Työpiste

Näin luot ergonomisen kotityöpisteen

Tekosyyt huonoon ergonomiaan on kauan sitten käytetty loppuun, mutta siitä huolimatta vanhat tavat istuvat tiukassa. Nyt on korkea aika parantaa kotona työskentelyn ergonomiaa. ”Huonon työergonomian aiheuttamien sairauspoissaolojen kustannukset yrityksille ovat suuret.”

Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen neljäs ottelu vuonna 1977. Puolenvaihdon yhteydessä ykköseksi rankattu, hallitseva Wimbledonin mestari Björn Borg heittää mailansa maahan ja ilmoittaa tuomarille, että hänen on keskeytettävä ottelu. Voittamaton Borg, jonka leposykkeen väitettiin olleen 35 ja jonka suonissa lähes kirjaimellisesti virtasi jäätä, ei kyennyt syöttämään. Olkapäässä oli jotakin vikaa.

Tenniskyynärpääksi kutsuttu vaiva voi koitua kovimmankin urheilijan kohtaloksi. Nykyään se on tavallinen vaiva toimistotyöntekijöillä – ja kotona nyt, kun teemme paljon etätöitä. Hiirikäsi sekä niska-, hartia- ja selkävaivat ovat yleisiä ongelmia paljon tietokoneen ääressä työskentelevillä.

Miten kotona työskentely vaikuttaa kehoon?

Asiassa on hyviä ja huonoja puolia. Hyvä puoli on se, että ongelma on tiedossa, joten sille voi tehdä jotakin. Tietoisuus ergonomiasta on kasvanut työpaikoilla valtavasti. Työntekijät odottavat hyvin suunniteltuja työympäristöjä ja osaavat vaatia ergonomisia työvälineitä. Mutta mitä tapahtuu, kun työt siirretään kotiin?

– Toimistot on suunniteltu useiden tuntien yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Usein työntekijöillä on ergonomiset työtuolit, sähköpöydät, riittävästi pöytätilaa ja tarvittavat apuvälineet, toteaa ergonomia-asiantuntija Ole Vest Contour Design Nordicilta.

– Kotona tilanne on aivan toinen. Nopeasti tehtävää työtä varten kannettavan tietokoneen voi vain lätkäistä lähimmälle sopivalle paikalle ja paukuttaa menemään. Mutta kun töitä tehdään kotona pitkäkestoisesti, haasteet ovat aivan toista luokkaa. Kannettavalla tietokoneella työskentely on yksinkertaisesti pahaksi keholle.

Kotitoimiston Quasimodo

Kun istut kannettavan tietokoneen äärellä tavallisella keittiöntuolilla, kehosi pääsee liikkumaan rajoitetusti. Koko keho painuu kasaan sekä pysty- että sivusuunnassa. Selkä ja hartiat ovat aivan kumarassa, ennen kuin huomaatkaan. Niska kallistuu alaspäin. Siitä aiheutuu kipuja, jotka voivat tilanteen pitkittyessä kroonistua. Koska moni jumiutuu helposti työnsä ääreen, huonon ergonomian vaikutukset tuntuvat taatusti muutaman keittiönpöydän ääressä vietetyn työpäivän jälkeen.

– Kun työhön uppoutuu, ajan kulumista ei huomaa. Silti kehon signaaleihin on tärkeää kiinnittää huomiota varhain. Jos aikaa on ehtinyt kulua niin paljon, että keho ilmaisee asiasta kivulla, työskentely on lopetettava heti. Kipu on kehon tapa kertoa, että jokin on pielessä, sanoo Anna-Lisa Osvalder, ergonomian yliopistolehtori Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta Suntarbetsliv.se-sivuston haastattelussa.

Isot kustannukset yrityksille

Jos tiedät, että aiot tehdä paljon etätöitä kotona, kannattaa harkita sijoittamista hyviin kalusteisiin ja työvälineisiin. Näiden lisäksi tärkein ergonomiatekijä voidaan kiteyttää yhteen sanaan: vaihtelu. Osvalderin mukaan tässä koti on itse asiassa oiva paikka työskentelyyn: ”Työtä voi ensin tehdä hetken keittiönpöydän ääressä. Sitten vähän aikaa sohvalla. Sen jälkeen voi siirtyä keittiön työtason ääreen seisomaan. Vaihtelu on ergonomian A ja O, ja kotona työtä voi tehdä monessa eri paikassa.”

Keho on tehty liikkumaan – ergonomisesti. Contour Design on tehnyt ergonomiasta taidetta jo vuodesta 1995. Yritys kehittää ergonomisia hiiriä, ohjauslaitteita ja muita IT-välineitä, joiden suunnittelussa hyödynnetään alan uusimpia tutkimustietoja.

– Yrityksissä on tapahtunut muutos. Aikaisemmin monet yritykset toimivat vasta, kun työntekijöille tuli vaivoja. Nyt monissa yrityksissä halutaan ehkäistä vammoja, mikä on loistavaa. Työntekijöille on entistä useammin tarjolla ergonomisia hiiriä, näppäimistöjä ja kalusteita, ja monessa yrityksessä näistä on tullut vakiovarusteita kaikille toimistotyöntekijöille, Vest kertoo.

– Asia on nimittäin niin, että kun ongelma on ehtinyt syntyä, kipuja voidaan lievittää hyvien työvälineiden ja tekniikan avulla, mutta täysin eroon niistä on vaikeaa päästä. Tällaisten vammojen aiheuttamien sairauspoissaolojen kustannukset ovat yrityksille suuret, hän huomauttaa.

Vest kertoo yhdestä tapauksesta, joka on jäänyt hänelle mieleen: Eräällä asiakkaalla oli pahoja niskakipuja. Hän oli hankkinut uudet työvälineet ja käytettyään niitä kuukauden hän soitti Vestille.

– Muistan kuinka hän sanoi itkien pystyvänsä nyt nukkumaan öisin.

Ihminen on huonojen tapojensa orja

Työn ja arjen ergonomia on muutakin kuin hiirikäden kaltaisten ongelmien välttämistä. Työskentelemällä ergonomisesti tietokoneella tuet koko kehoasi. Näin syntyy ketjureaktio. Tavallista hiirtä käytettäessä käsi liukuu huomaamatta ulospäin luonnolliselta linjaltaan. Jos kannettava tietokone ei ole telineessä tai ulkoinen näyttö ei ole säädettävä, niska jää nöyrään kumarrukseen. Ergonominen tekniikka oikaisee koko kehon asennon. Juuri tässä piileekin etätyöskentelyn ydin.

Kun Contour Designilla pohditaan näitä asioita, tuloksena syntyy usein tuote, kuten Travel Kit. Travel Kit on kannettava kotelo, jossa on rullahiiri, ergonominen näppäimistö ja kokoontaitettava teline, jolla kannettavan tietokoneen saa oikealle työskentelykorkeudelle.

Miksi kaikilla ei sitten ole ergonomista hiirtä ja näppäimistöä? Vestin mukaan kyse on huonosta tavasta. Moni myös kuvittelee, että kyseessä on joko-tai-valinta.

– Eri tehtäviin voi aivan hyvin käyttää rullahiirtä ja tavallista hiirtä. Tärkeintä on vaihdella työasentoa, jotta keho ei kuormitu yksipuolisesti.

– Kyse on tavoista ja tottumuksista. Kun markkinoille tuli kosketusnäytöllinen iPhone, sillä kirjoittamista pidettiin hankalana ja hitaana. Nyt kun olemme tottuneet kosketusnäyttöpuhelimen näppäimistöön, sillä kirjoittaminen on miellyttävämpää ja nopeampaa. Sama koskee ergonomisia työvälineitä.

Näin parannat työergonomiaa kotona

Tee liikkumisesta tapa

Sijoita usein tarvittavat työvälineet työpöydälle siten, ettet joudu kurkottelemaan niitä. Ergonomisessa suunnittelussa tästä etäisyydestä käytetään nimitystä vihreä vyöhyke. Liiku ja vaihda asentoa usein.

Voit käyttää sähköpöytää tai pitää lyhyitä venyttelytaukoja. Voitko osallistua palaveriin samalla kun käyt kävelyllä? Pidä hyvä ergonomia mielessä ja luo hyviä tapoja. Ota vaikka tavaksi aina oviaukosta kulkiessasi suoristaa ryhtisi tai aseta auton taustapeili sellaiseen kulmaan, että sinun on istuttava ryhdikkäästi nähdäksesi siitä.

Huolehdi oikeista varusteista

Vakionäppäimistöt ovat usein liian leveitä, jolloin käsivarsia on kierrettävä ulospäin. Näppäimistön on oltava matala ja pienikokoinen. Tuolin on sovittava sinulle, ei toisin päin. Tarkista, että tuolin asetukset sopivat sinulle. Työpöytä on oikealla korkeudella, kun kyynärnivel on 90 asteen kulmassa.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta, hanki ulkoinen näppäimistö. Näin voit sijoittaa kannettavan tietokoneen näytön silmiesi korkeudelle. Vieläkin parempi on, jos voit käyttää sekä ulkoista näppäimistöä että näyttöä. Lue lisää kohdasta 3. Ergonominen näppäimistö ja hiiri ehkäisevät ranteisiin, käsivarsiin, hartioihin, selkään ja niskaan kohdistuvaa kuormitusta. Niiden hankkimista kannattaa siis harkita.

Pidä huolta silmistäsi

Näytön yläreunan tulisi olla silmiesi korkeudella, ja näytön ja silmien välisen etäisyyden tulisi olla 90–100 cm (näytön ollessa 24-tuumainen). Kokeile 20-20-20-sääntöä: harjoita silmien lihaksia kohdistamalla katse aina 20 minuutin välein johonkin noin 20 jalan (vajaan 7 metrin) etäisyydellä (tai kauempana) sijaitsevaan kohteeseen 20 sekunnin ajaksi.

Ole Vest

Ole Vest, Ergonomia-asiantuntija, Contour Design Nordicilta

Anna-Lisa Osvalder

Anna-Lisa Osvalder, ergonomian yliopistolehtori Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta

Lue lisää:

Kaikki mitä tarvitset yhdessä paketissa

Teksti: Robert Långström

Viimeksi päivitetty: 4 lokakuuta 2023

Aihealue