Työpiste

Ympäristö- ja käyttäjäystävällistä näyttöaikaa

Näyttöjen kestävä käyttö kattaa näytön koko elinkaaren, mutta se edellyttää myös, että näytön käyttäjä voi hyvin. Seuraavassa esitellään muutamia niin työntekijöiden kuin ympäristön hyvinvointia lisääviä seikkoja, jotka on tärkeä pitää mielessä.

Jos olet ostamassa näyttöä, voit vähentää hankintasi aiheuttamaa ympäristökuormitusta monella eri tavalla. Kaikkein konkreettisin teko on, että tarkistat näytön energiamerkinnän, joka kertoo näytön energiatehokkuudesta. Eurooppalainen energiamerkintä perustuu asteikkoon A–E, jossa A on paras ja E heikoin energialuokka. Suuri näyttö kuluttaa todennäköisimmin enemmän energiaa kuin pienempi näyttö, mutta se voi silti sijoittua asteikolla korkeammalle, jos se on pientä näyttöä energiatehokkaampi.

Jos etsit parhainta mahdollista ympäristötehokkuutta, kannattaa pitää silmällä myös merkintöjä TCO ja Energy Star. TCO on kestävän kehityksen sertifikaatti, joka pohjautuu sosiaaliseen vastuuseen ja ympäristövastuuseen. Myös terveys ja turvallisuus ovat tärkeitä kriteerejä. Vaatimukset kohdistuvat tuotteen koko elinkaareen, ja niiden täyttyminen tarkistetaan riippumattoman tahon toimesta ennen sertifiointia ja sen jälkeen. Energy Star -merkintä myönnetään tuotteille, jotka säästävät energiaa merkittävästi. Tuotteiden energiankulutuksen on oltava mitattavissa sekä testattu Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) hyväksymässä laboratoriossa.

Oikeanlainen näyttö eri tehtäviin

Se, millaisen näytön tai millaisia näyttöjä työntekijä tarvitsee, voi vaihdella tapauskohtaisesti. Jotkut pitävät isosta näytöstä, toiset tarvitsevat samanaikaisesti kolme näyttöä, ja jotkut työskentelevät mieluiten kannettavan näytöllä. Valinta on tärkeää tehdä tarpeen pohjalta, jottei käy niin, että työntekijä saa liian suuren näytön tai tarpeettoman monta näyttöä.

Suuri näyttö paitsi kuluttaa enemmän energiaa, myös altistaa niska-hartiaseudun vaivoille. Mitä suurempi näyttö on, sitä kauempana näytöstä on istuttava, jotta vältytään pään liialliselta kääntelyltä näyttöä katsottaessa. Jos edessäsi on useampi kuin yksi näyttö, vastaan tulee toinen ongelma. Silmät ovat herkkiä kontrasteille, ja kun katse liikkuu yhden näytön kirkkaasta pinnasta (useimmiten) tumman kehyksen yli toisen näytön kirkkaaseen pintaan, silmät rasittuvat. Jos tarvitset useamman näytön, voit vähentää silmien rasittumista valitsemalla näyttöihin vaalean kehyksen tumman sijaan tai täysin kehyksettömän mallin.

Lepotila riittää

Tietokoneen ja näytön sammuttaminen yön ajaksi on ollut pitkään suosittu aihe ympäristöystävällisyydestä puhuttaessa. Tosiasia on, että näytön ollessa lepotilassa sen energiankulutus on olematonta, nykyaikaisessa näytössä usein alle 0,5 wattia. Jos näyttö on lepotilassa aina kun et käytä sitä, näytön energiankulutus on runsaat kolme kilowattituntia vuodessa, mikä vastaa vajaan 50 gramman hiilidioksidiekvivalenttia suomalaisessa sähköntuotannossa. Päällä ollessaan näyttö kuluttaa 20–30 wattia, minkä vuoksi kannattaa varmistaa, että se siirtyy lepotilaan heti, kun tietokonetta ei enää käytetä. Asetuksia säätäessäsi voit vähentää samalla myös näytön kirkkautta. Useimmissa näytöissä kirkkaus on asetettu oletusarvoisesti sataan prosenttiin, mikä ei ole hyväksi sen koommin silmille kuin ympäristöllekään. Oikea kirkkausaste riippuu näytöstä, ympäröivästä valaistuksesta sekä henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta sijoittuu tavallisesti 40 ja 75 prosentin välimaastoon.

Uudelleenkäytöllä suurimpia säästöjä

Kun tarkastellaan näytön koko elinkaarta, itse valmistus kuluttaa eniten energiaa. Tästä syystä voitaisiin saavuttaa merkittäviä ympäristöhyötyjä ja taloudellisia säästöjä, jos yritykset toimittaisivat käytetyt näyttönsä uudelleen käytettäviksi hävittämisen sijaan. Kaikista niistä 83 000 laitteesta, jotka kierrätettiin Dustinin takaisinotto-ohjelman kautta vuonna 2018 otettiin uudelleenkäyttöön kokonaiset 90 prosenttia. Saavutetut hiilidioksidisäästöt vastaavat sitä päästömäärää, joka syntyisi kaikista Dustinin kuljetuksista ja työmatkoista yhteensä.

Lue lisää:Opas: Etsitkö täydellistä näyttöä?

Ergonominen näyttöpäätetyöskentely

  • Istu siten, että jalkapohjasi ovat lattiaa vasten ja polvesi ja lantiosi ovat mielellään yli 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.
  • Kyynärvarsien on voitava levätä työpöytää vasten siten, että kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Pidä kyynärpäitä mahdollisimman lähellä vartaloasi näppäimistöllä kirjoittaessasi.
  • Näytön yläreunan tulisi olla silmiesi korkeudella, ja näytön ja silmien välisen etäisyyden tulisi olla 90–100 cm (näytön ollessa 24-tuumainen).
  • 20-20-20-sääntö: harjoita silmien lihaksia kohdistamalla katse aina 20 minuutin välein johonkin noin 20 jalan (vajaan 7 metrin) etäisyydellä (tai kauempana) sijaitsevaan kohteeseen 20 sekunnin ajaksi.

Lähde: Karin Rahmner, Previan ergonomia-asiantuntija ja fysioterapeutti

29 tammikuuta 2020

Aihealue