Työpiste

5G-verkon laajemmat mahdollisuudet

5G-tekniikan odotetaan mullistavan mobiililaitteiden käytöö pitkällä aikavälillä. Lue lisää siitä mitä tämä merkitsee sinulle ja mitä tarvitset voidaksesi hyödyntää tulevaisuuden mobiiliverkkoa?

3G-tekniikka mahdollisti valokuvien lähettämisen ja surffailun matkapuhelimillamme. 4G puolestaan teki musiikin ja elokuvien hyvälaatuisesta suoratoistosta mahdollista. Nyt on aika ottaa seuraava askel kohti rajatonta liikkuvuutta.

– Me Samsungilla näemme 5G:n erittäin suurena kehitysaskeleena, sillä se on tärkeä osa tulevaisuuden visiotamme, jossa kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. Toteuttaaksemme Connected Living-visiomme olemme investoineet koko ekosysteemiin eli kaikkeen mobiililaitteista verkkoteknologiaan, kertoo Christian Kyllerman, Product Manager, Samsung Nordic.

Korkeampi nopeus on vain yksi tekijä

Christian kertoo, että 5G-verkko tarjoaa huomattavasti korkeammat nopeudet kuin tavallinen 4G-verkko. Mutta miksi tarvitsisimme korkeampia nopeuksia, kun nykyisetkin nopeudet riittävät ongelmitta videopuheluiden soittamiseen ja elokuvien suoratoistamiseen puhelimissamme?

– Nopeus on vain yksi tekijöistä. Tekniikan myötä myös viiveaika eli aika komennon antamisen ja sen rekisteröitymisen välillä toisessa päässä lyhenee. 5G-verkon alhainen viive avaa ovet esimerkiksi pelien suoratoistamiselle palvelimelta tai etätoimintojen suorittamiselle.

Toinen 5G-verkon etu on suurempi kaistanleveys, joten useampi laite voi liittyä verkkoon samanaikaisesti nopeudesta tinkimättä. Christian vertaa tätä siihen, että moottoritielle ilmestyisi yhtäkkiä neljä kaistaa kumpaankin suuntaan kahden sijaan.

Valtava potentiaali yritystoiminnalle

Ajatukset keskittyvät helposti peleihin, elokuviin ja viihteeseen kun puhutaan 5G-verkosta, mutta Christian näkee suuria mahdollisuuksia myös yritysmarkkinoilla:

– 5G on tulevaisuuden liiketoiminnan toteuttamisen edellytys, oli sitten kyseessä telelääketiede, robottiautot tai älytehtaat, missä kaikki laitteet ovat verkkoyhteydessä. Lyhyemmällä aikavälillä tekniikkaa voidaan hyödyntää kehittyneempiin ja laadukkaampiin videoneuvotteluihin. 5G avaa lisäksi myös mahdollisuuksia virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden uusille sovellustavoille.

Uuden Galaxy S20 puhelimen 5G-tuki

Aivan kuten 3G- ja 4G-verkkojenkin lanseerauksen yhteydessä, eivät tälläkään kertaa kaikki pääse hyödyntämään teknologiaa heti lähtöviivalta. Yksi edellytyksistä on yhteensopiva laite. Samsung on tuonut markkinoille 5G-tuotteita jo vuoden ajan ja kun uudet Galaxy S20-puhelimet esiteltiin helmikuussa oli 5G-tuki itsestäänselvyys.

– Tuoteperheen pienin jäsen, Samsung Galaxy S20 on saatavana sekä LTE- että 5G-ominaisuuksilla varustettuna, kun taas S20 Plus ja S20 Ultra malleissa on vain 5G. Molemmat mallit toimivat tietenkin myös 4G-verkossa, mutta puhelin, jossa on 5G-valmius on toimintavalmis heti kun operaattorisi tarjoaa 5G-verkon.

Yrityskäyttäjälle S20 Plus on erityisen hyvä vaihtoehto, koska se on saatavilla Enterprise Edition versiona. Samsung on lisännyt siihen yrityskäyttäjälle suunnattuja ominaisuuksia ja siihen sisältyy muun muassa taatut turvallisuuspäivitykset neljäksi vuodeksi, kaksivuotinen saatavuustakuu sekä kehittyneet esikonfigurointi- sekä laitteistonhallintaratkaisut.

Mitä 5G merkitsee tulevaisuudessa?

Vaikka Christianilla onkin monta esimerkkiä 5G-verkon kapasiteetin merkityksestä kuluttajille ja yrityksille, hän on myös vakuuttunut, että olemme vasta nähneet jäävuoren huipun.

– Samsungin markkina-asema on ainutlaatuinen. Osittain koska voimme tarjota kattavia 5G-ratkaisuja. Ja osittain, koska työskentelemme Androidin myötä avoimen innovaation parissa. Kukaan muu ei ole yhtä utelias tutustumaan tulevaisuuden uskomattomiin käyttösovelluksiin kuin me.

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue