Inspiraatiota

5 x turvatumpi tulevaisuus

Olemme jo täysin riippuvaisia digitaalisista palveluista: luotamme niiden haltuun niin terveystietomme kuin raha-asiammekin. Digitalisaatio leviää yhä useammille aloille. Siksi turvallisuusratkaisut ovat korvaamattoman tärkeitä tulevaisuudessa, eikä pelkkiin salasanoihin ja käyttäjätunnuksiin luottaminen riitä. Näillä ratkaisuilla digitulevaisuudesta tehdään turvallisempi.

1. Paljastava ääni

Sekä puhetapasi että äänesi ovat yksilöllisiä, aivan kuten sormenjälkesikin. Äänentunnistuksesta on puhuttu jo pitkään, mutta nyt teknologia on lyömässä läpi. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Citibank käyttää järjestelmää, joka analysoi asiakkaiden äänen jopa 130 parametrin perusteella. Sen sijaan että käytettäisiin koodeja tai salasanoja kuten nykyisin, asiakkaat voidaan jatkossa tunnistaa siitä, miten he puhuvat. Tunnistamiseen riittää 15 sekuntia keskustelua. Järjestelmä voi myös tunnistaa aikaisemmin petosta yrittäneet henkilöt äänen avulla ja varoittaa pankkia.

2. Reititin turvaa koko kodin

Nykyisin voidaan kytkeä useita kodinkoneita ja -laitteita samaan verkkoon, mikä luo uusia turvallisuustarpeita. F-secure Sense-reitittimellä valvot kaikkia kotisi laitteita samanaikaisesti, ja siten jopa lämmitysjärjestelmä tai jääkaappi on turvassa hakkeroinnilta.

3. Kirjoitustyyli kertoo

Aivan kuten puhetapasi, myös tapasi kirjoittaa on yksilöllinen, silloinkin kun käytät näppäimistöä. TypingDNA tunnistaa henkilön kirjoitustavan ja näppäinkosketuksen perusteella. Näin voit päästä kirjautumaan sisään silloinkin, kun kirjoitat salasanasi väärin – niin kauan kuin kirjoitat sen väärin itsellesi tyypilliseen tapaan. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää myös opiskelumaailmassa: järjestelmä tunnistaa, vastaako opiskelija tosiaan itse verkkotenttiin.

4. Suojaa korttisi ja puhelimesi

Lähimaksu kortin tai puhelimen avulla on yleistynyt voimakkaasti RFID-lukijoiden yleistymisen myötä. Teoriassa on olemassa riski, että joku lukee korttisi tai puhelimesi tiedot tahtomattasi ja hyväksikäyttää niitä. Tätä vastaan voi suojautua käyttämällä RFID-suojakoteloa. Kotelon kupari- tai alumiinisuojaus estää RFID:n lukemisen blokkaamalla tarvittavat elektroniset signaalit. Suojakoteloja valmistavat muun muassa Vaultskin ja Silent Pocket.

5. Korvat hörölle!

Sormenjälkien, äänen tai näppäilytekniikan lisäksi tunnistautumiseen voidaan käyttää korvaa. Descartes Biometrics kehittää korvatunnistusjärjestelmää, jossa henkilö tosiaankin tunnistetaan korvan avulla. Idea perustuu siihen, että toisin kuin esimerkiksi kasvot, ihmisen korvat muuttuvat vain vähän iän myötä, jolloin niitä on hyvä käyttää yksilöimiseen ja tunnistamiseen. Järjestelmä pyritään saamaan käyttöön esimerkiksi maksamista tai ovien avaamista varten.

Lue lisää: Tulevaisuus työpaikalla: viisi teknologiatrendiä

Viimeksi päivitetty: 1 heinäkuuta 2022

Aihealue