Strategia ja johtajuus

Näin tulet paremmaksi esimieheksi – 5 vinkkiä

Miten johtaa ihmisiä ja auttaa heitä saavuttamaan täysi potentiaalinsa? Nämä hyvän johtajuuden trendit auttavat takuulla esimiestyössä.

1. Keskiössä kyvyt ja terveys

Osaamistaloudessa työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara. Työntekijät ja heidän erityisosaamisensa nostavat yrityksen arvoa, joten ihmisten kehittäminen ja johtaminen hyvin tärkeää.

Konsulttiyritys McKinseyn global managing partner Dominic Bartonin mukaan yrityksen kolme tärkeintä positiota ovat toimitusjohtaja, talousjohtaja ja HR-johtaja.

"Liiketoimintasuunnitelmaa ei voi enää olla ilman osaamisohjelmaa", Barton kertoo The McKinsey Podcastissa.

Yritysten on panostettava työntekijöiden kykyjen kehittämiseen. Äärimmäisen tärkeää on myös ottaa vastuuta heidän fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Deloitte Global Human Capital Trends 2018 - The rise of the social enterprise - raportin mukaan yksi tämän vuoden trendeistä onkin se, että yhä useammat yritykset investoivat voimakkaasti työntekijöiden hyvinvointiin. Keinot voivat vaihdella liikunnasta meditaatioon tai arkielämän avun tarjoamiseen. Tämä strategia ei ainoastaan houkuttele ja sitouta hyviä työntekijöitä, vaan on myös osa yrityksen yhteiskuntavastuullista toimintaa.

2. Empatiaa peliin

Yritysten parhaista osaajista huolehtiminen edellyttää empatiakykyä. Monissa organisaatioissa siirrytään perinteisistä hierarkioista kohti tasavertaisempaa yhteistyötä. Tämä muutos nostaa empaattisen johtajuuden entistä keskeisempään asemaan.

Empaattinen johtajuus on esimerkiksi positiivisen palautteen antamista ja kehityksen huomioimista, jotta työntekijä tuntee työpanoksensa tärkeäksi ja itsensä arvostetuksi. Tärkeää on myös luoda toimivat ryhmät ja tiimit, joissa keskitytään yhdessä työskentelyyn yksilösaavutusten sijaan.

3. Johtajuus laajenee

Monilla aloilla työntekijöiden ja alihankkijoiden väliset erot alkavat hämärtyä. Konsulttien ja freelancereiden osuus kasvaa, ja heidän työpanoksestaan tulee yhä tärkeämpi osa yrityksen toimintaa. Tämä edellyttää sitä, että johtajat keskittyvät myös yrityksen ulkopuolisten suhteiden hoitamiseen. Freelancereiden johtaminen ja heidän kehityksensä tukeminen yrityksen parhaaksi on tärkeä haaste vuonna 2018, kerrotaan Deloitte Global Human Capital Trends 2018 – The rise of the social enterprise -julkaisussa.

4. Kyllä elämyksille, ei uraputkelle

Perinteinen ura ja korkean aseman tavoittelu ei enää riitä kaikille tavoitteeksi. Monet haluavat kerätä kokemuksia sekä oppia ja kokea uutta työssä. Johtajien on ymmärrettävä nämä motiivit, jotta he saavat houkuteltua ja sitoutettua uusia osaajia.

5. Työntekijä on brändilähettiläs

Jokainen työntekijä on markkinointimahdollisuus yritykselle. Johtajan on kannustettava työntekijöitä välittämään tietoa yrityksestä ja sen arvoista omissa verkostoissaan, niin livenä kuin netissäkin.

Lue lisää:
Forbes – 14 leadership trends that will shape organisations in 2018
PwC's 21st Annual Global CEO Survey

Löydät lisää älyvinkkejä täältä

6 elokuuta 2018

Aihealue