Inspiraatiota

Tiesitkö tämän sähköpostista? 10 kiinnostavaa faktaa

Moni käyttää sähköpostia päivittäin. Kokosimme kymmenen kiinnostavaa faktaa tästä arkisesta viestintävälineestä.

1. 1971 – Maailman ensimmäinen sähköposti

Ensimmäinen sähköpostiviesti lähetettiin lokakuussa 47 vuotta sitten. Ray Tomlinson onnistui lähettämään sotilasverkko Arpanetin kautta viestin yhdeltä tietokoneelta toiselle – välimatkaa koneilla oli tosin vain metri. Tomlinsonia on kiittäminen myös sähköpostiosoitteen muodosta [email protected]

2. Hello-sähköposti

Ruotsalainen datateknikko Björn Eriksen sai vuonna 1983 sähköpostiviestin Amsterdamista. Viestin aiheena oli ainoastaan Hello ja itse viestissä kerrottiin sen olevan testi, mutta yhtä kaikki tämä oli lähtölaukaus. Eriksen päätyi myöhemmin rekisteröimään ja omistamaan .se-domainin ja sai itse lisänimen Mr. Internet.

3. Sähköpostiviestejä lähetetään valtavasti...

Maaliskuussa 2018 maailmassa oli noin 3,8 miljardia rekisteröityä sähköpostitiliä, kertoo Radicati Group. Tilien välillä lähetetyn sähköpostimäärän arvioidaan olevan noin 281 miljardia viestiä joka päivä. Määrä kasvaa neljän vuoden kuluessa 333 miljardiin päivittäiseen viestiin, Radicati Group arvioi.

4. ...mutta monet viesteistä ovat roskapostia.

Toistaiseksi eniten roskapostia on lähetetty vuonna 2014, huimat 71,1 prosenttia sähköpostiliikenteestä. Sen jälkeen määrä on laskenut. Maaliskuussa 2018 roskapostiviestien osuus oli 48,16 prosenttia kaikista sähköposteista, kertoo statista.com. Yleisimmät roskapostiviestit sisältävät seksuaalista tai sairauden- ja terveydenhoitoon liittyvää materiaalia.

5. Kannattaako roskaposteja muka lähettää?

Kyllä. Spamlaws.com-sivuston mukaan vain noin 14 prosenttia vastaanottajista avaa roskapostiviestejä, mutta näistä neljä prosenttia on joskus ostanut jotakin niiden kautta. Vuonna 2012 julkaistun The Economics of Spam -raportin mukaan viestin lähettämisestä riittää tekemään kannattavaa se, että yksi 25 000 vastaanottajasta ostaa jotakin roskapostin kautta.

6. Roskapostin ykköset

Eniten roskapostia lähetetään USA:ssa, Kiinassa ja Venäjällä. Valko-Venäjällä taas lähetetään eniten roskapostia väkilukuun suhteutettuna. Lähes 30 prosenttia valkovenäläisistä sähköpostiosoitteista on roskapostin vastaisten yritysten blokkaamia, kertoo Cloudfirmin tuottama raportti. Se ei kuitenkaan johdu valkovenäläisten spämmäysinnosta vaan siitä, että kansainvälisesti toimivat roskapostien lähettäjät käyttävät hakkeroituja valkovenäläisiä tietokoneita viestien lähettämiseen.

7. Sähköpostia avaruudesta

“Hello Earth! Greetings from the STS-43 Crew. This is the first AppleLink from space. Having a GREAT time, wish you were here,…send cryo and RCS! Hasta la vista, baby,…we’ll be back!” kirjoittivat astronautit Shannon Lucid ja James C. Adamson ensimmäisessä avaruudesta lähetetyssä sähköpostissa. Viesti lähetettiin Atlantis-sukkulalta vuonna 1991. Astronauteilla oli käytössä kannettava Mac-tietokone ja AppleLink-palvelu, joka oli konfiguroitu niin, että sillä sai yhteyden Nasan viestijärjestelmään.

8. Totuus Bill Clintonin sähköposteista?

Entinen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on kertonut lähettäneensä ainoastaan kaksi sähköpostiviestiä presidenttikausiensa aikana vuosina 1993–2001. Näistä ensimmäinen oli astronautti John Glennille vuonna 1998 lähetetty onnitteluviesti, toinen taas Balkanilla sotiville joukoille tarkoitettu tukiviesti. Hauska tarina, mutta ei ehkä aivan tosi.

The Atlantic -lehden mukaan Bill Clintonilla oli jo vuonna 1993 käytössään sähköpostiosoite [email protected] Samaisessa jutussa mainitaan Clintonin Carl Bildtille helmikuussa 1994 lähettämä viesti, joka oli kirjoitettu kokonaan ISOILLA KIRJAIMILLA.

9. Salasana ei ole enää yleisin salasana

Internetin historia on täynnä hyviä ja ei-niin-hyviä salasanoja. SplashData listaa vuosittain kaikkein tavallisimmat salasanat. “Password” eli “salasana” menetti asemansa suosituimpana sähköpostin salasanana vuonna 2013. Sen jälkeen ykkössijaa on pitänyt “123456”. Kenties juuri tästä syystä suurin osa tietomurroista tehdään sähköpostin kautta...

10. Sähköposti on aikasyöppö

Adoben vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan amerikkalaiset toimistotyöntekijät viettivät 3,3 tuntia joka päivä työsähköpostien parissa. Sähköpostin parissa käytetty aika oli kuitenkin laskenut 20 prosenttia edellisvuodesta.

Lähteet: bbc.com, spamlaws.com, Radicati Group, internetmuseum.se, engadget.com, idgconnect.com, SplashData, adobe.com

Lue lisää:
5 huippuläppäriä erilaisiin tarkoituksiin
10 pilvipalveluiden tarjoamaa etua

17 joulukuuta 2018

Aihealue