Inspiraatiota

Vievätkö robotit työmme?

Millainen on työn tulevaisuus? Uudet innovaatiot lisäävät tuottavuutta, mutta herättävät myös kysymyksiä ja luovat haasteita.

Automatisaatio on kuohuttanut tunteita siitä lähtien, kun maanviljelyssä alettiin käyttää koneita apuna. Nyt digitalisaation ja automatisaation kehittyessä aihe kiinnostaa enemmän kuin koskaan. Miten työelämä muuttuu, entä se, miten koemme työn?

– Joitakin vuosia sitten uskottiin, että jopa puolet työpaikoista katoaisi lisääntyvän automatisaation myötä, mutta nykyisin puhutaan 6–12 prosentista, tai Ruotsin kaltaisissa maissa vähemmästäkin, kertoo työelämään erikoistunut Kenneth Abrahamsson, joka toimii dosenttina Tukholman yliopistossa ja apulaisprofessorina Luulajan teknillisessä korkeakoulussa.

– Silti mukautumista vaaditaan, sillä automatisaation myötä työtehtävät muuttuvat useastikin työuran aikana. Eikä digitalisaatio ole muuttanut ainoastaan työtämme, vaan koko yhteiskuntamme rakennetta.

Sekä yhteiskunta että työelämä ovat muuttuneet radikaalisti. Koneet kykenevät yhä vaativampiin ja monimutkaisempiin töihin, mikä vaikuttaa työtehtäviimme ja rooleihimme. Jo pelkästään se, että iso osa työstä tehdään nykyisin tietokoneella, on valtava muutos. Ja kukapa olisi voinut kuvitella, että nykyisin koodari on yleinen ammattinimike?

Työt eivät ole kadonneet, vaikka ovatkin saattaneet muuttua ruutujen edessä istumiseksi. Automatisaatio, digitalisaatio ja internet ovat itse asiassa luoneet työpaikkoja, päinvastoin kuin pelkäsimme. Konsultti- ja tutkimusyritys McKinseyn mukaan internetin myötä Ranskan työmarkkinoilta hävisi puoli miljoonaa työpaikkaa viimeksi kuluneen viidentoista vuoden aikana – mutta samanaikaisesti internetin ansiosta syntyi 1,2 miljoonaa uutta työtehtävää.

Varsinkin korkean palkkatason maissa työ on tietopohjaista, ja rutiinityöt automatisoituvat. Tulevaisuuden työmarkkinat kaipaavat luovaa tuottavuutta, johon vapautuu resursseja automatisaation ja digitalisaation myötä. Kun ihmisten tehtäväksi jää ajatella ja luoda, työympäristöjen tulee olla viihtyisiä. Uusimmat teknologiset apuvälineet mahdollistavat joustavan ja luovan työskentelyn.

Tulevaisuuden työelämän kolme trendiä

  1. Digitalisaatio - elokuvat, musiikki ja lehdet sen aloittivat, jatkossa koko työpaikka digitalisoituu asioiden internetin myötä.
  2. Robotisaatio - robotit ja algoritmit hoitavat rutiinityöt, ja vapauttavat meiltä aikaa muulle.
  3. Luova tuottavuus - tehokkuus ja luovuus lisääntyvät, kun digitalisaatio ja robotisaatio vapauttavat resursseja.

Haluatko lukea lisää tulevaisuuden arvioistamme? Lue Tulevaisuus työpaikalla: viisi teknologiatrendiä ja Kasvojentunnistus - enemmän kuin sormenjälki.

28 marraskuuta 2017

Aihealue