Työpiste

Oletko valmis ottamaan vastaan tulevaisuuden työntekijät?

Kulkiessamme kovaa vauhtia kohti uutta kotona työskentelemisen aikakautta on paikallaan murtaa myytti siitä, ettei työtä ja vapaa-aikaa pitäisi sekoittaa. ”Moni voi olla kiinnostunut työskentelemään kotonaan lauantai-iltana”, sanoo tutkija Kristina Palm.

Työskentelemme entistä enemmän joustavasti, joten selkeän tasapainon ylläpitäminen työn ja vapaa-ajan välillä on erityisen tärkeää siten, etteivät ne sekoittuisi liikaa – paitsi jos Ryanilta kysytään. Ryan on Yhdysvaltain Dallasissa sijaitseva yritys, joka tarjoaa vero- ja konsulttipalveluita ympäri maailmaa. MyRyan-pilottiohjelman ansiosta yrityksessä on työskennelty todella joustavasti jo vuodesta 2007.  MyRyan-konsepti on yksinkertainen: työntekijät saavat työskennellä missä ja milloin vain, kunhan työ tulee tehtyä.

MyRyanista tuli nopeasti kansainvälinen menestystarina, sillä järjestelmä otettiin käyttöön kaikissa yhtiön toimipisteissä vuonna 2008. Jo vuoden kuluessa siitä lehdet, kuten Forbes ja Fortune, julistivat Ryanin olevan yksi maailman parhaista työpaikoista niin naisten, isien ja äitien kuin milleniaalisukupolvenkin kannalta. Työntekijöiden äänestyksessä Ryan sijoittui vuonna 2019 Glassdoorin Employees’ Choice -listan sijalle 21.

Haluamme pystyä hallitsemaan työelämäämme

”Ryanin työntekijät arvostavat joustavuutta, minkä vuoksi yhtiömme on alkanut houkutella lahjakkuuksia magneetin lailla ja henkilökunnan vaihtuvuus on vähentynyt. Myös asiakastyytyväisyys ja liikevaihto ovat kasvaneet voimakkaasti. Joustavuus on toiminnan edellytys eikä vain jotakin, mikä olisi mukava saavuttaa”, Ryanin henkilöstöpäällikkö Delta Emerson toteaa BBVA OpenMind -sivustolla.

Ryanin menestys osoittaa ettei meidän tarvitse pelätä työ- ja vapaa-ajan rajan hämärtymistä.

– Joustavuus antaa työntekijälle hallinnan tunteen. Se luo tyytyväisyyttä, että saa itse päättää työskentelyn paikan ja ajankohdan, sanoo Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun ja Karoliinisen instituutin palkittu tutkija Kristina Palm. Hän on ollut mukana vetämässä nelivuotista projektia nimeltään ”Vägar till ett hållbart arbetsliv” (polkuja kestävään työelämään) vuodesta 2017. Projekti on muuttanut käsitystämme siitä, miten meidän ”pitäisi” työskennellä.

– Laadullisen tutkimuksemme pohjalta voimme todeta, että on olemassa monia erilaisia työskentelytapoja ja että ihmisillä on myös erilaisia mieltymyksiä ja mahdollisuuksia niiden toteuttamiseksi: toiset haluavat esimerkiksi tehdä töitä fyysisellä työpaikalla kellonajasta riippumatta, kun taas toiset jatkavat työskentelyä kotona vielä työajan päätyttyäkin.

Työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen ei useinkaan haittaa

Palm torjuu myytin, että olisimme kaikkein tehokkaimmillamme varsinaisena työaikana.

– Moni on todellakin paitsi motivoitunut myös tyytyväinen työskennellessään kotona lauantai-iltana valmistellakseen tulevaa työviikkoa.

Dustinin Service Product Manager Digital Workplace Fredrik Bergin mukaan digitalisoituminen on keskeinen edellytys uudelle, joustavalle työelämälle.

– Merkittävin tekijä on mahdollisuus hyvään yhteydenpitoon, kuten videotapaamisiin, sekä pitkälle kehittynyt, mobiiliverkkoa varten rakennettu infrastruktuuri. Myös pilvipalvelut ovat kehittyneet kiihtyvällä tahdilla, minkä ansiosta kyseiset työkalut ovat jatkuvasti kaikkien saatavilla.

– Me Dustinilla kutsumme tätä ratkaisua Modern Workplaceksi. Se on yhdistelmä tuotteita ja palveluita, jotka yhdessä raivaavat tietä pois perinteisestä toimistoympäristöstä ilman, että omaa liikeideaa tarvitsee keksiä uudelleen.

Tässä esimerkki: Kuvittele tilanne, jossa työntekijöillä on oltava sama tietoturvataso niin kotona kuin työpaikalla, mutta samaan aikaan heidän tulee kuitenkin päästä käsiksi kaikkeen tarvitsemaansa. Bergin mukaan tämä on tavallisin este paikasta riippumattomaan työskentelyyn.

Ongelma ratkeaa siirtämällä ja aktivoimalla kaikki tarvittavat toiminnot, jotta työntekijät pääsevät käsiksi tarvitsemaansa helposti ja turvallisesti. Esimerkiksi tämä on syy siihen, että Office-paketti on yksi olennainen osa Modern Workplace. Työntekijät voivat käyttää turvallisesti kaikkea aina Teamsista sähköpostiin, kun he kirjautuvat omille tileilleen.

– Mikään IT-infrastruktuuri ei kuitenkaan ole koskaan täysin valmis, joten arvioimme ja päivitämme Modern Workplacea jatkuvasti. Aivan kuten useimmat työpaikat, se on eräänlainen elävä organismi, Berg sanoo.

Palautuminen on tärkeää

Kaikki edellä mainittu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi tehdä enemmän töitä kuin kykenemme, vaan sitä, että meillä on työkalut työskennellä paikasta riippumatta.

– Jos työ aiheuttaa painetta ja stressiä, palautumiseen on hyvä varata aikaa päivittäin, Palm painottaa. Näin ihminen irtaantuu kaikesta työläästä ja keskittää energiansa johonkin mukavaan, mistä itse pitää.

Teksti: Alfred Holmgren

Lue lisää:

Asiantuntijavinkki: Pidä tämä mielessä, kun työskentelet kotona