Kestävyys

Käyttäjien tukeminen kestävässä kehityksessä

Puhuttaessa tulostimista ja kestävästä kehityksestä helposti vain tulostimeen. Xeroxin osalta kyse on kuitenkin myös käyttäjien koulutuksesta ja tukemisesta kestävässä kehityksessä. Viime kädessä juuri käyttäjä päättää kuinka paljon, millä tavoin ja mihin tarkoitukseen tulostinta käytetään.

Huomiota hyvään tulostinhygieniaan

Kaikkien valmistajien on vastattava virran-, värin- ja paperinkulutukseen liittyviin vaatimuksiin. Hygieniatekijöitä ovat lepotila, automaattinen virrankatkaisu ja tulostimen virrankulutusta lepoaikana säätelevät toiminnot. Xerox tekee jatkuvaa työtä väriainepartikkelien vähentämiseksi.

- Jos ravistelet väriainekasettia kädessäsi, se hölskyy kuin neste: Niin pieniä väriainehiukkaset ovat. Energiaa saadaan säästymään myös, kun väriaine tarttuu helposti paperin pintaan. Näin kertoo Xeroxin tuotepäällikkö Klaus Gjelstrup.

Tulostimen käyttörutiinit ovat A ja Ö

Tarkastellaanpa seuraavaksi tulostimen käyttöä. Tulostimen käyttörutiineista on käyttäjälle paljon apua. Kun haluat tulostaa kaksipuolisesti, jätä pois turha ensisivu tulosteistasi ja säädä kuvakokoa niin, että voit tulostaa useita kuvia samalle sivulle. Nämä ovat kaikki tulostimen käyttörutiineihin liittyviä ominaisuuksia. Oletko kuullut ”sample print”-tulosteesta tai luonnoslaadusta? Tämä toiminto heikentää tulosteen laatua ja vähentää väriaineen ja energian kulutusta. Tiesitkö muuten, että noin neljännes tulostetuista töistä on sähköposteja? Onko paperilta lukeminen aina helpompaa kuin ruudulta? Mieti kahteen kertaan ennen kuin tulostat sähköposteja – täytyykö ne todella saada paperisina?

- Suuremmille toimistoille on olemassa ns. ”print awareness” -työkaluja. Sananmukaisesti se on työkalu, joka saa käyttäjän harkitsemaan tulostamista. Tietoisuutta lisäämällä tulosteiden määrää ja tulostamista voidaan vähentää, sanoo Klaus Gjelstrup.

Työkalu toimii lähettämällä ponnahdusikkunoita, jotka kouluttavat ja muistuttavat käyttäjää. Lisäksi toimistossa voidaan kilpailla siitä kuka tulostaa vähiten. Työkaluun voidaan myös ohjelmoida käyttäjäkohtaisia rajoituksia. Esim. jonkun työntekijän enimmäistulostemäärä voi olla 75 sivua vuodessa. Se kannustaa suosimaan kaksipuolisia tulosteita. Kun vielä käyttäjää kehotetaan säästämään väriainetta ja käyttämään mustavalkotulosteita väritulosteiden sijaan, ollaan jo hyvällä matkalla.

Follow Me Print – varma ja kestävä ratkaisu

Xerox Follow Me -ratkaisun käyttöön tarvitaan vain palvelin. Sillä on monia etuja. Sen eri toimintojen yhteisenä tavoitteena on vähentää paperinkulutusta. Lähetä tulostettava dokumentti palvelimelle, tulosta sitten valitsemallasi tulostimella koodin tai kulkukortin avulla. Koska dokumenttia ei lähetetä tietylle tulostimelle ja koska tulostamista varten on tunnistauduttava, voidaan varmistua turvallisuudesta ja estää arkaluontoisten tietojen päätyminen luvattomiin käsiin. Kun näet helposti tulostettavan dokumentin nimen voit valita tarkasti mitä haluat tulostaa. Tuttu juttu: Olet tulostanut samasta asiakirjasta useita versioita. Tulostusjonon keventämiseksi järjestelmä poistaa tulostamattomat työt 24 tunnin kuluessa palvelimelta.

- Työntekijät tulostavat vähemmän, kun heidän on aktiivisesti tehtävä valintoja ja mentävä tulostimen luo aktivoidakseen tulosteen. Koska tulostamisen määrää on helppo valvoa työntekijätasolle saakka tulosteiden ja kustannusten määrää voidaan vähentää. Nyrkkisääntönä yritys voi säästää noin 20 % Follow Me -ratkaisun avulla, mutta joissakin yrityksissä on päästy jopa 50 prosenttiin, Klaus Gjelstrup sanoo.

Väriainekaseteista ulkokalusteita

Väriainekasettien täyttämät laatikot ovat tuttu näky. Kierrättämättä jääneet väriainekasetit ovat merkittävä ympäristöhaitta. Xeroxilla on ongelmaan ratkaisu.

- Pienemmät yritykset voivat mennä Xeroxin kotisivulle, tulostaa palautustarrat ja lähettää käytetyt väriainekasetit takaisin Xeroxille. Kasetit voidaan kierrättää lähes aina, ja jos ei, ne voidaan käyttää uudelleen. Kaseteista voidaan esimerkiksi valmistaa ulkokalusteita. Koska kasettien valmistus vaatii energiaa ja on kallista, ympäristö kiittää kun ne voidaan palauttaa valmistajalle. Suuremmat yritykset voivat saada käytetyille värikaseteille palautuslaatikon, joka noudetaan säännöllisesti, Klaus Gjelstrup sanoo.

Kun Xerox katsoo tulevaisuuteen, voidaan nähdä että tulosteiden lasku jatkuu digitaalisuuden vallatessa alaa yhä enemmän. Tulostamisen vähenemistä ei tarvitse pelätä: Kun kaikkea ei ehkä tarvitsekaan tulostaa, ollaan jälleen yhtä askelta lähempänä digitaalista työnkulkua. Yksi keino tähän on skannaaminen.

Lue lisää:

Tulostamisesta digitaaliseen asiakirjojen hallintaan
HP katsoo kokonaisuutta niin tietoturvassa kuin ympäristönsuojelussakin
Lexmark parantaa maailmaa kovin tavoittein ja konkreettisin keinoin
OKI säästää tehokkuudella sekä rahaa että ympäristöä

Fokus

Klaus Gjelstrup

Xerox

26 maaliskuuta 2019

Aihealue