Inspiraatiota

Uutisia Google I/O tapahtumasta

Google I/O on Googlen vuotuinen kehityskonferenssi, jossa kehittäjät ympäri maailmaa kokoontuvat yhteen saadakseen ja jakaakseen infoa. Google piti konferenssin aikana tietenkin myös keynote-luennon ja kertoo mitä on lähiaikoina tehnyt, mitä he tekevät juuri nyt ja mitä he tulevat tekemään tulevaisuudessa. Tämä antaa hyvän käsityksen vuoden trendeistä sekä Googlen eri palvelu- ja tuoteuutuuksista. Olemme tehneet koosteen tämän vuoden Google I/O tapahtuman tärkeimmistä uutisista ja tapahtumista.

Google Lens

Yksi mielenkiintoisimmista puhelinominaisuuksista, jonka Google tulee lanseeraamaan, on Google Lens. Tämä tulee ominaisuudeksi Google Assistantiin, joten mikäli sinulla on Google Assistant pääset pian osalliseksi myös tästä. Voimmekin siksi lisätä, että Google lanseerasi konferenssin aikana Google Assistantin iOS käyttöjärjestelmälle, toki ainoastaan Pohjois-Amerikassa.

Google Lens on joka tapauksessa ominaisuus, joka käyttää hyödyksi puhelimesi kameraa sekä tekoälyä tunnistaakseen mitä kamerasi näkee. Sinun täytyy vain suunnata kamera kuvauskohdetta kohti, niin Google Assistant kertoo mitä se näkee kuvassa. Uuden toiminnon on esimerkiksi tarkoitus voida tunnistaa eri kukkalajikkeita ja kertoa mikä laji tähtäimessä kulloinkin näkyy. Toinen esimerkki on, että voit suunnata kameran jotakin maamerkkiä, uniikkia rakennusta tai vastaavaa kohti niin Google Lens kertoo tiedot näkemästään. 

Tätä toimintoa voi lisäksi käyttää myös kameran suuntaamiseksi reitittimen wifi-tietoihin tai vastaaviin jolloin puhelin täyttää kyseiset tiedot oikeaan paikkaan.

Cloud TPU

Ylivoimaisesti suurin uutinen Google I/O tapahtumassa oli kuulla Googlen tekoälysatsauksen, neutraalin verkon ja koneoppimissatsauksen suurikaavaisuudesta. Mikäli jollakin on tätä koskien ollut epäilyksiä, on aika heittää ne sivuun, sillä tämä on osa tulevaisuutta.

Perusta Googlen satsaukselle tällä alueella on Googlen konferenssissa esittelemä siru, Cloud TPU. Cloud TPU (Tensor Processing Unit) on uusi siru, jota ei suunniteltu ainoastaan AI-sovelluksia varten, vaan myös neutraalien verkkojen opettamiselle. Neutraalien verkkojen opettamiseen käytetään useimmiten näytönohjaimia mutta Googlen mukaan tulee tämä erityissuunniteltu siru olemaan monta kertaa nopeampi, jopa neljä kertaa nopeampi, jos lanseerattuihin tietoihin on luottamista.  

Neljä sirua asennetaan laitteeseen, joka voidaan sitten yhdistää useisiin laitteisiin erittäin tehokkaan supertietokoneen luomiseksi. Laite, jossa on 4 sirua, selviää jopa 180 teraflopin suorituskyvystä. Näiden sirujen kanssa kehittely vaatii kuitenkin opettelua.

Googlella ei kuitenkaan ole aikomusta aloittaa sirujen myyntiä, vaan sen tarkoituksena on rakentaa   näiden avulla omia datakeskuksia ja antaa yritysten ostaa näistä pilvipalveluja. Google tahtoo yksikertaisesti dominoida näitä markkinoita uudella sirullaan.

Lisää Google Assistantista & Google Homesta

Google Lensin lisäksi tulee Google Assistantiin ja Google Homeen paljon muitakin uusia ominaisuuksia. Digitaalinen avustaja voi lähettää vastauksensa oikealle näytölle.  Mikäli esimerkiksi kysyt Google Homelta ajo-ohjeita, voi se ladata nämä automaattisesti puhelimeesi tai kun istut TV:n ääressä, voi se näyttää kalenteriasi TV:ssä ChromeCastin kautta.

Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin, että Google aikoo lanseerata Google Assistantiin SDK:n, joten kehittäjät voivat sisään rakentaa avustajan eri laitteisiin.

Google Homeen tulee uutuutena myös ominaisuus, joka tunnistaa eri käyttäjien äänen. Se tulee myös toimimaan puhelimena (toistaiseksi vain Pohjois-Amerikassa) ja Google Home toimii nykyään myös tavallisena Bluetooth-kaiuttimena.  

Stand alone VR

Ei tullut yllätyksenä, että Google tulisi puhumaan tapahtumassa VR-laitteista, mutta se mitä he kuitenkin esittelivät, oli suuri uutuus. Google esitteli nimittäin uuden VR-headsetin, joka ei vaadi matkapuhelinta tai tietokonetta toimiakseen, vaan kaikki tarvittavat ominaisuudet ovat sisäänrakennettuna headsetiin. Uuden WorldSense teknologian ansiosta ei myöskään muita sensoreita tarvitse asentaa, sillä kaikki on sisäänrakennettu headsetiin.

Lanseerauspäivämäärää tai hintaa ei ole vielä julkaistu, tiedämme ainoastaan, että Lenovo ja HTC tulevat lanseeraamaan vastaavanlaiset headsetit tulevien kuukausien aikana.

Android ja muut uutuudet

Emme voi valitettavasti luetella kaikkea, mitä esiteltiin, mutta kirjoitamme tässä joistakin pienemmistä uutuuksista. Tapahtumassa esiteltiin ensinnäkin Android O, seuraavan sukupolven Android. Android O tulee nopeuttamaan latausaikoja, parantaa akun kestoa ja toimii huomattavasti paremmin puhelimissa, jotka eivät ole erityisen tehokkaita. Käyttöliittymään tulee myös hiukan muutoksia ja se tukee tulevaisuudessa Kotlin ohjelmointikieltä.

Google Photos saa uusia AI-omionaisuuksia, joiden tarkoitus on muun muassa auttaa jakamaan kuvia oikeille henkilöille. Myös Gmailista tulee älykkäämpi, sillä tekoäly auttaa vastaamaan sähköposteihin nopeasti ehdottamalla valmiita vastauksia.

Google tulee myös lanseeraamaan API:n niille, jotka tahtovat käyttää Googlea maksun ottamiseen verkkokaupoissaan, sovelluksissa jne. Monet ovat yhdistäneet luottokorttinsa Google-tiliinsä ja ovat myös lähes aina kirjautuneena Google-tilillensä verkkoselaimensa kautta. Tämä tekee maksamisesta helppoa niin käyttäjille kuin kaupoillekin, sillä Google vastaa palvelun turvallisuudesta ja maksuprosessista.

22 toukokuuta 2017

Aihealue