Kestävyys

Koulutus parantaa työehtoja HP:llä

HP panostaa entistä vastuullisempaan tuotantoon koko arvoketjussaan järjestämällä tehtaissaan koulutuksia ja kehitysohjelmia. Yhteiskuntavastuupäällikkö Hans Wendschlagin mukaan tehdastarkastukset ovat vain ensimmäinen osa työtä.

Laitteistojätti HP on määrittänyt toimintaperiaatteet eli code of conduct -ohjeistuksen, jota sen kaikkien alihankkijoiden tulee noudattaa. Tehtaisiin tehdään säännöllisesti tarkastuksia tuotantoon tai työoloihin liittyvien ongelmien ja puutteiden havaitsemiseksi.

HP:n yhteiskuntavastuujohtajan Hans Wendschlagin mukaan todellinen muutos saadaan kuitenkin aikaan tarkastusten välillä.

‒ Tehdastarkastus on kuin perhepotretti, joka otetaan vuosittain tai joka toinen vuosi. Jos niiden välisenä aikana ei kuitenkaan tehdä mitään, organisaatiossa ehtii tapahtua paljon, hän sanoo.

Tarkoitus on turvata hyvät työolot sekä parantaa työehtoja

HP järjestää siksi alihankkijoilleen vuosittain erilaisia koulutuksia ja osaamisen kehittämisohjelmia usein paikan päällä tehtaissa. Tarkoituksena on turvata hyvät työolot, parantaa työntekijöiden työehtoja ja edistää vastuullista tuotantoa koko arvoketjussa. Vuoteen 2015 mennessä yhtiön koulutuksiin oli osallistunut yli 78 000 tehdastyöntekijää eri puolilta maailmaa, ja nykyään käynnissä on useita samanaikaisia ohjelmia.

‒ Meillä on muun muassa terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä koulutuksia sekä erityisiä ohjelmia, jotka on suunnattu naispuolisille tehdastyöntekijöille ja siirtotyöntekijöille, Hans Wendschlag kertoo.

Hans Wendschlag korostaa sisäisen viestinnän tärkeyttä

Koulutukset ovat myös tuottaneet tulosta. Tarkastusten tulokset ovat parantuneet keskimäärin 15 prosenttia sellaisten alihankkijoiden keskuudessa, jotka osallistuivat vähintään yhteen koulutusohjelmaan vuosien 2013 ja 2015 välisenä aikana.

‒ Yksi tärkeimmistä opettamistamme asioista on ollut johdon ja työntekijöiden välisen viestinnän tärkeys, ennen kaikkea Kiinassa, missä meillä on paljon tuotantoa, Hans Wendschlag toteaa.

Lue myös Tarkastuksilla varmistetaan paremmat työolot

Panostukset tuottavat tulosta

  • HP:llä on tuotantoa noin 30 maassa kuudella mantereella. Eniten tehtaita sillä on Kiinassa ja sen jälkeen Yhdysvalloissa, Israelissa, Singaporessa ja Taiwanissa.
  • Vuosina 2007‒2015 HP on järjestänyt koulutuksia yli 78 000 työntekijälle 16 maassa tehtaiden työolojen parantamiseksi.
  • Koulutuksissa on käsitelty muun muassa syrjinnän torjumista, työoikeuksia, motivaatiota, terveyttä ja johtamista.
  • Tarkastusten tulokset ovat parantuneet keskimäärin 15 prosenttia sellaisten alihankkijoiden keskuudessa, jotka osallistuivat vähintään yhteen koulutusohjelmaan vuosien 2013 ja 2015 välisenä aikana.

Teksti: Kristin Djerf

12 lokakuuta 2017

Aihealue