Inspiraatiota

Näin tekoäly hyödyttää yritystäsi jo nyt

Tekoäly voi tuntua vaikeasti ymmärrettävältä ja abstraktilta asialta. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä muotisana, vaan tekoälystä on yritystoiminnassa aidosti hyötyä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun tekoälyn käytössä.

1. Tutustu tekoälyyn ja sen mahdollisuuksiin (sekä rajoituksiin)

Aluksi sinun on tiedettävä, mitä tekoäly oikeastaan on. Unohda tieteiselokuvien ihmismäiset robotit ja pahantahtoiset tietokoneohjelmat. Nykyinen tekoäly toimii olemassa olevien järjestelmien taustalla ja tekee niistä älykkäämmin toimivia. Sen avulla pystytään myös hyödyntämään jatkuvasti kertyvää dataa. Tietokonenäkö, kielten kääntäminen, neuraaliverkot ja koneoppiminen ovat esimerkkejä tavoista hyödyntää tekoälyä tuottavasti.

Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi optimoida logistiikkaa, analysoida asiakkaiden käyttäytymistä, räätälöidä markkinointia, ennustaa trendejä ja hoitaa asiakastukea.

Tekoälyn käyttöön perehtyminen kannattaa aloittaa tutustumalla tekoälytyökaluihin, kuten esimerkiksi Microsoft Cognitive Toolkitiin ja Google TensorFlow’hun. Kumpikin näistä on mahdollista sisällyttää kirjastona olemassa olevaan ohjelmaan tai ajaa itsenäisesti. Ohjelmiin tutustumalla saat perustiedot siitä, miten tekoälyä voi hyödyntää käytännössä.

2. Mitä haluat saavuttaa?

Seuraavaksi on hyvä pohtia, minkä ongelman ratkaisemisessa tekoälyä halutaan hyödyntää. Ensimmäiseksi projektiksi ei kannata valita mitään liiketoiminnan kannalta kriittistä kohdetta, mutta on kuitenkin järkevää valita sellainen asia, jossa konkreettinen hyöty on nopeasti nähtävissä. Kannattaa myös valita jokin sellainen toiminto, josta on olemassa paljon dataa analysoitavaksi. Ota selvää siitä, miten kilpailijat hyödyntävät tekoälyä, niin saatat saada itsekin ideoita. Googlaa, miten tekoälyä hyödynnetään alallanne ja alan suurimmissa yrityksissä.

Voit testata tekoälyä myös jonkin olemassa olevan ratkaisun avulla. Kokeile esimerkiksi chattibotin käyttöä asiakaspalvelussa. Muista kertoa asiakkaalle selkeästi, että kyseessä on botti, ja että sen käyttö on vasta kokeiluasteella. Näin asiakkaalle ei synny liiallisia odotuksia toiminnallisuuden suhteen.

3. Käynnistä tekoälyprojekti

Kun perustiedot ovat hallussa ja sopiva käyttökohde on löydetty, alkaa varsinainen työ. Jos yrityksessänne aiotaan tehdä ainoastaan pieni kokeiluluonteinen projekti, voi riittää, että koodaustaitoinen henkilö käyttää sen parissa muutaman tunnin. Tämä onnistuu, jos käytätte valmista työkalua. Mikäli taas tarkoituksena on panostaa projektiin enemmän, kannattaa hankkia ulkopuolista apua virheiden välttämiseksi ja onnistumisen takaamiseksi. Kokoa työryhmä ja varaa riittävästi aikaa ulkopuolisen asiantuntijan kanssa työskentelyä varten.

4. Mieti olosuhteita

Jotta tekoälyprojekti onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, on hyvä ottaa muutamia asioita huomioon. Pienetkin tekoälyprojektit vaativat suurien tietomäärien hallintaa ja vievät paljon prosessointitehoa. Tähän tulee varautua ennalta esimerkiksi kasvattamalla palvelinkapasiteettia tai pilvitallennustilan määrää. Olennaista on myös pitää tavoite tähtäimessä ja rajata tarkasti se, mitä tekoälyn halutaan tekevän. Muutoin projektista saatavat tulokset voivat olla turhan vaikeasti tulkittavissa. Tarkka rajaus auttaa myös määrittelemään sen, onko tekoälyllä ollut käytettävissään tarpeeksi ja oikeanlaista dataa ongelmien ratkaisemista varten.

Lue lisää:Tästä syystä langaton verkko kannattaa kytkeä pois päältä

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue