IT-turvallisuus

Windows Defender suojaa tietokoneesi

Tietoturvahyökkäyksiä on yhä enemmän ja ne ovat sekä laajempia että nopeampia, joten tietoturvalta vaaditaan paljon. Windowsissa on laadukas sisäänrakennettu Windows Defender -suojausohjelma, joka suojaa tietokonetta kyberhyökkäyksiltä ja viruksilta. Tässä oppaassa kerrotaan, miten suojausohjelman voi muuttaa eri tarpeisiin sopivaksi.

6 vinkkiä, miten Windows Defenderistä saa kaiken irti

1. Windows Defenderin aktivointi

Aluksi varmistetaan, onko Windows Defender mahdollisesti jo käytössä. Windows Defender avataan ja tarkistetaan, että kilven muotoinen kuvake näyttää vihreää. Jos näin on, kaikki on kunnossa. Mikäli kuvakkeessa näkyy punainen ympyrä ja ruksi, Windows Defenderin saa käyttöön napsauttamalla “Turn on”.

2. Kansioiden käyttöoikeuksien säätely

”Controlled folder access” -ominaisuus suojaa esimerkiksi haittaohjelmilta (malware) ja kiristyshaittaohjelmilta (ransomware). Oletusasetuksissa suojattavina ovat Windowsin omat järjestelmäkansiot, mutta voi olla hyvä lisätä suojauksen piiriin esimerkiksi varmuuskopiot, Dropbox-kansio sekä kansiot, joissa on arkaluontoista sisältöä.

Vasemmanpuoleisesta valikosta valitaan ”Virus & threat protection”, skrollataan alas kohtaan ”Controlled folder access” ja aktivoidaan se. ”Protected folders” -kohdasta valitaan kansiot, joita Windows Defenderin halutaan valvovan. Jos mustalla listalla oleva sovellus yrittää käsitellä tiedostoja näissä kansioissa, Windows Defender estää toimenpiteen ja varoittaa yrityksestä.

3. Luotettujen sovellusten listaus

Joskus luotettujakin sovelluksia estetään pääsemästä käsiksi suojatuissa kansioissa oleviin tietoihin. Tämän voi muuttaa kohdasta ”Virus & threat protection” -> ”Controlled folder access”. Sieltä valitaan ”Allow an app through Controlled folder access”.

4. Suoja nollapäivähaavoittuvuutta vastaan

Haitalliset koodit leviävät niin nopeasti, että perinteiset tietoturvapäivitykset eivät pysy mukana. Windows Defenderin Exploit guard skannaa jatkuvasti tiedostoja, sähköpostia ja viestintää pc-tietokoneilta maailmanlaajuisesti havaitakseen haitallisen koodin. Kun sellainen löytyy, Exploit guardilla varustetuilla tietokoneilla on mahdollisuus havaita haitallinen koodi sekunneissa ja suojautua mahdollisilta hyökkäyksiltä.

Exploit guard on oletusarvoisesti käytössä asetuksilla, jotka soveltuvat useimmille käyttäjille. Erikoistapauksia varten on eri asennusvaihtoehtoja ”App & browser control” -> ”Exploit protection” -kohdassa. Tietyille ohjelmille voi asettaa tiukempia rajoituksia tai vähentää niitä tarvittaessa toisilta. Koska puhutaan edistyneistä asetuksista, muiden kuin järjestelmänvalvojan on parempi olla muuttamatta asetuksia.

5. Turvallista surffailua

Windows 10 Enterprisen virtualisointitekniikan avulla voi surffailla täysin turvallisessa ympäristössä ilman riskiä siitä, että haittaohjelmia pääsee koneelle. Windows Defender Application Guard aktivoidaan seuraavasti: ohjauspaneeli avataan ja napsautetaan vasemmalla olevasta valikosta ”Programs”. Sen jälkeen valitaan ”Turn Windows features on or off”, skrollataan alaspäin kohtaan "Windows Defender Application Guard" ja valitaan se. Napsautetaan ok ja käynnistetään uudelleen.

Ominaisuuden saa käyttöön avaamalla Microsoft Edgen ja valitsemalla oikeassa yläkulmassa olevasta valikosta ”New Application Guard window”. Täysin virtuaalinen selausistunto käynnistetään ilman mitään fyysistä yhteyttä laitteiston kanssa. Mahdolliset hyökkäykset pysyvät siis virtuaalisessa ympäristössä.

6. Eikö sovellusten asentaminen onnistu?

Joissain poikkeustapauksissa Windows Defender voi olla turhankin innokas tietokoneen suojauksessa ja estää asentamasta uusia sovelluksia tai päivittämästä jo olemassa olevia. Windows Defenderin voi laittaa tilapäisesti pois päältä ja kokeilla auttaako se. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltava toimenpide.

Windows Defender auttaa turvaa sinua monessa asiassa, mutta ei kaikessa. Tämän vuoksi voi olla hyvä ostaa joku seuraavista tietoturvaohjelmista saadaksesi vieläkin paremman suojan hyökkäyksiä vastaan.

Näin käytät Windows 10:n Windows Defenderiä.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue