Kestävyys

Takeback-palvelussa laitteiden tiedot tuhotaan yhtä turvallisesti kuin Natossa

Tietotekniikan kierrättäminen on tärkeää ympäristön ja ilmaston kannalta. Kierrätyksen lisääminen edellyttää kuitenkin datan tuhoamista turvallisesti ja varmasti. Dustin ja Blancco pyyhkivät laitteiden datan vastuullisesti ja yhtä turvallisesti kuin Natossa.

Huolimattomuus vanhojen laitteiden sisältämien tietojen tuhoamisessa voi käydä kalliiksi. Kysykää vaikka yhdysvaltalaiselta sijoituspankilta Morgan Stanleylta.

Pankin vuosina 2016–2019 käytöstä poistamien laitteiden ja palvelinkeskusten dataa ei ollut tuhottu kunnollisesti, minkä seurauksena 15 miljoonan asiakkaan henkilötunnukset ja pankkitiedot sekä muu data joutuivat vaaraan. Leväperäisyys maksoi Morgan Stanleylle kaiken kaikkiaan noin 120 miljoonaa dollaria.

”Vaikka näyttäisi että tiedot on poistettu, ne voivat olla edelleen tallessa”

Dustinin Takeback-palvelu antaa vanhoille laitteille uuden elämän. Ennen tietokoneiden ja muiden laitteiden uudelleen myymistä kaikki niiden sisältämä data täytyy kuitenkin tuhota huolellisesti.

Tässä kuvaan astuu tietoturvayhtiö Blancco, joka vastaa Dustinille toimitettujen laitteiden tiedostojen tuhoamisesta. Blanccolla tunnetaan Morgan Stanleyn tapaus hyvin – kuten myös se, miten vastaavanlaiset tilanteet vältetään.

– Alallamme tavataan sanoa, että ”false positive” on pahinta mitä voi tapahtua. Väärä positiivinen tarkoittaa, että vaikka näyttäisi siltä, että tiedot on poistettu, ne ovat edelleen tallessa. Näin liikesalaisuudet tai henkilötiedot voivat päätyä vääriin käsiin, sanoo Fredrik Forslund, Blanccon Enterprise and Cloud Erasure Solutions -liiketoiminnan VP.

Olemme tuhonneet datan lähes puolesta miljardista laitteesta ilman yhtäkään tietovuotoa.

Fredrik Forslund, Blanccon Enterprise and Cloud Erasure Solutions -yksikön VP
takeback växjö

Valitse tietojen tuhoamiseen sertifioitu prosessi

Yritysten täytyy noudattaa tietosuoja-asetusta, joka asettaa korkeat vaatimukset myös datan tuhoamiselle. Blancco ja Dustin tekevät yhteistyötä varmistaakseen, että Takeback-palvelu pysyy mukana tietoturva-alan salamannopeassa kehityksessä.

– Blancco-sertifikaatti kertoo datan tuhoamisesta ja vahvistaa, ettei kovalevyltä voi enää palauttaa tietoja. Tämän olemme varmentaneet monta kertaa viimeisen 25 vuoden aikana. Olemme tuhonneet datan lähes puolesta miljardista laitteesta ilman yhtäkään tietovuotoa, Forslund kertoo.

Yksi tiedostojen tuhoamisen tärkeimmistä askelista on verifiointi, joka vahvistaa, että prosessi on toiminut täydellisesti.

– Dustinin asiakas saa yhtä laadukasta turvaa kuin puolustusvoimat tai Nato-organisaatiot maailmalla: tämän päivän korkeimman tason tietoturvaa, sanoo Blanccon Regional Director Mats Holgersson.

Takeback on tärkeä askel kohti IT:n kiertotaloutta.

Mats Holgersson, Blanccon Regional Director
takeback erasing data

Data voidaan poistaa myös tuhoamatta kovalevyä

Ennen uskottiin, että kovalevyt pitää tuhota fyysisesti, jotta tietoihin ei enää pääse käsiksi. Tämä käsitys on sittemmin vanhentunut. Kun itse laitteet voidaan säästää, pienennetään myös tietotekniikan ilmastovaikutuksia.

Blanccon datantuhoamisprosessin ansiosta fyysisiä laitteita ei tarvitse tuhota.

– Kun data tuhotaan turvallisesti mutta kovalevy säästäen, luodaan lisäarvoa koko yhteiskunnalle. Takeback on tärkeä askel kohti IT:n kiertotaloutta, Holgersson sanoo.

Näin Takeback antaa laitteillesi uuden elämän

Yli kolmannes IT-päättäjistä elää valheellisessa turvallisuudentunteessa

36 prosenttia IT-päättäjistä ympäri maailmaa kertoo, että yrityksessä ei tehdä riittäviä toimenpiteitä datan tuhoamiseksi, paljastaa tietoturvayhtiö Blanccon ”A False Sense of Security”-raportti.

Tietoturvallisen datanpoiston A ja O on valita palveluntarjoaja, jolla on verifioitu ja sertifioitu tuhoamisprosessi. Laajalti käytettyjä mutta riittämättömiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi:

  • Kovalevyjen formatointi
  • Ilmaisen ohjelman käyttäminen tietojen poistamiseen
  • Fyysisten laitteiden tuhoaminen ilman jäljitettäviä prosesseja
  • Maksullisen mutta sertifioimattoman poisto-ohjelman käyttäminen
  • Datan poistamatta jättäminen (neljä prosenttia kyselyyn vastanneista)

Teksti: Jakob Svärd

Viimeksi päivitetty: 16 syyskuuta 2022

Aihealue