaativat korkeaa turvallisuustasoa sekä luotettavaa verkkoa, jossa viiveet toiminnon ja reaktion välillä ovat lyhyitä.

Olet itse puhunut paljon älyverkoista. Mitä ne ovat?

– 5G tukee valtavaa määrää digitaalisia palveluita, jotka kaikki vaativat erilaista suorituskykyä samalta verkolta. Yksinkertaistetusti verkko sopeutuu kuhunkin palveluun ja tunnistaa siihen yhdistetyt laitteet. Lisäksi se osaa priorisoida tärkeää verkkoliikennettä. Esimerkiksi poliisin, pelastuslaitoksen, sairaaloiden ja ambulanssien dataviestintä asetetaan etusijalle verkkopelien pelaajiin nähden.

Toisin sanoen organisaatio voi periaatteessa saada oman priorisoidun verkon 5G-verkon sisälle?

– Kyllä niin voisi sanoa. 5G-verkon toimintoja virtualisoidaan ja toteutetaan pilviympäristössä. Näin voimme perustaa ohjelmistokohtaisia verkkoja, joissa verkkoa ohjaavat toiminnot erotetaan verkkoliikennettä yhdistävistä laitteista, sekä räätälöidä erilaisia sovelluksia esimerkiksi linja-autoyhtiöille, joilla on itseohjautuvia ja kauko-ohjattavia ajoneuvoja. Ajoneuvot vaativat vakaan ja turvallisen viestintäyhteyden, minkä lisäksi verkkoviiveiden on oltava lyhyitä, jotta tapahtumiin voidaan reagoida salamannopeasti.

Millä tavalla IT-yritykset voivat itse luoda liiketoimintahyötyä 5G-verkolla?

– Ne voivat paitsi digitalisoida omaa toimintaansa, myös auttaa asiakkaitaan näiden digitalisaatiohankkeissa. 5G-verkon myötä tullaan luomaan monia uusia liiketoimintamalleja. 5G on myös rakennettu toimimaan koneälyn kanssa. Tästä ovat esimerkkejä analytiikka, koneoppiminen ja tekoäly, big data ja syväoppiminen.

Pitääkö paikkansa, että 5G-verkkoa täydennetään koteihin asennettavilla 5G-tukiasemilla?

– Siinä tapauksessa ne toimivat vain ulkomastojen lisänä ja korvaavat kotien Wi-Fi-reitittimet. Liiketoiminnallista päätöstä niistä ei ole vielä tehty.

Merkitseekö 5G kuoliniskua kuitukaapeleille?

– Ei, se vain täydentää niitä. Yritysten ja asuinalueiden kuituverkot säilyvät vielä monia vuosia. Sitä vastoin 5G-verkko tullaan ottamaan laajalti käyttöön kohteissa, joihin suunnitellaan uusien asuin- tai teollisuusalueiden rakentamista.

Mikä on parasta työssäsi?

– Minulla on maailman mukavin työ. Työstän yhteiskunnassa käyttöön otettavaa tekniikkaa ja pääsen pohtimaan strategisia kysymyksiä. Minusta on myös mahtavaa työskennellä muiden ihmisten kanssa.

Mikä on vaikeinta tehtävässäsi?

– Monet asiat. Minun on varmistettava, että käytämme Ericssonin tutkimusresursseja oikein siten, että ne saavat aikaan uuden tuotteen tai palvelun 3–7 vuoden kuluessa. Meidän on myös osattava valita oikeanlaista tekniikkaa tutkittavaksi ja ennakoida tulevaisuuden kehityssuuntia. Jos teemme väärän valinnan, kilpailijat ajavat ohi.

Mitä teet löytääksesi teräviä tutkijoita ja pitääksesi heistä kiinni?

– Osallistun rekrytointiin. Tärkeintä on tarjota tutkijoille kiinnostava ja stimuloiva työympäristö sekä haastavia työtehtäviä. Teemme tiivistä yhteistyötä teknillisten yliopistojen kanssa. Joillakin aloilla on erityisen vaikeaa löytää huippuosaajia, ennen kaikkea ohjelmistoteknologian, turvallisuuden ja koneälyn asiantuntijoita.

Milloin kiinnostuit tekniikasta?

– Niin pitkään kuin muistan olen ollut kiinnostunut siitä, miten asiat toimivat. Kun olin 11-vuotias, päätin opiskelevani joskus teknillisessä korkeakoulussa.

Sara Mazur

Ikä: 50
Perhe: mies, 12-vuotias tytär ja 9-vuotias poika
Asuinpaikka: omakotitalo Saltsjö­ Boossa Tukholman liepeillä
Paras IT-vempain: älypuhelin
Suosikkisivusto verkossa: Niitä on monia, en osaa valita yhtä suosikkia

Saran kolme vinkkiä

  1. Ryhdy kartuttamaan digitaalista dataosaamista, hae kumppaneita ja verkostoidu.
  2. Mieti, mitä rajoittamaton yhteys ja datan käyttö voi merkitä yrityksesi tuotteille ja tarjonnalle.
  3. Älä odota; ryhdy kokeilemaan ja kehittämään tulevaisuuden ratkaisuja nykytekniikalla.

Valmistautumassa 5G-verkkoon

Ericsson pyrkii täyttämään 5G-vaatimukset useiden yhteistyöhankkeiden avulla sekä tutkimaan, miten 5G-tekniikkaa voidaan käyttää digitalisoituneessa yhteiskunnassa ja teollisuudessa.

Ericsson vetää Ruotsissa 5G-hanketta (5G för Sverige), johon kuuluu viisi akateemista kumppania sekä ruotsalaisia IT-alan ja teollisuuden kumppaneita, kuten Scania ja Volvo.

Bolidenin kaivoksella Skellefteån liepeillä testataan 5G-sovelluksia, joissa verkkoon yhdistetyt koneet mahdollistavat sen, ettei ­ihmisten tarvitse työskennellä riskialttiilla alueilla maan alla.

Yhteistyötä tehdään myös kuulalaakerivalmistaja SKF:n ja Chalmersin kanssa, jotka ovat perustaneet verkkoon yhdistetyn tuotantolaitoksen. Ericsson tekee samanaikaisesti yhteistyötä esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaan erikoistuneen tutkimuslaitoksen Sicsin sekä noin 20:n 5G-yhteyttä testaavan teleoperaattorin kanssa.

Lue Lisää: 5 vahvaa AI- ja koneoppimisen trendiä

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue