Työpiste

Teknologia ratkaisee hybridityössä

Näin hyödynnät teknologiaa hybridityössä.

Haloo, kuuluuko? Näitä sanoja on hoettu paljon viimeisen kahden vuoden aikana, kun työelämä on siirtynyt pitkälti Teams-kokouksiin.

Nyt on aika poistua kotikonttoreilta ja aloittaa uusi hybridityön aikakausi. On aika unohtaa tekniikka ja keskittyä taas ihmisiin. Ja siihen tarvitaan, paradoksaalista kyllä, tekniikkaa.

– Nyt pitää selvittää, miten erilaiset ihmiset haluavat tehdä töitä. Joustava työ ei enää ole erikoista, vaan se lisää sekä tuottavuutta että hyvinvointia. Poikkeuksesta on tullut sääntö. Samalla on kuitenkin kyse tasapainosta. Kotoa työskentely ei ole aina parhaaksi ihmiselle tai yritykselle, kertoo antropologi Katarina Graffman, joka tutki kolmen suuren ruotsalaisyrityksen työnteon tapoja keväällä 2021.

60 miljoonaa tuntia vähemmän työmatkoja – päivässä

Tutkimukset osoittavat, että työntekijät arvostivat mahdollisuutta työskennellä kotona pandemian aikana. Samalla tuottavuus kasvoi, joten kyseessä oli molempia osapuolia hyödyttänyt ratkaisu.

Yhdysvalloissa säästettiin joka päivä 60 miljoonaa tuntia aikaa työmatkoissa. ”Tästä ajasta 40 prosenttia käytettiin työntekoon”, kertoo Stanfordin professori Nicholas Bloom. Miljoonien tuntien ajansäästöllä on vaikutus myös ilmastoon ja ympäristöön.

Hybridityössä kaivataan tekniikkaa

Länsimaissa valtaosa etätöissä olleista työntekijöistä haluaisi jatkaa hybridityössä pandemian jälkeen. Tästä pääsemme takaisin tekniikkaan. Microsoftin tekemän kansainvälisen tutkimuksen mukaan 42 prosenttia työntekijöistä toivoo saavansa kunnon työvälineet kotiin, jotta voisi tehdä työnsä paremmin. Yksi kymmenestä toivoo nopeampaa verkkoyhteyttä.

Jos mietitään yksinomaan Yhdysvalloissa päivittäin säästettyä 60 miljoonaa tuntia työmatkoissa, työntekijöiden kotityöpisteiden varustaminen on hyvä vaihtokauppa. Hybridityössä IT-infrastruktuurin on oltava saumatonta, turvallista ja kestävää.

– Digitaalinen kokous on 30 prosenttia väsyttävämpi kuin tapaaminen kasvokkain. Joudumme ponnistelemaan enemmän, sillä ruudun välityksellä on vaikea tulkita kaikkea viestintää. Ja väsyttävyys vain kasvaa, jos päälle tulee teknisiä haasteita, kertoo Ruotsin teknisen tutkimuslaitoksen RISE:n Future of Work -projektin tutkija Nina Bozic.

Näin hybridityö onnistuu

Millaista on oikea hybridityön tekniikka ja miten sitä käytetään oikein? Kuinka tuemme ihmisiä työnteossa? Johtajien on oltava entistä empaattisempia ja kyettävä johtamaan joustavia tiimejä, ja IT:n pitää tukea erilaisia työnteon tapoja.

Haluan tietää lisää tekniikasta hybridityössä

Näin hyödynnät tekniikkaa hybridityön aikakaudella

Lue koko lista täältä

Katarina Graffman
Katarina Graffman
Nina Bozic
Nina Bozic, tutkimuslaitoksen RISE

Varmista nämä:

  1. Tarjoa hyvät työkalut yhteistyöhön niin etänä kuin konttorilla. Kun valtaosa palavereista pidetään verkossa, toimistolla olijat eivät halua nököttää niissä läppärin ääressä. Jokaisesta kokoushuoneesta tulisi löytyä ammattilaistason mikrofonit ja kamerat. Myös etänä osallistuvien pitää päästä osaksi palaveria.
  2. Siirrä mahdollisimman paljon ohjelmistoja ja laitteistoja pilveen. Työskentelyn on oltava saumatonta.
  3. Tarjoa IT-tukea myös etänä ja toimistoaikojen ulkopuolella.

25 marraskuuta 2021

Aihealue