Strategia ja johtajuus

Onnistu IT-rekryissä

Kilpailu parhaista IT-alan kyvyistä on kovaa. Kuinka löydät parhaat osaajat ja saat heidät pysymään yrityksessäsi? WiseIT:n rekrytointikonsultti Jonas Hogener antaa parhaat vinkkinsä IT-alan rekrytoijille.

1. Miten löydän IT-osaajat?

– Hyödynnä IT-puolen työntekijöidesi verkostoja. Tärkeintä on, että yrityskulttuurinne on sellainen, että nykyiset työntekijät vinkkaavat vapautuvista paikoista tutuilleen. Hyödynnä LinkedIniä yrityksenne esittelyssä ja kerro vapaista työpaikoista siellä. Pyydä työntekijöitä jakamaan ilmoitusta ja muista, että ilmoituksessa tulee olla persoonallinen ote. Kerro jotain yrityksestänne ja siitä, minkälaisiin ongelmiin haette ratkaisua ja millaisiin kehitystehtäviin tekijää.

2. Mistä tiedän, mitä hakea?

– Tee selkeä hakuprofiili ennen rekrytoinnin aloittamista. Mitä selkeämpi tehtäväkuvaus on, sitä tarkemmin rekrytointi osuu maaliinsa. Pohdi tehtävää huolella: onko tämä homma, jota ihmiset haluavat päästä tekemään, vai oletteko vain kasanneet yhteen niitä töitä, joita kukaan ei huoli, ja toivotte löytävänne jonkun huolehtimaan niistä? Lisäksi on tärkeää miettiä yrityksenne USP:ia (Unique Selling Point), eli konkretisoida, mikä tekee yrityksestänne oikeasti ainutlaatuisen. Se helpottaa rekrytointi-ilmoituksen laatimista ja oikean tekijän löytämistä.

3. Mistä tiedän, että olen löytänyt sen oikean?

– Rekrytointi on kuin deittailua. Henkilökemialla ja sillä, mitä vaistosi kertoo, on iso merkitys. Vaikka on tietysti plussaa, että kemiat natsaavat, tärkeintä on, että rekrytoitavalla on riittävä osaaminen ja tarvittavat edellytykset suoriutua tehtävistään hyvin.

4. IT-ala on edelleen hyvin miesvoittoista. Miten voisin rekrytoida enemmän naisia?

– IT-alalla on kyllä naisia, mutta heitä voi olla vaikea löytää ja heidän voi olla hankala löytää sinun yrityksesi. Naisille suunnatuissa IT-alan tapahtumissa ja verkostoissa voi järjestää sponsorointia ja verkostoitumistapahtumia. Kiinnitä huomiota myös siihen, miltä yrityksenne kulttuuri näyttää ulospäin. Esiintyykö nettisivuillanne lainkaan naisia kuvissa ja tekijöinä? Tällaiset signaalit ovat todella tärkeitä ja kertovat, että suhtaudutte asiaan vakavasti.

5. Miten pidän huolta siitä, etteivät parhaat tekijäni lähde?

– Monet ajattelevat, että rekrytointi on ohi, kun nimet ovat työsopimuksessa. Silloin työ kuitenkin vasta alkaa. Ensimmäiset kuukaudet ovat erittäin tärkeitä. Kukaan ei halua työskennellä sekavassa organisaatiossa, jossa ei pääse tekemään niitä hommia, joihin on palkattu. Ei ole mitenkään harvinaista vaihtaa työpaikkaa jo parin kuukauden jälkeen, jos osoittautuu, että homma ei toimikaan. Sosiaalinen puoli on myös tärkeä juttu. Kutsu uusi työntekijä lounaalle ja mukaan aktiviteetteihin, jotta hän tuntee itsensä tervetulleeksi porukkaan.

Täältä voit lukea lisää älykkäistä IT-vinkeistä.

Näille taidoille on nyt kysyntää:

  • Java-kehittäjä
  • C#-kehittäjä
  • Ketterät projektinvetäjät
  • Tietoturvakonsultti
  • Pilvipalvelukonsultti

Lähteet: www.utbildning.se ja Jonas Hogener

28 toukokuuta 2018

Aihealue