Strategia ja johtajuus

Tulevaisuus edellyttää yrityskulttuureja, joissa luovuus virtaa

Kukaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan, joten yritysten on oltava aiempaa innovatiivisempia. Meidän on luotava yrityskulttuureita, joissa luottamusta arvostetaan, joissa luovuuteen rohkaistaan ja joissa työntekijät kaikilla tasoilla tuntevat osallisuutta. On myös tärkeää määrittää, minkälainen yritys haluaa olla, ja sen jälkeen antaa sen ohjata päätöksiä.

Luovuutta ja rohkeutta lisätään konkreettisilla teoilla. Kokeilkaa vaikka kahden tunnin brainstormausta joka perjantai.

Juttelimme kotva sitten lasteni kanssa puhelimista. Kerroin, että lapsuudessani puhelin oli kiinni seinässä, ja kun se soi, siihen vastattiin. Kukaan ei tiennyt, kuka soittaja olisi. Tämä oli heidän mielestään ihan hullua! Alexandra Fürst kertoo ja hörppää kahviaan. Istumme Tukholmassa maineikkaassa Tössebagerietin kahvilassa. Ulkona on kylmä, noin kymmenen astetta pakkasta. Fürst lämmittelee käsiään kupin ympärillä. Tössebagerietissa on aina näyttänyt suunnilleen samanlaiselta. Vitriinien takana on perinteisiä ruotsalaisia leivonnaisia, kuten aina. Tavallaan kahvila on vastakohta sille, mistä olemme tulleet tänne juttelemaan. Keskustelun aiheena kun on nykyajan nopea kehitys.

Kehitys on Fürstin ydinosaamista. Hän on lähes koko uransa ajan keskittynyt teknologisen kehityksen ymmärtämiseen ja sen merkityksiin, ja uusien liiketoimintamallien kehittämiseen. Voisi sanoa, että hän on alan veteraani: Fürst aloitti IT-alalla 90-luvun puolivälissä, eli juuri dotcom-innostuksen ollessa suurimmillaan.

– Olin juuri valmistunut IT-­puoleen erikoistuneeksi insinööriksi, ja oli tosi jännää kun koko ala oli niin kuuma että se kiehui, Fürst kertoo.

Fürst on sittemmin työskennellyt useissa eri tehtävissä ja toimialoilla, ja hänelle on tullut tutuksi sekä toimittajapuoli että IT-palveluiden ostaminen. Viimeisimpänä Fürst työskenteli IT- ja liiketoiminnan kehittämispäällikkönä Wasa Kredit -rahoitusyhtiössä.

– Viihdyn tehtävissä, joissa pääsee kehittämään ja parantamaan asioita. Olen levoton, itsepäinen ja erittäin tavoitteellinen. Ilman haasteita tylsistyn. Toisin sanoen IT-alan tämänhetkiset haasteet sopivat minulle täydellisesti.

Hän saa asiat tapahtumaan

Fürst on nainen, joka pistää asiat tapahtumaan eikä anna periksi, ennen kuin kaikki on hoidettu, todistavat kollegat Wasa Kreditistä. Reilun kolmen vuoden työrupeaman aikana Fürst paneutui varsinkin e-liiketoiminnan kehittämiseen. Hänen johdossaan Wasa Kredit otti käyttöön mobiilisovelluksen, sähköisen allekirjoituksen ja e-commerce-ratkaisun.

– Ajatus sovelluksen julkaisemisesta tuli itse asiassa hackathonissa, jossa työntekijät tapasivat toisiaan ideoinnin merkeissä. Hackathon oli fantastinen juttu. Kun kuuntelin siellä kollegoideni ideoita, tuntui siltä, että kaikki on mahdollista! Fürst hehkuttaa.

Uskallus on Fürstin lempiaiheita. Hän kokee, että on välttämätöntä uskaltaa muuttaa rutiineja ja pyrkiä pois arkipäiväisyydestä. Tähän täytyy uskaltaa panostaa myös talou-dellisesti.

– Stressi ja vaatimukset tappavat luovuuden. Uskon, että usein yrityksiltä puuttuu sekä aikaa että energiaa, mutta ilman niitä ei voi olla visionääri. Innovatiivisuuden merkitystä menestykselle korostetaan nykyisin paljon. Se vaatii sitä, että asioita uskalletaan miettiä laatikon ulkopuolelta, ja että osataan asettua asiakkaan kenkiin. Ihan jatkuvasti.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, että yritykseen luodaan luottamuksen kulttuuri. Luovuutta pitää tukea, ja jokaisen työntekijän harjoittelijasta toimitusjohtajaan pitää tuntea, että hänen ideoitaan kuunnellaan ja arvostetaan.

– Luovuutta ja rohkeutta lisätään konkreettisilla teoilla. Kokeilkaa vaikka kahden tunnin brainstormausta joka perjantai, hän kannustaa.

– Ideoita pitää uskaltaa testata myös käytännössä. Kun testaamisen tekee pienessä mittakaavassa, riskitkin ovat pienet.

Vaikeaa navigoida

Kaikki kunnia ideoille, mutta ensiksi pitää tietää, mihin yritys on matkalla. Mihin panostetaan teknologian kannalta ja millaiset liiketoimintamallit ovat tuottavimpia? Nämä eivät ole mitään helppoja kysymyksiä nykyään, kun teknologia luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ja liiketoimintamallit muuttuvat niiden seurauksena lähes päinvastaisiksi. Fürst on samaa mieltä. Ennustaminen on vaikeaa.

– Muutos on nyt niin nopeaa, että huomisesta ei voi tietää kukaan. Siksi on tärkeää päättää se, mitä yritys haluaa tehdä ja edustaa, ja antaa tämän päätöksen ohjata valintoja. Ole kunnianhimoinen kun asetat vaatimuksia itsellesi, ja pidä tasostasi kiinni. Visioiden kannattaa antaa ohjata työtä.

Tulevaisuudessa ainoastaan reilut ja vastuulliset yritykset menestyvät.

– Enää ei voi tehdä viisivuotissuunnitelmia ja painaa menemään niitä toteuttaen. Se voi turhauttaa. Mutta jos työntekijät tietävät, mihin yritys pyrkii ja uskoo, muutoksiin on helpompi suhtautua.

Yrityksen visio ja arvot ovat tärkeitä myös kestävän kehityksen kannalta.

– Tulevaisuudessa ainoastaan reilut ja vastuulliset yritykset menestyvät. Tämä on tärkeä juttu myös työnantajamielikuvan kannalta. Kukaan ei halua työskennellä yrityksessä, joka edustaa sellaisia arvoja ja toimii sellaisilla tavoilla, joiden takana ei voi seistä.

– Uskon vahvasti, että kaikki fyysinen ja analoginen tulee jatkossa täydentämään digitaalista puolta yhä enemmän. Jooga, digidetoxit... Koko se segmentti tulee kasvamaan, ja se on kasvua, joka vastaa tarpeeseen. Teknologia on parantanut elämäämme valtavasti, mutta ihan kuten muidenkin asioiden suhteen, tasapaino on pakko löytää.

Nimi: Alexandra Fürst.

Ikä: 45 vuotta.

Perhe: Puoliso ja kolme lasta (4-, 11- ja 13-vuotiaat).

Työ: Dustin Groupin uusi CIO,IT & Digitalisation

Vinkkini kestävään kehitykseen: Mieti, miten jaksat paremmin. Ehkä välillä on hyvä sulkea kaikki puhelimet sekä laitteet ja levätä? Kestävän kehityksen mukainen yritystoiminta taas rakentuu sille, että ensin mietitään, miten halutaan toimia, ja sen jälkeen johdonmukaisesti pyritään tavoitteisiin.

Näitä asioita kohtaan kasvaa kiinnostus vuonna 2019

Utelias yrityskulttuuri

Uteliaisuuden arvostaminen yrityskulttuurissa tulee kasvamaan. Luottamuksen kulttuuri sekä halu että mahdollisuus tarttua tilaisuuksiin aina niiden ilmetessä ovat menestystekijöitä.

Turvallisuus ja yksityisyydensuoja

Ihmiset haluavat tietää heidän tietojensa olevan turvassa. Kukaan ei halua olla tekemisissä sellaisen yrityksen kanssa, joka ei pidä keräämiään tietoja turvassa.

AI

Tekoälyn (Artificial Intelligence, AI) potentiaali on valtava. Vaikka tekniikka on ollut olemassa jo jonkin aikaa, ala on vasta alkutekijöissään.

Vastaavaa luettavaa:

Viisi keinoa lisätä työntekijöiden sitoutumista
Näin tulet paremmaksi esimieheksi – 5 vinkkiä

Teksti: Johanna Paues Darlington
Kuva: Banfa Jawla

2 heinäkuuta 2019

Aihealue