Inspiraatiota

Tulevaisuus työpaikalla: viisi teknologiatrendiä

Uusi teknologia ja sovellukset muuttavat työtapojamme ja työpaikkojamme jatkuvasti. Nämä viisi trendiä muokkaavat työpäivämme uudenlaisiksi seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

Hyvästi salasanat - biometriikka passord

Unohtuvat salasanat ja pinkoodit sekä epäkäytännölliset kulkukortit ovat pian historiaa. Biometrisestä tunnistautumisesta tulee sekä tavallisempaa että turvallisempaa. Älypuhelimet tunnistavat meidät jo nyt sormenjäljestä, silmistä tai kasvoista. Pian tunnistusmekanismi löytyy myös ovista ja tietokoneista. Ne pystyvät tunnistamaan käyttäjän kävelystä, kasvoista, vartalon muodosta ja ruumiinlämmöstä.

Sensorit ennakoivat - asioiden internet

Tulevaisuuden työpaikalla kaikkea työkavereista wc-tiloihin voidaan seurata älykkäästi sensorien avulla. Kahvinkeitin tunnistaa, kun pannun pohja alkaa pilkottaa ja keittää uuden erän. Hedelmätilaus kahvihuoneeseen lähtee automaattisesti, kun työntekijöiden verensokeri laskee liian alas. Varastosaldot päivittyvät itsestään, ja pysyvät siten jatkuvasti ajan tasalla. Meitä palvellessaan älykäs järjestelmä kerää samalla dataa, jonka ansiosta kaikki ilmastoinnista työskentelyaikoihin ja -tapoihin voidaan optimoida.

Omassa kuplassa - virtuaalitodellisuus

Virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää sekä uusien työntekijöiden perehdyttämisessä että uusien työtapojen opettelussa. Lisäksi se mahdollistaa keskittymisen ja työrauhan: esimerkiksi ohjelmoija voi katsoa VR-laseilla yhtä aikaa kaikkia tarvitsemiaan tietokoneen näyttöjä, ja lisäksi hän on haluamansa ajan ulkopuolisten häiriötekijöiden, kuten kännyköiden ja kollegoiden ulottumattomissa.

Kaukaa lähelle - teleläsnäolo

Yhteydenpito ympäri maailmaa on yhä haaste Skype-palavereista ja nopeista yhteyksistä huolimatta. Tarpeiden mukaan räätälöidyt kokoushuoneet virtuaalitodellisuudessa ovat ratkaisu, joka poistaa välimatkan, mutta säästää matkakulut. Kauko-ohjattavan robotin avulla voi esimerkiksi tutustua tuotantolinjaan tai osallistua kokoukseen ilman että tarvitsee olla fyysisesti paikalla: kamerat toimivat silminäsi, mikrofoni korvinasi ja kaiuttimet toistavat äänesi. Nämä teknologiat mahdollistavat tietysti myös simultaanitulkkauksen.

Uusia työkavereita - automaatio

Tekoäly ei tule korvaamaan ihmisiä tai viemään kaikkia työpaikkojamme, mutta se muuttaa useimpia toimenkuviamme. Jatkossa ajattelemme tekoälyä (ja niitä pyörittäviä algoritmeja) työkaverinamme, ja vielä varsin mukavana sellaisena: kaikki se uuvuttava rutiinityö, kuten tuotteiden kasaaminen, kokouksien varaaminen sekä sähköpostin tarkastaminen ja lajittelu, automatisoidaan ensimmäisenä. Se vapauttaa ihmisten kapasiteetin luovaan ajatteluun ja strategiseen suunnitteluun.

Haluatko lukea lisää tulevaisuuden arvioistamme? Lue Vievätkö robotit työmme? ja Kasvojentunnistus - enemmän kuin sormenjälki.

28 marraskuuta 2017

Aihealue