Inspiraatiota

Näin lohkoketjuteknologia muuttaa maailmaa

Kryptovaluutta Bitcoin on usein esillä lohkoketjuista puhuttaessa, mutta lohkoketjuteknologia on paljon muutakin. Lohkoketjuteknologiassa on kyse tietojen ja tapahtumien hajautetusta tallennuksesta, jossa salauksella todennetaan ja salataan tapahtumat datalohkoketjussa. Lohkoketju on siis hajautettu tietokanta, jossa kaikki muutokset on todennettava ketjun muissa solmukohdissa, eikä niitä ei voi muokata jälkikäteen. Yrittäjät ympäri maailmaa kehittävät nyt lohkoketjualustoja eri tarkoituksiin. Tässä muutamia esimerkkejä:

1. Älysopimukset

Ethereum on Bitcoinin jälkeen toiseksi suurin kryptovaluutta. Sen erityispiirre ovat älysopimukset, joihin on mahdollista koodata automaattisesti toteutuvia ehtoja. Esimerkiksi perintöön voidaan koodata, että jos sisään ei kirjaudu henkilökohtaisella avaimella tietyn ajan kuluessa, sopimus alkaa automaattisesti maksaa säästöjä valituille henkilöille ennalta määritetyn aikataulun mukaisesti.

2. Tallennus

Storj, Filecoin ja Siacoin ovat lohkoketjupohjaisia alustoja datan hajautettuun tallennukseen. Sen sijaan että dokumentit tallentuvat Googlen tai Dropboxin pilveen, ne voidaan tallentaa lukuisille tietokoneille eri puolilla maailmaa, tai jakaa omaa käyttämätöntä levytilaa muille käyttäjille. Data salataan ja todennetaan lohkoketjussa, ja maksu tallennustilasta tapahtuu automaattisesti kryptovaluutalla.

3. Digitaalinen demokratia

Kuka hallinnoi lohkoketjua? Bitcoinilla ei ole muodollista, demokraattista säännöstöä, joten jos muutoksista ei päästä yksimielisyyteen, se voi johtaa siihen, että valuutta jaetaan yllättäen kahtia, kuten kävi elokuussa kun Bitcoin Cash luotiin. Monissa muissa lohkoketjuhankkeissa tämä riski on ymmärretty, ja siksi demokraattinen päätöksentekoprosessi on rakennettu suoraan koodiin. Democracy Earth -projektissa käytetään lohkoketjuja digitaalisen demokratian luomiseksi yhteisöissä. Käyttäjät äänestävät kaikesta mahdollisesta, ja päätökset dokumentoidaan lohkoketjuun.

4. Onlinemainonnan innovaatio BAT

Brendan Eich perusti Mozillan ja loi JavaScript-kielen, ja nyt hän on kehittänyt onlinemainonnan innovaatio BAT:in (Basic Attention Token). BAT toimii digitaalisessa ekosysteemissä, eli lohkoketjussa. Joka kerta kun näet mainoksen, mainostaja maksaa mainostilasta sivustolle, joka sitten maksaa pienen summan BAT-tilillesi tarkkaavaisuudestasi. Tämän jälkeen voit maksaa BAT-rahalla esimerkiksi verkkosisällöistä.

5. Esineiden internet IoT

Mitä yleisempi esineiden internetistä tulee, sitä enemmän tarvitaan välitöntä ja ilmaista mikrotransaktiota yhdistettyjen, tietoja keskenään vaihtavien tavaroiden välillä. Iota-projektissa kehitetään konetalouden valuuttaa hyödyntämällä Tangle-huipputeknologiaa. Sen inspiraationa on ollut lohkoketjuteknologia, mutta siinä ei käytetä lohkoja – kehitys kun ei ole vielä huipussaan.

Haluatko enemmän inspiraatiota? Klikkaa tästä

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue