Strategia ja johtajuus

Ope, älä tingi vääristä paikoista – seitsemän vinkkiä koneen opetuskäyttöön hankkimiseen

Kunnat ja koulut tekevät tietokonehankintoja yleensä rajallisilla budjeteilla, mutta monipuoliseen ja jatkuvaan käyttöön. Dustinin liiketoiminnan kehittämisjohtaja Matias Silvan antaa ostajille vinkkejä, joiden avulla oikeanlaisen koneen valinta onnistuu.

Tietokonetaidot ovat olennainen osa nykykoululaisen opintietä. Tietokoneet toimivat käytännössä kuin oppikirjojen ja harjoituskirjojen yhdistelmä, mutta lisäksi ne tuovat uusia vaihtoehtoja opettajien työkalupakkeihin esimerkiksi vuorovaikutteisuudella, äänenkäytöllä ja kameralla.

Dustinin myyntipäällikkö Matias Silvan näkee työssään hyvin läheltä, millaisia ominaisuuksia koulut toivovat opetuskäyttöön ostettavilta koneilta. Hänen neuvoillaan ostopäätöksiä tekevät voivat vertailla eri vaihtoehtoja valtavista valikoimista.

Katso Dustinin suositukset laitteista opetus- ja koulukäyttöön.

Students in classroom

1. Takuu, takuu, takuu

Opetuskäyttöön hankittu kone on hyödyksi vain silloin, kun se toimii. Takuun on siis syytä olla kunnossa.

”Kun laite hankintaan 3–5 vuoden ’paikan päällä seuraavana työpäivänä’ -takuulla, valtuutettu takuukorjaaja tulee korjaamaan laitteen kuntoon. 95 prosentissa tapauksista korjaus onnistuu ensimmäisellä käynnillä”, Silvan sanoo.

Jos tätä takuuta ei ole, koulu saattaa joutua odottelemaan tukea ja varaosia tai kone voidaan joutua lähettämään ulkomaille asti huoltoon. Pahimmassa tapauksessa, eli esimerkiksi lyhyen takuuajan jo umpeuduttua, käyttäjä jää laitteen kanssa täysin yksin ja joutuu selvittämään vian syyn ja korjaamisen omillaan.

Silvan korostaa, että parempi takuu ei välttämättä tunnu hinnassa merkittävästi. Paljon kalliimpaa on se, jos arvokas laite lojuu toimimattomana.

2. Käyttöjärjestelmä ja muisti kuosiin

Tarvittava käyttöjärjestelmä asettaa rajoituksia sille, minkä koneen voi valita. Samalla SSD-levyn on syytä olla riittävän suuri.

”128 GB on melko hyvä, mutta 256 GB riittää jo erittäin hyvin. On tärkeää huomioida, että käyttöjärjestelmäkin syö levytilaa, samoin käyttöjärjestelmän päivitys.”

Lisäksi riittävä muisti auttaa sujuvoittamaan koneen käyttöä. Varsinaiseen tietojen tallentamiseen Silvan suosittelee kuitenkin pilvipalvelua, jolloin koululaisten tiedostot ovat käytössä miltä tahansa koneelta. Monet koulut hyödyntävätkin Microsoft Office 365 -ympäristöä osana lisenssisopimusta.

3. Tabletti toimii, muttei kaikkeen

Tabletti toimii Silvanin mielestä riittävän hyvin tiedonhakuun, mutta yleensä koululaiset käyttävät laitteita myös kirjoittamiseen. Siksi näppäimistö on opetuskoneissa ehdoton vaatimus.

Acer tablet

Yksi näppärä vaihtoehto on hybridi, eli tabletin ja kannettavan tietokoneen yhdistelmä. Näppäimistön voi napsauttaa irti näytöstä, jos tabletti tarvitaan mukaan vaikkapa tutkimusretkelle lähiluontoon kasvintunnistuksen avuksi tai kameraksi. Luokassa sen voi panna taas paikoilleen ja ryhtyä kirjoituspuuhiin.

Hybrideissä on myös kosketusnäyttö, mikä mahdollistaa monenlaisten opetuspelien hyödyntämisen opetuksessa sekä käsin kirjoittamisen näytölle.

”Tarjolla on nyt myös paljon x360-laitteita, joissa näyttöosa kääntyy näppäimistön taakse”, Silvan kertoo. ”Näin laitetta voi hybridin tavoin käyttää joko kannettavana tai tablettina ja lisänä vielä ’telttamuodossa’.”

4. Vahvennettu konemalli kestää kolhuja

Opetuskäytössä olevat koneet kulkevat käsiparista ja paikasta toiseen, ja niitä käytetään mitä erilaisimmissa tilanteissa. Siksi Silvan kannustaa käyttämään kouluissa ’ruggeroituja’ eli vahvennettuja konemalleja.

”Ne kestävät vesiroiskeita eivätkä mene rikki ihan pienestä pudotuksesta, joita saattaa sattua, kun kone kulkee koululaisen repussa. Lisäksi niitä on saatavilla kaikilta suurimmilta valmistajilta.”

5. Näyttö koon mukaan

Full HD alkaa olla vakiovaruste kaikissa laitteissa. Edullisimmissa paketeissa tai pienillä näytöillä HD voi kuitenkin riittää. Jos siis raha rajoittaa ostoja, kannattaa miettiä, mistä on järkevää maksaa: pienessä hybridilaitteessa huippulaadukas näyttö ei välttämättä pääse oikeuksiinsa.

”13- tai 14-tuumaisessa kannettavassa tietokoneessa Full HD alkaa olla jo eduksi”, Silvan toteaa.

Student interacting with tablet

6. Virtaa riitettävä koko päiväksi

Akkujen kesto paranee vuosi vuodelta, kun teknologia ottaa harppauksia eteenpäin. Opetuskäytön koneissa akun pitäisi Silvanin mielestä kestää koko päivän.

”Kouluille myydään lataussalkkuja ja -kärryjä, joihin koneet laitetaan yöksi lataukseen. Sitten ne ovat aamulla valmiita uuteen koulupäivään, eivätkä ala kesken tunnin varoitella akun loppumisesta.”

Akkujen kestävyys on parantunut myös vuosissa mitattuna, eli nykypäivänä ne säilyttävät suorituskykynsä entistä pidempään.

7. Tiedä, missä voit säästää

Hinta on kouluille tärkeä tekijä: annetulla budjetilla on saatava paljon laitteita. Silvanin kokemuksen mukaan hinnan on liikuttava 300–500 eurossa, mieluusti takuun kera.

Jos koulussa tarvitaan satunnaisesti tai vain tietyille oppitunneille parempaa tehoa, Silvan neuvoo hankkimaan muutamia kalliimpia laitteita ja pitämään niitä yhteiskäytössä. Säästöä voi hakea myös prosessorista: i3- tai Dual Pentium -prosessorit kelpaavat yleensä hyvin, kunhan SSD-levy on oikeantyyppinen ja muistimäärä riittävä.

Silvan on huomannut koulujen kiinnittävän entistä enemmän huomiota laatuun ja kestävyyteen, jolloin kallis ostohinta saattaa tulla halvemmaksi, kun laitteita ei tarvitse uusia.

”Ennen haluttiin erittäin halvalla perusläppäri. Nyt on hyvä olla laite, joka kykenee vähän kaikkeen.”

Katso Dustinin suositukset laitteista opetus- ja koulukäyttöön.

Group of students

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue